27 september, Den Haag: demonstratie tijdens de wereldwijde klimaatstaking
“Dit is een oproep aan alle mensen, ouders en kinderen, studenten en werkende mensen, gepensioneerden en grootouders, om deel te nemen aan de eerste algemene klimaatstaking op 27 september. Verlaat de scholen en de kantoren, de universiteiten en de winkels, en ga samen met ons de straat op in Den Haag. Omdat het klimaatakkoord nog lang niet ver genoeg gaat, omdat het niet eerlijk genoeg is en omdat de Nederlandse regering het vonnis in de Urgenda-klimaatzaak niet respecteert. Wij zijn voor een Green New Deal met eerlijk en ambitieus klimaatbeleid dat ook echt genoeg is om de klimaatcrisis te beteugelen”, aldus de oproep op Facebook.
Vrijdag 27 september
Verzamelen 12:30 uur
Homo-monument, Den Haag
Volg de berichten op Facebook
De oproep gaat verder: “Deze klimaatstaking wordt in Nederland georganiseerd door een brede coalitie van organisaties, en is onderdeel van de grootste internationale klimaatmobilisatie uit de geschiedenis. Voortbouwend op de succesvolle jongerenstakingen van voor de zomer zullen jongeren en volwassenen voor het eerst samen staken voor een leefbare en rechtvaardige wereld, nu en in de toekomst. Wij roepen iedereen op om zich aan te sluiten. Iedereen is welkom en we hebben iedereen nodig. Deel dit event met je klasgenoten, collega’s, mede-studenten, familie, App en bel je vrienden. Samen maken we deze klimaatstaking groot!”
Radicaal blok
Doorbraak roept op om tijdens de demonstratie mee te lopen in “het blok voor klimaatrechtvaardigheid en systeemverandering. Omdat de klimaatcrisis slechts één symptoom is van een onhoudbaar politiek en economisch systeem. Een onderdrukkend systeem dat mensen tegen elkaar opzet en niet in staat is om klimaatverandering op een rechtvaardige manier tegen te gaan. Een systeem dat gebaseerd is op koloniale structuren van uitbuiting, geweld en vernietiging, dat al talloze levens eiste en nog zal eisen. Zoals in Frankrijk de leus luidt: ‘Eind van de maand, eind van de wereld, zelfde systeem, zelfde strijd’. Daarom: Loop met ons mee als je gelooft dat een meer rechtvaardige wereld mogelijk is! Loop met ons mee als je niet gelooft in verandering binnen het systeem, maar in ontmanteling van het systeem. Loop met ons mee voor solidariteit met migranten, (klimaat)vluchtelingen en tegen Fort Europa. Loop met ons mee als je gelooft dat we samen een strijdvaardige en intersectionele klimaatbeweging moeten bouwen om klimaatchaos te stoppen!”, aldus de aankondiging voor het blok op Facebook.
Eric Krebbers
Op de website van de Vrijeschool staat deze oproep ook, en in de discussie die volgt is mij gevraagd: heb je ideeën om het milieu zo min mogelijk te schaden, wat kun JIJ er zelf aan doen? Ik keek op: wat kun je zelf doen voor het milieu. Heel veel tips dus.
Maar er staat niet bij: staken en naar Den Haag gaan: dat is immers verspilde energie, en dus ook heel slecht voor het milieu.
Zoek niet de splinter in andermans oog [ m.a.w. zeg niet: overheid, en bedrijven: jullie moeten het doen] maar haal de balk maar uit je eigen oog: geen vlees, geen vis en al die andere tips, DOEN
Weg met die snelheid enzovoorts: en gaan jullie, stakers, dat OOK doen?
Individueel het goede voorbeeld geven en proberen iets minder bij te dragen aan de ecologische vernietiging is belangrijk (voor verhoudingsgewijs rijke mensen), maar de oplossing van het probleem ligt in een beweging die macht opbouwt om ‘ons’ economische en politieke systeem fundamenteel te veranderen. Naar Den Haag gaan en samen demonstreren is een van de noodzakelijke stapjes in die richting.
Met andere woorden: zeg juist WEL dat overheid en bedrijven het moeten doen. Zij bepalen immers hoe er geproduceerd wordt, en zij werken al decennia actief tegen dat er fundamentele verbeteringen komen op dit terrein. Overheden, fondsen en kapitalisten investeren wereldwijd jaarlijks triljarden in olie en kolen, in dat licht bezien maakt het echt geen zier uit of jij en ik een keer de trein nemen om in Den Haag te gaan protesteren.
Het zijn de overheid de bedrijven die maar al te graag naar jou en mij wijzen, trap er niet in! Laat je geen schuldgevoel aanpraten. Laat hen de beweging niet kapot maken door dit soort afleidingsmanoeuvres.