9 februari, Leiden: bijeenkomst over Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie
In samenwerking met de Afro Student Association organiseert museum De Lakenhal in Leiden op 9 februari een bijeenkomst naar aanleiding van de tentoonstelling “Strijden ga ik – Anton de Kom en de Surinaamse Studenten Unie”. De bijeenkomst belooft “een avond vol spoken word, dansperformances, workshops en korte rondleidingen door de tentoonstelling” te worden, aldus de oproeptekst.
De oproeptekst vervolgt met: “Maak kennis met het bijzondere verhaal van de Surinaamse Studenten Unie én met studenten van de Afro Student Association. Tijdens deze avond duiken we dieper in de geschiedenis en de parallellen met nu. Hoe ziet deze emancipatiestrijd er tegenwoordig uit onder studenten op de Leidse universiteit? Wat wordt er geagendeerd en op welke manier? Wat is er veranderd?
Paul Day, reünist van de Surinaamse Studenten Unie, en Levi Ommen, oud-voorzitter van de Afro Student Association, gaan onder leiding van Mitchell Esajas van The Black Archives met elkaar in gesprek over de emancipatiestrijd onder studenten toen en nu. Welke middelen gebruikte de Surinaamse Studenten Unie? En zijn er verschillen met hoe de Afro Student Association deze onderwerpen op de agenda zet?”
Vrijdag 9 februari
Van 19:00 tot 22:00 uur
Museum De Lakenhal
Oude Singel 32, Leiden
Tickets hier verkrijgbaar
Over de expositie, die loopt tot en met 7 juli, meldt De Lakenhal: “Vandaag de dag is de Surinaamse schrijver en vrijheidsstrijder Anton de Kom niet meer weg te denken uit de geschiedenis. Zijn geruchtmakende boek ‘Wij slaven van Suriname’ uit 1934 raakte in de loop der tijd in vergetelheid. In de jaren zestig ontdekte Rubia Zschuschen, student en lid van de Surinaamse Studenten Unie, in de Leidse universiteitsbibliotheek De Koms tekst over vrijheid en gerechtigheid voor alle Surinamers. De Surinaamse Studenten Unie zou dit werk, waarin de geschiedenis van Suriname voor het eerst wordt beschreven vanuit de gekoloniseerden, omarmen en breed toegankelijk maken. Van 10 november 2023 tot en met 7 juli 2024 vertelt de Surinaamse Studenten Unie in museum De Lakenhal dit voor velen nog onbekende verhaal.”
Harry Westerink