Woordenlijst activering werklozen
Instanties zijn creatief in het bedenken van nieuwe manieren om werklozen, zoals dat heet, te “activeren”. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, hieronder een handig overzicht. Klik op de term om te zien wat er precies mee bedoeld wordt. Aan-de-slag traject. Arbeidsactivering. Arbeidsgewenning…
Dirk Kloosterboer in Woordenlijst activering werklozen (Dirkmijk)
Mis het woordje http://www.woorden.org/woord/verlonen in deze woordenlijst activering werklozen. Was zo’n gevleugeld woordje in gemeentelijk georganiseerde ‘openbare’ participatiecommissie vergaderingen te Lelystad. Niet dat ik me daar nou zo intensief mee heb bezig gehouden, was voor een geheel ander doel bij die vergaderingen aanwezig, maar dit is de uiteindelijke wettekst geworden: (te vinden op http://www.lelystad.eu/4/Importbank/REINTEGRATIEVERORDENING-Lelystad-2007.html?mode=full#89902 )
Artikel 11 Verloning
1.Het college kan aan uitkeringsgerechtigden of jongeren een dienstverband bij een verloningsbedrijf aanbieden, gericht op arbeidsinschakeling.
2.De werknemer wordt door het verloningsbedrijf gedetacheerd bij een onderneming of instelling voor het verrichten van arbeid. De detachering wordt vastgelegd in een schriftelijke overeenkomst.
3.Een werknemer wordt alleen geplaatst indien door zijn plaatsing de concurrentieverhoudingen niet onverantwoord worden beïnvloed en indien door zijn plaatsing geen verdringing plaatsvindt.
4.Met het verloningsbedrijf worden schriftelijke afspraken gemaakt over in ieder geval de van toepassing zijnde rechtspositie.
5.Het college kan, door middel van een (Europese) aanbestedingsprocedure, dienstverlening inkopen voor de bemiddeling en het instanthouden en/of uitbreiden van het netwerk van werkgevers waar uitkeringsgerechtigden en jongeren worden geplaatst voor verloning.
Zo op het eerste gezicht niks mis mee. Maar het woordenboek geeft een andere meer algemene definitie: verlonen werkw.
Afbreekpatroon: ver – lo – nen
Verbuigingen: verloonde (verl.tijd )
Verbuigingen: heeft verloond (volt.deelw.)
1) als mensen met een uitkering op basis van de Wet werk en bijstand (WWB) een arbeidsovereenkomst krijgen via een re-integratiebureau. Arbeid
Synoniem: Loon voor uitkering
Tsja…
Ja er worden voortdurend nieuwe betekenissen aan bestaande woorden toegekend om ze in het straatje van de gevestigde orde te laten passen. Een van de meest absurde voorbeelden is het hele bekende ‘verplichte vrijwilligerswerk’, twee begrippen die volstrekt met elkaar in tegenspraak zijn worden hier gecombineerd toegepast. Als je vrijwilligerswerk verplicht maakt dan doe je het niet meer vrijwillig natuurlijk. Het is absurd hoe ambtenaren zonder blikken of blozen de taal misbruiken om hun bedoelingen te maskeren.
Niet alleen om hun bedoelingen te maskeren, maar ook om wetgevingen te omzeilen.
Er is dus sprake van een dienst betrekking, immers er is een overeenkomst en er word een “loon” betaald.
In dat geval is de belasting dienst erg helder:
Een dienstbetrekking is een arbeidsrelatie die is gebaseerd op een overeenkomst tussen een werkgever en een werknemer. Met deze overeenkomst maken werkgever en werknemer afspraken over de voorwaarden waaronder de werknemer tegen betaling werkt. Meestal leggen de werkgever en werknemer deze afspraken schriftelijk vast, maar zij kunnen dat ook mondeling of stilzwijgend doen.
Er is niet alleen sprake van een dienstbetrekking als iemand in vaste dienst is. Ook de omvang van het werk bepaalt niet of er een dienstbetrekking is. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een dienstbetrekking bij:
◾losse hulpkrachten en vakantiewerkers
◾huishoudelijke werkzaamheden (zie Dienstverlening of personeel aan huis)
◾een ambtelijke aanstelling (benoeming)
◾een wettelijke verplichting, zoals vroeger de dienstplicht
◾vrijwilligerswerk
Er is dus sprake van een echte dienst betrekking:
Een echte dienstbetrekking heeft de volgende kenmerken:
◾De werknemer heeft zich verplicht om voor de werkgever te werken.
◾De werkgever is verplicht om de werknemer voor het werk loon te betalen.
◾Tussen de werknemer en de werkgever bestaat een gezagsverhouding.
Gezagsverhouding
Er is een gezagsverhouding als u het recht hebt om opdrachten en aanwijzingen te geven voor het werk dat moet worden gedaan, of voor bijvoorbeeld werktijden, productie-eisen of omgang met klanten. De werknemer moet zich aan uw opdrachten en aanwijzingen houden. U kunt het geven van opdrachten en aanwijzingen ook overlaten aan een ander, bijvoorbeeld aan degene bij wie de werknemer eigenlijk werkt (bijvoorbeeld als u uw werknemer uitzendt of detacheert).
Er kan ook sprake zijn van een gezagsverhouding als u nauwelijks opdrachten en aanwijzingen geeft. Bijvoorbeeld als het om eenvoudig werk gaat of als de werknemer specifieke vaardigheden heeft. Zelfs als u helemaal geen opdrachten en aanwijzingen geeft, kan er sprake zijn van een gezagsverhouding. Bijvoorbeeld als u toezicht houdt op de werkzaamheden, het werk controleert of klachten over het werk behandelt.
Dit is allemaal het geval bij een verplichte te werk stelling door de gemeente en dat betekend ook dat de gemeente zich moet houden aan het betalen van op zijn minst het minimum (CAO) loon, alle belastingen en premies, waaronder de WW premie en dat jij als werknemer, naast de opgelegde plichten, ook arbeids rechten hebt.
Ja, er zit wat plak werk in de tekst (sorry admin) maar het gaat er om dat je de synoniemen die de overheid gebruikt om wetten en regelgeving te ontduiken bij een evt verweer duidelijk maakt, zeker bij verplichte arbeid en verlonen van arbeid, niet alleen duidelijk maakt, maar hier ook een weerwoord aan kunt geven zoals deze tekst van de belasting dienst.