11 januari, Hoorn: lichtmonument voor de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme
Anti-koloniale activisten ontsteken aanstaande vrijdag in Hoorn duizenden waxinelichtjes ter nagedachtenis van de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme in Indonesië, Suriname, Zuid-Afrika en andere delen van de wereld. Dat gebeurt bij het omstreden standbeeld van de koloniale massamoordenaar Jan Pieterszoon Coen. Doorbraak roept iedereen op om aan deze herdenking, georganiseerd door het Comité 7 mei, deel te nemen.
Herdenking
Vrijdag 11 januari, vanaf 18:30 uur
Bij standbeeld van J. P. Coen, Roode Steen, Hoorn
Aanmelden via info@7mei.nl
(bij regen of harde wind wordt de herdenking afgelast,
informatie daarover volgt)
Uit de oproep van het Comité 7 mei voor de herdenking: “Waarom duizenden waxinelichtjes? Omdat we ze ontsteken op de Roode Steen in Hoorn rond het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen, die in 1621 de Indonesische Banda-eilanden ontvolkte waarbij duizenden (naar schatting 15 duizend) mannen, vrouwen en kinderen om het leven kwamen. Waarom nu? Omdat het dit jaar 150 jaar is geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën Suriname en de Nederlandse Antillen. Maar ook omdat we in een tijd leven waarin de stem van de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme dreigt te worden overschreeuwd door die van overspannen nationalisten die onbeschaamd trots willen zijn op de historie van hun land – en die de slavernijpraktijken, moord- en roofpartijen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) goedpraten door ze te kenmerken als ‘normaal voor die tijd’ of als ‘collateral damage’ van de Gouden Eeuw.”
Het Comité 7 mei pleit ervoor om jaarlijks niet alleen de slachtoffers te herdenken van het fascisme tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar ook de slachtoffers van vier eeuwen kolonialisme. Het comité streeft ernaar om de herdenkingsactiviteit van 11 januari een passend vervolg te geven en wil daarover graag van gedachten wisselen met andere anti-koloniale activisten.
Harry Westerink