26 april, online: panelgesprek “Society’s illness: refugee crisis during the pandemic”
“De situatie in de Griekse vluchtelingenkampen is een bewuste strategie om vluchtelingen af te schrikken. De EU wil geen verkeerde boodschap geven, door een betere opvang. Dit is geen humanitaire ramp, maar een bewust EU-beleid. Moria is zo een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Lesbos. Er leven meer dan 20.000 mensen dicht op elkaar. Ze slapen in kleine huisjes van enkele vierkante meters of een tent net buiten het officiële kamp. Omdat het kamp overvol zit, hebben velen geen toegang tot elektriciteit of water. De coronacrisis verergert deze situatie uiteraard alleen maar. In kampen waar sanitaire basisvoorzieningen voor de crisis al afwezig waren, is het onmogelijk om op veilige wijze in quarantaine te gaan. Vindt u dit acceptabel? Wij niet”, zo schrijven het Anarchistisch Collectief Antwerpen en Anarchistische Studies in hun oproep voor een panelgesprek “met 3 verschillende organisaties die in het veld actief zijn, plus een activist op het Griekse eiland Lesbos (in het vluchtelingen kamp Moria), die zijn ervaringen met ons komt delen”.
Met sprekers van
– Beyond Europe, een transnationale, anti-kapitalistische en anti-autoritaire koepelorganisatie.
– Wij Zijn Hier, een Amsterdams collectief voor vluchtelingen.
– Doorbraak, een basisorganisatie tegen het kapitalisme, het patriarchaat en racisme.
“Ondanks dat de EU hier medeverantwoordelijkheid voor draagt, worden vluchtelingen op een onmenselijke manier behandeld. Maanden- of zelfs jarenlang zitten mensen in erbarmelijke omstandigheden vast op de Griekse eilanden. Het is hallucinant dat dit zich afspeelt binnen de Europese Unie waar menselijke waardigheid en solidariteit hoog gedragen worden. Ze lijken door de internationale gemeenschap vergeten te worden. Mensenrechten gelden nauwelijks voor een vluchteling. Waarom is de EU medeverantwoordelijk? Enerzijds heerst binnen de Europese Unie het neo-liberale winst-paradigma. Een idee dat de winst boven de mensen plaatst, zo ook in hun economisch beleid tegenover arme landen. Ongelijke handelsrelaties zorgen er bijvoorbeeld voor dat sommige Afrikaanse landen, met gigantische natuurlijke rijkdommen, structureel in armoede gehouden worden. Anderzijds is het geopolitieke landschap in het Midden-Oosten en delen van het Afrikaans continent inmiddels uitgegroeid tot een complex internationaal schaakspel. Een spel waar verschillende EU-lidstaten aan deelnemen en bovendien door de wapenhandel veel aan verdienen.”
Zondag 26 april
Van 20:00 tot 22:00 uur
Livestream
Facebook
De organisatoren doen ook “een vriendelijke oproep om de mensen in Moria te ondersteunen door een donatie te maken voor de campagne ‘Fight the dirty conditions’“.
Eric Krebbers