8 t/m 14 augustus, Rotterdam: internationaal No Border Camp
Van 8 tot en met 14 augustus vindt in Rotterdam het No Border Camp plaats. Uit de oproep voor het actiekamp: “Honderden internationale activisten komen een week lang samen voor acties, bijeenkomsten, workshops, discussie en cultuur in het kader van de strijd voor een wereld zonder grenzen en bewegingsvrijheid voor iedereen. De internationale campagne ‘Abolish Frontex’ is een belangrijk speerpunt van het kamp.” Hier kun je meer informatie vinden over het programma van het kamp.
De oproep vervolgt met: “Het No Border Camp, inclusief zijn acties en workshops, zal aandacht vragen voor het repressieve en gemilitariseerde grens- en migratiebeleid van Nederland en de EU, op een moment dat dat nieuwe hoogten bereikt met muren, racisme, geweld en pushbacks aan en voorbij de grenzen. Van de onmenselijke behandeling van asielzoekers in Ter Apel tot EU-samenwerking met niet-EU-landen om vluchtelingen tegen te houden voordat ze de EU-buitengrenzen kunnen bereiken, en van de situatie van LGTBQIA+-vluchtelingen in Nederland tot de gevolgen van de Russische invasie in Oekraïne. Deelnemers aan het kamp zullen ook onderwerpen bespreken zoals bewegingsopbouw en strategie.
De locatie is: Giessenweg 25, Rotterdam. Meer info hier.
Abolish Frontex is een gedecentraliseerd en autonoom netwerk van op het moment zo’n 130 groepen en organisaties uit EU-landen en daarbuiten. Het doel van de afschaffing van Frontex is niet om het EU-grenswachtagentschap Frontex te hervormen, te verbeteren of te vervangen door meer van hetzelfde. Maar veeleer gericht op het beleid en het systeem dat Frontex op zijn plaats houdt. Abolish Frontex zet zich in voor beëindiging van het EU-grensregime, ontmanteling van het grens-industriële complex en het opbouwen van een samenleving waarin mensen vrij kunnen bewegen en leven.
Het kamp wordt georganiseerd door een coalitie van activisten van verschillende groepen in Nederland en volgt de eerdere No Border Camps in Rotterdam (2013) en Wassenaar (2019). Het kamp eindigde in 2019 met de bezetting van het dak van het NAVO Communications and Informations Agency in Den Haag, om te protesteren tegen de rol van de NAVO bij het op de vlucht slaan van mensen en haar betrokkenheid bij grensbewaking op de Middellandse Zee.”
Harry Westerink