4 februari, Leiden: bijeenkomst over wapenindustrie en militarisering van de Europese grensbewaking
Op 4 februari organiseert Stop the War on Migrants in samenwerking met de Darfur Union en Doorbraak een bijeenkomst in de Leidse Vrijplaats over de Europese wapen- en beveiligingsindustrie en de militarisering van de EU-grensbewaking. De bijeenkomst maakt deel uit van een landelijke infotournee en is bedoeld om het verzet tegen die militarisering aan te wakkeren.
Bijeenkomst
Zondag 4 februari
Vanaf 14:00 uur (inloop vanaf 13:30 uur)
Vrijplaats
Middelstegracht 36
Leiden
Facebook
De EU voert een oorlog tegen migranten en vluchtelingen en de wapen- en beveiligingsindustrie profiteert daarvan. Vluchten wordt afgeschilderd als een bedreiging voor de veiligheid, waarop de EU reageert door de grensbewaking te militariseren, zowel aan de Europese buitengrenzen als via interventies in landen buiten de EU. Daaronder valt het sturen van gewapende troepenmachten naar de grenzen, het oprichten van beveiligingshekken (met allerlei soorten surveillance en detectietechnologie), het in toenemende mate gebruiken van autonome systemen (drones en dergelijke), het gebruiken van militaire middelen door de grensbewakingspolitie, (para)militaire Frontex-operaties in het Middellandse Zee-gebied, Operatie Sophia voor de kust van Libië, met steun van de NAVO, en het trainen van en ter beschikking van apparatuur aan (para)militaire grensbewakers in landen buiten de EU. Via het creëren van bufferzones probeert de EU te voorkomen dat vluchtelingen de buitengrenzen van de EU bereiken. Onlangs was er nog een protestactie tegen de samenwerking tussen de EU en Libië op het gebied van migratiebeheersing.
Turkije-deal
De Europese militaire en beveiligingsindustrie heeft veel invloed op het dominante verhaal dat vluchten en migreren koppelt aan veiligheid en op het vormgeven van de politiek van migratiebeheersing. Grote wapen- en technologiebedrijven, in het bijzonder Airbus, Thales, Leonardo en Indra, en lobby-organisaties als de European Organisation for Security (EOS) weten het EU-beleid effectief te beïnvloeden. Via ontelbare overleggen met EU-vertegenwoordigers, rondetafelgesprekken met deelname van EU-commissarissen en de productie van lobbyrapporten hebben ze hun agenda naar voren geschoven voor de verdere militarisering van de Europese grenzen. Tijdens de bijeenkomst wordt aandacht besteed aan de rol van deze bedrijven bij de militarisering van de grenzen van de EU. De bedrijven voorzien niet alleen in de bestaande vraag naar veiligheid binnen de EU, maar creëren ook doelbewust de behoefte daaraan door oorlogen te ondersteunen, door het verhaal te versterken dat vluchten neerzet als een dreiging voor de veiligheid en door actief te pleiten voor meer bewakingstechnologie aan de grenzen. De een z’n brood is de ander z’n dood. De militaire en beveiligingsindustrie maakt enorme winsten over de rug van de vluchtelingen.
Ondertussen knijpen de EU-machthebbers over de smerige rol van die bedrijven niet alleen een oogje dicht, maar werken ze bij het beheersen van de migratie ook nog eens nauw samen met regimes van landen buiten de EU die de mensenrechten schenden, zoals het regime van de Soedanese dictator Omar Al-Bashir. Daarmee worden die regimes versterkt en gelegitimeerd. Alleen al de afgelopen tien jaar is er voor 80 miljard euro aan wapens geëxporteerd vanuit EU-landen naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika. De Turkije-deal heeft geleid tot de sluiting van de zogeheten Balkan-route, waardoor vluchtelingen worden gedwongen om voortaan via Libië naar Italië te reizen, wat meer doden veroorzaakt in de Middellandse Zee. Tegelijk voedt de EU de groei van nationalisme en racisme door vluchtelingen af te schilderen als een dreiging voor de veiligheid.
Collaboratie
Tijdens de bijeenkomst op 4 februari gaat een activist van Stop the War on Migrants een praatje houden over de rol van de militaire en beveiligingsindustrie bij het beheersen van de migratie. Khalid Abdallah, activist van de Darfur Union, gaat vertellen over de gevolgen van de inzet van wapens voor de bevolking van Darfur en andere gebieden in Soedan. Terwijl Al-Bashir wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid wordt vervolgd door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag, doet de EU doodleuk zaken met het Soedanese regime. De EU geeft Al-Bashir en zijn handlangers geld om mensen tegen te houden die naar Europa vluchten. De Darfur Union en andere Soedanese organisaties in Nederland protesteren tegen de collaboratie van de EU en ook Nederland met het Soedanese regime, en tegen de deportatie van Soedanese vluchtelingen. Na deze praatjes volgt een debat over wat we kunnen doen tegen de militaire en beveiligingsindustrie die oorlogen stimuleert en vluchtelingen voortdurend tegenwerkt in hun zoektocht naar een veilig bestaan.
Harry Westerink