Mythe rond zeeschurk Maarten Tromp valt niet meer op te kalefateren
Op 2 oktober wordt in de Oude Kerk in Delft het gerestaureerde grafmonument van zeeschurk Maarten Tromp onthuld. De Rijksgebouwendienst heeft het uit 1658 stammende en door de tand des tijds danig aangetaste praalgraf weer opgekalefaterd. Maar gedenktekens voor koloniale vechtersbazen als Tromp, Piet Hein, Witte de With, Michiel de Ruyter en Jan Pieterszoon Coen dienen juist te worden vervangen door eerbewijzen voor de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme.
Bij inspecties in 2009 en 2010 bleek het grafmonument van Tromp door verzakking scheuren te vertonen. Ook was het natuursteen aangetast en dreigden grote stukken steen af te brokkelen. Later bleek dat de muurankers waren doorgeroest, waardoor het monument vrijwel los van de kerkmuur kwam te staan. Het was beter geweest als men het beeld, net als de hele nationalistische mythe rond de man, gewoon verder had laten afbrokkelen, en het geld had besteed aan de oprichting van monumenten voor anti-koloniale strijders als bijvoorbeeld Tula, Karpata, Mercier, Present, Mentor, Kodyo, Tetary en Poncke Princen.
Pas de laatste tien jaar verrijzen er hier en daar monumenten die tegenwicht bieden aan de verheerlijking van het koloniale verleden in de vorm van standbeelden, praalgraven en ook de Gouden Koets. In 2002 werd in het Amsterdamse Oosterpark het nationale slavernijmonument onthuld. In 2005 volgde de onthulling van het Zeeuws slavernijmonument in Middelburg. En in 2006 werd in Amsterdam Zuidoost een standbeeld onthuld van de Surinaamse anti-koloniale strijder Anton de Kom. In 2013 kwam een tijdelijk anti-koloniaal lichtmonument tot stand aan de voet van het standbeeld van Jan Pieterszoon Coen. Deze monumenten kwamen pas van de grond na lange gevechten voor erkenning van de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme. Die strijd is vooral gevoerd door anti-koloniale Surinaamse, Antilliaanse en Indonesische activisten.
Evenals de andere zeventiende eeuwse zeeschurken De Ruyter en Hein diende luitenant-admiraal Tromp de belangen van Nederlandse machthebbers in de koloniale strijd. Men wilde een zo groot mogelijk deel van de gebieden en grondstoffen in Amerika, Afrika en Azië veroveren en in bezit houden. Daartoe voerde Tromp op zee oorlog met concurrenten die in het toenmalige gevecht om de wereldhegemonie teruggedrongen moesten worden. Hij gaf vooral leiding aan gevechten tegen de Spaanse en Engelse vloot. Door Tromps grafmonument op te knappen wordt weer eens geprobeerd om de vaderlandsliefde op te lappen die ons de zogenaamde Gouden Eeuw voorschotelt als een voorspoedige tijd waarin de Hollandse koopmansgeest in de vorm van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) tot volle bloei kwam. Maar in plaats van de koloniale geschiedenis recht te praten is het zaak om de strijd tegen kolonialisme te eren en ook voort te zetten.
Harry Westerink
In 2002 werd het nationaal slavernij monument onthuld. Wel ironisch is dat in de gemeente Helmond in september 2002 als eerste gemeente in Nederland dwangarbeid en slavernij werd ingevoerd!!
http://www.helmond.nl/cms/BIS/Rekenkamer%20Commissie/rapport%20evaluatie%20Direct%20Werk%20Helmond.pdf
Dus we hebben een 11 jarige viering van de terugkeer van dwangarbeid en slavernij te vieren!!
Onze koloniale helden uit het verleden zullen trots zijn geweest op het hedendaagse Nederland. Toen moesten ze duizenden kilometers ver reizen om hun slaven te halen, nu hoeven er geen verre rooftochten meer ondernomen te worden, Nederland gebruikt haar eigen volk als slaven. Logistisch gezien een geniale zet!!
Condor
Ha Condor, ik begrijp je reactie wel, maar ben zelf toch wat voorzichtiger met de vergelijking tussen de huidige dwangarbeid en de slavernij van destijds. Het is toch net nog wel wat erger als wettelijk vastgelegd is dat je het eigendom bent van een ander mens, dat die kan bepalen met wie je mag ‘fokken’, je kinderen van je kan wegnemen en verkopen aan een andere baas, en dat je bij weglopen bijvoorbeeld gedood mag worden. Om maar een paar dingen te noemen. Ik denk dat de omschrijving van onze huidige situatie als werklozen en dwangarbeiders al erg genoeg is, indruk voldoende maakt om mensen aan het denken te krijgen, zonder deze vergelijking met vroeger te hoeven maken.
Ik heb ook begrip voor je Condor. Er is meer momentum aan de arbeidersstrijd van nu gekomen. Omdat het “wettelijk extremisme”, zoals de term nu klinkt, overduidelijk verkeerd is. Burgerij die kennis neemt van de berichten over dwangarbeid, hoeven alleen over die ongebruikelijke naam te stappen om het eens te zijn met het belachelijke van de situatie (Sociaal-neoliberaal, is dat een woord?) Afijn, goed van Erik om te ‘moderaten’, te matigen. Goed bezig, jij ook Condor!
Helemaal eens met dit artikel (en met Eric zijn reactie). Helaas zit er in mijn voorouders via een dochter van Tromp een lijntje naar deze schurk. Hoog tijd dat hij van zijn voetstuk af wordt gehaald. En dat er meer eerbewijzen komen voor de slachtoffers van het Nederlandse kolonialisme. (Op http://www.mariatiqwah.nl/ketikoti kan iedereen gratis mijn Keti Koti illustratie downloaden. Tijdens Keti Koti op 1 juli wordt de afschaffing van slavernij gevierd en worden tot slaaf gemaakten herdacht. Ik hoop dat ook hier meer aandacht voor komt.)
Wat een prachtige illustratie, Maria. Die gaan we zeker (met bronvermelding) gebruiken bij onze komende berichtgeving over Keti Koti.
Dank je wel Eric! Ik ben blij dat jullie mijn illustratie gaan gebruiken 🙂