7 maart, Den Haag: protestactie tegen opschorten van asielaanvragen van Soedanezen en Palestijnen, en tegen rechteloos maken van niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht
De Sudanese Refugees Organization (SRO), Kolna Falasteen en MiGreat organiseren op 7 maart een protestactie bij de Tweede Kamer in Den Haag, onder het motto “gerechtigheid voor Soedanezen, Palestijnen en onderdanen van derde landen”. “Ondanks de oorlogen en genocides heeft de IND beslissingen op de aanvragen van Soedanese en Palestijnse asielzoekers opgeschort”, aldus de oproeptekst. “De opschorting van asielaanvragen heeft geleid tot een huidige wachttijd van 21 maanden. Ook al lopen familieleden direct levensgevaar.”
De oproeptekst vervolgt met: “Hoe zit het met de onderdanen van derde landen? Vanaf 4 maart verliezen derdelanders – niet-Oekraïners die Oekraïne zijn ontvlucht – hun recht op werk, onderdak, medische zorg en verblijf. Ongeveer 2.900 mensen die alles al zijn kwijtgeraakt door de oorlog, staan op het punt om alles opnieuw te verliezen. Wij eisen gelijke behandeling en bewegingsvrijheid voor iedereen. Teken de petitie.
Donderdag 7 maart
Vanaf 13:00 uur
Tweede Kamer
Bezuidenhoutseweg 67, Den Haag
Op 7 maart debatteert het parlement over de opschorting van asielaanvragen van Palestijnen en Soedanezen. Kolna Falasteen, de Soedanese Vluchtelingenorganisatie en MiGreat eisen:
- annuleer het ‘beslismoratorium’;
- stop met het vertragen van asielaanvragen;
- veilige doorgang naar Nederland;
- asiel voor Palestijnen met UNRWA-status.
‘Pauze’ op beslissingen en vertrek
De IND beslist niet op aanvragen van asielzoekers uit Soedan en Palestina. De vermeende reden: de huidige situatie in deze landen is te gevaarlijk om mensen terug te sturen als hun aanvraag wordt afgewezen. Maar als Palestina en Soedan op dit moment te gevaarlijk zijn, zou de IND asiel moeten verlenen aan mensen uit deze landen. De echte reden waarom de besluitvorming wordt gepauzeerd, is omdat onze regering hoopt dat het weer rustig wordt en mensen weer uitgezet kunnen worden naar Gaza en Soedan.”
Harry Westerink
Ik vroeg me af waarom jullie niet hebben bericht over Aaron Bushnell en zijn protestactie tegen de (al 75 jaar) gaande genocide op de Palestijnen? Ik ben benieuwd naar wat jullie visie is op zijn zelfopoffering voor Palestina en de Palestijnen, en hoe jullie meer in het algemeen aankijken tegen dergelijke extreme protestacties.
Doorbraak heeft niet de mogelijkheid of de behoefte om op elke politieke gebeurtenis overal ter wereld (meteen) te reageren. Misschien had je jezelf even voorstellen en kunnen aangeven waarom je precies geïnteresseerd bent in specifiek onze mening over deze gebeurtenis en niet over welke andere dan ook? Verder is het niet de bedoeling om onder artikelen en aankondigingen over andere onderwerpen te beginnen. Hierboven staat een aankondiging van een vluchtelingendemonstratie.
In het algemeen zijn we geen fan van activiteiten waarbij doden vallen, van oorlogen tot bomaanslagen, en van hongerstakingen en zelfverbrandingen. Wij zijn voor het leven. Maar we zien in dat er omstandigheden kunnen zijn waarin mensen redenen kunnen hebben om daartoe wel over te gaan, denk aan hongerstakingen in gevangenissen, bomaanslagen of inderdaad zelfverbranding. Zelf zullen we altijd kijken of er andere, minder gewelddadige middelen zijn om doelen te bereiken. Tegelijk is het niet aan ons om, hier in relatief veilige omstandigheden, een oordeel te geven over het handelen van anderen die zich bevinden in situaties van leven en dood, zoals waarin Aaron dreigde te belanden (als ie naar Israël/Palestina gestuurd zou worden, zoals we begrijpen).