29 augustus, Den Haag: Vluchthuis-vluchtelingen in actie bij conferentie over VN-interventies

Bij een eerdere demonstratie van de vluchtelingen in Den Haag.
De Vluchthuis-vluchtelingen gaan ook na de zomer door met hun protestacties.

Morgen voeren de vluchtelingen van het Haagse Vluchthuis en hun ondersteuners actie bij een conferentie die wordt georganiseerd door het Hague Institute of Global Justice. Centraal op de conferentie staan VN-interventies in landen als Afghanistan en Irak. De Vluchthuis-activisten willen met hun protest de positie van vluchtelingen en andere slachtoffers van dit soort oorlogen onder de aandacht brengen.

Protestactie
Donderdag 29 augustus, vanaf 9:00 uur
Hague Institute of Global Justice
Sophialaan 21, Den Haag

Demonstratie
Donderdag 29 augustus, vanaf 12:30 uur
Plein voor station Den Haag Centraal

Tijdens de conferentie komen vooral de economische en politiek-strategische belangen van westerse landen en bedrijven aan de orde. “Wat niet besproken wordt, zijn de slachtoffers van de oorlogen, de vluchtelingen, die naar onder andere Nederland zijn gevlucht voor bescherming. Hier worden ze echter niet geholpen, maar op straat gezet en rechteloos verklaard”, aldus de Vluchthuis-vluchtelingen in de oproep voor hun protestactie. Ze vinden het frappant dat Dick Benschop, president-directeur van Shell Nederland, het afsluitende woord doet op de conferentie. Dat geeft aan in welke sfeer de conferentie, die men in het teken heeft gezet van het honderdjarige bestaan van het Vredespaleis, zich afspeelt.

“Wij vinden dat wie de mond vol heeft van vrede en gerechtigheid, ook de slachtoffers van oorlogen bescherming zou moeten bieden. Wij, vluchtelingen uit voornamelijk Afghanistan en Irak, kunnen niet terug naar het land waar wij vandaan komen omdat daar nog steeds oorlog heerst. Bijna elke dag zijn er bomaanslagen en er vallen honderden doden per maand. Toch wijst Nederland onze asielaanvragen af en worden we op straat gezet. Terug kunnen wij dus niet, en door Europese regelgeving kunnen wij ook niet naar een ander Europees land om een asielaanvraag te doen. Wij vallen tussen wal en schip en leven een totaal uitzichtloos leven. Al sinds 2011 voeren wij actie tegen deze onmenselijke situatie, maar tot op heden is er nog steeds geen oplossing.”

Harry Westerink