20 juli, Den Haag: vertoning van benefietfilm in Vluchthuis
Op 20 juli wordt in het Haagse Vluchthuis de benefietfilm “Homeseekers, a download story” van Marco Eschler vertoond. Sinds de demonstratie van 22 mei hebben de Vluchthuis-vluchtelingen en hun ondersteuners met diverse activiteiten laten zien dat hun protest tegen het keiharde migratiebeheersingsbeleid nog steeds volop doorgaat.
Filmvertoning in het Vluchthuis
Sportlaan 127, Den Haag
Zaterdag 20 juli
deur open: 19:30 uur
aanvang film: 20:30 uur
Entree: 5 euro
“Homeseekers” handelt over de positie van vluchtelingen en hun strijd tegen het migratiebeheersingsbeleid. De film wordt vertoond op een groot beeldscherm van 6 bij 4 meter. De opbrengst van de filmvertoning komt ten goede aan het Vluchthuis, de leegstaande kerk die tientallen dakloze vluchtelingen begin dit jaar als actie- en onderdakplek in gebruik namen. Eerder protesteerden ze met een tentenkamp vlakbij station Den Haag Centraal tegen het beleid dat hen afwijst, uitsluit en opjaagt.
Rechtszaak
Na de demonstratie “Vluchteling, geen crimineel” op 22 mei hebben de Vluchthuis-vluchtelingen bepaald niet stilgezeten. Hun leven is immers hun strijd, en andersom. Op 12 juni diende er een rechtszaak tegen twaalf sympathisanten van het Haagse vluchtelingententenkamp “Recht op bestaan”, die protesteerden tegen de schandalige ontruiming van dat kamp op 13 december 2012. In totaal werden er toen 27 mensen gearresteerd. De 15 aangehouden vluchtelingen hoefden zich niet voor de rechter te verantwoorden over hun protestactie. Zij kregen een voorwaardelijk sepot uitgereikt.
De vluchtelingen en hun ondersteuners vinden dat die ontruiming was gebaseerd “op oneigenlijke gronden”. Volgens de Haagse burgemeester Jozias van Aartsen, die de tentenkampvluchtelingen steeds hufterig heeft behandeld, zou het in het tentenkamp “te koud” zijn voor de vluchtelingen. Maar nadat de vluchtelingen op 13 december waren aangehouden en urenlang in cellen hadden moeten doorbrengen, werden ze onder zijn verantwoordelijkheid ’s nachts doodleuk weer de straat opgestuurd, de bittere kou in, nu zelfs zonder de bescherming van tenten. Ook beweerde de burgemeester dat het risico van wanordelijkheden in het tentenkamp “te groot” was. Maar de betrokken politie-agenten hadden eerder al aangegeven dat daar geen sprake van was. Bovendien zou volgens Van Aartsen de gezondheid van de vluchtelingen in het tentenkamp in het geding zijn. GGD-artsen hebben gesteld dat dat nooit het geval is geweest.
Het is zonneklaar dat de burgemeester zich indertijd van zijn huichelachtigste kant heeft laten zien om zo de ontruiming van het kamp er maar doorheen te kunnen drukken. Tijdens de zitting op 12 juni vroegen de sympathisanten en hun advocaat aan de rechter om nader onderzoek. Ze wilden alle GGD- en politierapportages boven tafel krijgen en daarmee bewijzen dat de ontruiming onrechtmatig was. Omdat de rechter weigerde aan dit verzoek te voldoen, hebben ze hem gewraakt wegens vooringenomenheid. Ze eisen dus een andere rechter. De zaak is inmiddels stilgelegd, in afwachting van een beslissing van de wrakingskamer.
Hofvijver
In het weekend van 14 en 15 juni is in het Vluchthuis het toneelstuk “Corpus Callosum/Gibraltar Bridge” van regisseur Pieter-Jan Hollevoet opgevoerd. Een van de acteurs was een Vluchthuis-vluchteling. Voorafgaand aan de geslaagde en druk bezochte opvoering was er ook nog een solidariteitsmaaltijd georganiseerd waar diverse Kamerleden, lokale politici, artsen en advocaten aan deelnamen. In hetzelfde weekend exposeerde fotograaf Jerry Knies in Rotterdam zijn indrukwekkende fotoserie “Uitgeprocedeerde dromen”, met portretten van Vluchthuis-vluchtelingen.
Op 19 juni, tijdens een overleg in de Tweede Kamer over het migratiebeheersingsbeleid, hebben de Vluchthuis-vluchtelingen opnieuw actie gevoerd. Een aantal sympathisanten begonnen toen een tentenkampje op te zetten op het piepkleine eilandje in de Hofvijver, op een steenworp afstand van de parlementariërs op het Binnenhof. Ze hingen spandoeken op met teksten als “Vluchtelingen eisen mensenrechten” en “Stop strafbaarstelling van illegaliteit”. Met een politiemacht van vijfentwintig ME-ers werd het kampje na een paar uur ontruimd. Tijdens de actie toonden de Vluchthuis-vluchtelingen zich ook solidair met hun collega-activisten in Amsterdam, die na de ontruiming van de Vluchtkerk met een nieuwe kraakactie onderdak hebben gevonden in de Vluchtflat.
De Vluchthuis-vluchtelingen roepen iedereen op om hen te ondersteunen door zelf een kort filmpje te maken waarin je je solidariteit met hen toont en een menswaardige oplossing voor hun problemen aandraagt. Hier vind je er meer informatie over.
Harry Westerink