10 oktober, Amsterdam: actie tegen dwangarbeid tijdens bijeenkomst van wethouders
This text in English |
Op 10 oktober voert het comité Dwangarbeid Nee actie tijdens een regionale bijeenkomst van Sociale Zaken-wethouders uit West-Nederland. Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft de wethouders uitgenodigd om te komen praten over het arbeidsmarktbeleid. Dwangarbeid Nee grijpt de gelegenheid aan om van de wethouders te eisen dat dwangarbeid in hun gemeenten onmiddellijk moet worden afgeschaft. Het protest sluit aan bij de actieweek die is uitgeroepen door de Britse organisatie Boycott Workfare.
Protestactie
Vrijdag 10 oktober, vanaf 16:00 uur
Boerderij Langerlust
Provincialeweg 24, Amsterdam
(Om 14:30 uur vertrekt er een Dwangarbeid Nee-bus, instappen bij brug in Kinkerstraat hoek Da Costakade, vlakbij Bijstandsbond-kantoor. Opgeven via: info@dwangarbeidnee.nl)
Facebook-evenement
De locatie van de bijeenkomst, de aan de rand van de hoofdstad gelegen boerderij Langerlust, maakt deel uit van Pantar Amsterdam en biedt “leerwerkplekken” voor mensen “met afstand tot de arbeidsmarkt”. De wethouders laten zich daar op 10 oktober in de watten leggen met een “diner pensant”, zo blijkt uit de uitnodiging van de staatssecretaris. Het zou best kunnen dat hun hapjes en drankjes worden verzorgd door onbetaald werkenden.
Er worden nog twee van dit soort wethoudersbijeenkomsten gehouden, op woendag 8 oktober in Zwolle en op woensdag 15 oktober in Tilburg. Op 10 oktober zullen naar verwachting zo’n honderd Sociale Zaken-wethouders bij elkaar komen, onder aanvoering van Klijnsma, die al langere tijd een oorlog tegen de armen aan het voeren is. Een mooi moment voor dwangarbeiders, andere uitkeringsgerechtigden en betaald werkenden om hun stem te laten horen!
Harry Westerink
Op de szw site ” prikbord ” wordt geschreven over good practice . Ik vraag me opnieuw af inhoeverre het door wethouders als management probleem word gezien en niet zo zeer een politiek ideologisch probleem.
Zie def good practice. Waar Harry – en anderen – het hebben over een ” oorlog ” oorlog tegen de armen zien in ieder geval een aantal wethouders het als management / instrumenteel / efficiency probleem lijkt het. Heeft dat te maken met hun inmiddels verwaterde politieke overtuiging en / of management opleiding ? Of is dat het taaltje dat hun bestuursacademie achtergrond ambtenaren gebruiken ? Is het ” pragmatisme ” of alleen maar een andere woordkeuze van die ” managers ” ? De individuele tragedies van de mensen die getroffen worden door dat ” pragmatisme ” ook niet meer dan een beheersings probleem ? Zo van hoe veel politie is er beschikbaar als er ” onrust ” op straat is vanwege protest tegen dwang arbeid ? Een totaal andere belevingswereld dan die van activisten en andere romantici. Dan kan je demonstreren tot je een ons weegt je dringt niet tot die management taal en tools gebruikers door.
Ik moest in dat kader nog denken aan het bekende referentie kader wo 2 Shoa. Ik begrijp dat het verbranden van lijken
in nazi kampen toch vooral een ” capaciteits probleem ” was. Er waren meer lijken dan die hoog efficiente ovens aan konden. Een management probleem.
Helemaal met jou eens NN. Nederland is een hard land geworden. Mensen die opkomen voor humane rechten en gelijkheid worden inderdaad gezien als romantici. Het draait allemaal niet meer om de mensenrechten maar alleen nog maar om strategie en management.