6 februari, Den Bosch: actie voor privacy en tegen huisuitzettingen door anti-kraak bedrijf Ad Hoc
In samenwerking met de Bond Precaire Woonvormen (BPW) gaat flexhuurder Ruben op 6 februari bij anti-kraak bedrijf Ad Hoc in Den Bosch protesteren tegen de schending van zijn recht op privacy door de controle-inspecties van Ad Hoc. Nu hij een ander slot op de deur van zijn woonruimte heeft gezet om zijn privacy te beschermen, dreigt het anti-kraak bedrijf hem zelfs uit huis te zetten. Steun Ruben in zijn strijd voor privacy, huisvrede en woonzekerheid en doe mee met de actie.
Uit de oproeptekst: “Ruben woont in een oud bijgebouw van een schoolpand van de gemeente Roosendaal dat wordt verhuurd door anti-kraak bureau Ad Hoc. Hij en zijn tien medebewoners worden meermaals geconfronteerd met overvloedige controle-inspecties in hun woning door Ad Hoc. Toen het anti-kraak bureau met de kerst weer een controle-inspectie aankondigde, was de maat vol. Ruben verving zijn slot en doet mee aan de actiecampagne ‘Weiger de controleur, zet een ander slot op je deur’. Nu dreigt Ad Hoc om Ruben op straat te zetten omdat hij zijn privacy wil beschermen en opeist.
Donderdag 6 februari
Vanaf 14:00 uur
Anti-kraak bedrijf Ad Hoc
Emmaplein 2, Den Bosch
Privacyschendingen
Ruben (32): ‘Het is erg heftig hoe Ad Hoc met deze controles stelselmatig inbreuk pleegt op mijn privacy en persoonlijke levenssfeer. Dit doet afbreuk aan mijn woongenot. Ik lag bijvoorbeeld met m’n (ex)vriendin op bed. Toen kwam de controleur op bezoek. Ik kon nog ternauwernood de deur dicht doen van binnenuit met mijn sleutel. Ik heb ze vriendelijk gevraagd te stoppen, door te bellen en te mailen voor een menselijke oplossing. Op 23 december werd er weer een controle/huisinspectie per mail ‘aangekondigd’ voor de dag erop, 24 december, tijdens de kerst. Toen was de maat vol. Ik wil privacy! Daarom doe ik mee met de campagne ‘Weiger de controleur, zet een ander slot je deur’. Ik verving mijn slot en stuurde de standaardbrief huisvrede naar Ad Hoc.
Er zijn veel gebreken in het pand die niet worden aangepakt, zoals verwarmingen, stopcontacten, brandmeldsystemen, alarmen die af gaan ‘s nachts. Daar wordt weinig aan gedaan; wel word je gecontroleerd op je persoonlijke levenssfeer. Dit is een ingrijpende manier om mensen te controleren op hun leefgedrag. Je krijgt dan letterlijk een groene kaart met op- en aanmerkingen op je leefgedrag. Iedereen vindt het vervelend, maar niemand durft er iets te doen of ervan te zeggen uit angst voor contractopzegging, huisuitzetting en/of geen vervolgwoning. Ad Hoc dreigt bij mij nu per mail ook met een contractbeëindiging en huisuitzetting vanwege het opeisen van mijn privacy. Ze hebben zelfs posters die ik heb opgehangen over de campagne zonder waarschuwing van de muren gescheurd, ook op mijn eigen voordeur.
Nadat ik het slot had vervangen, kwamen er twee medewerkers naar mijn deur om toch te proberen mijn huis binnen te komen. Ik ga hier niet in mee en zal met de BPW en juridische hulp er alles aan doen om mijn woonzekerheid te waarborgen. Niemand mag op straat worden gezet zonder gerechtelijk uitzettingsbevel. Contracten bij Ad Hoc en andere anti-kraak bedrijven kunnen zonder opgaaf van reden worden beëindigd. Dit hangt als een continu dreigend gevaar boven het hoofd van bewoners. Ik sta op de jarenlange wachtlijst voor een sociale huurwoning. Ondertussen moet ik noodgedwongen anti-kraak wonen. Het is van de zotte dat je privacy en woonrechten zo slecht worden beschermd.’
Huisvrede en privacy zijn fundamentele rechten, ook voor tijdelijke bewoners. Niemand mag die rechten afpakken. De Bond Precaire Woonvormen roept bewoners op in hun recht te gaan staan en de huisvredebreuk te stoppen: weiger de controleur, zet een ander slot op je deur! Het recht op privacy is onder andere vastgelegd in art. 10 van de Grondwet, het recht op huisvrede in art. 12 van de Grondwet, en art. 8 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) meldt het recht op eerbiediging van privé, familie- en gezinsleven. Het illegaal toegang verschaffen tot een woning wordt als huisvredebreuk aangemerkt in art. 138 van het Wetboek van Strafrecht. Het schenden van privacy, huisvrede en privéleven door de structurele huisbezoeken van controleurs van anti-kraak bureaus is daarom illegaal. De ’toestemming’ voor controle-inspecties die anti-kraak bureaus contractueel afdwingen bij hun bewoners moet niet langer worden gedoogd.
Wonen is een recht!
De Mytylschool is in een pand van de gemeente Roosendaal dat al ruim acht jaar wordt bewoond. De BPW stelt: ‘Het pand van Ruben wordt de komende tijd ook nog niet gesloopt. Er is ook geen enkele reden om Ruben op straat te zetten. Het is schandalig dat gemeenten samenwerken met partijen zoals Ad Hoc die werken met wurgcontracten waar je ook nog eens 290 euro per maand voor betaalt en die niet eens de privacy en de rechten van huurders kunnen respecteren. Veel mensen die anti-kraak wonen, hebben geen andere opties door de wooncrisis. Juist de overheid moet deze mensen beschermen met fatsoenlijke huurrechten, al helemaal in hun eigen panden. Er zijn al decennialang structurele misstanden door de rechteloze anti-kraak; een huurrecht-omzeilingscontructie. Hierover zijn al talloze malen Kamervragen gesteld (bijvoorbeeld hier en hier). Dat wordt door verschillende verantwoordelijke ministers steeds afgedaan met beloften voor verbetering door zelfregulering van de anti-kraak sector. Dit gaat ten koste van de rechten en leefsituatie van duizenden huurders door heel Nederland en in Europa. Het is tijd dat het rechteloze anti-kraak systeem nu wettelijk aan banden wordt gelegd!’
De Bond Precaire Woonvormen en Ruben eisen van Ad Hoc, de gemeente Roosendaal en minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening:
- Respecteer de privacy, huisvrede en woonrechten van alle huurders.
- Stop met dreiging met huisuitzetting als mensen hun privacy waarborgen.
- De gemeente Roosendaal moet sociale verantwoordelijkheid nemen, dakloosheid voorkomen en de uitbesteding aan bedrijven als Ad Hoc die anti-kraak wurgcontracten gebruiken, beëindigen.
- Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO): schaf anti-kraak af en bied huurcontracten met woonzekerheid voor iedereen.”
Harry Westerink