Wethouder Vliegenthart houdt vast aan verplicht onbetaald werken
Eergisteren vond er in de commissie Werken en Economie van de Amsterdamse gemeenteraad een discussie plaats over de plannen van SP-wethouder Arjan Vliegenthart met betrekking tot “perspectiefbanen” en “leerwerkstages”. Diverse insprekers van onder meer de FNV en de Bijstandsbond eisten intrekking van de plannen. De inspraakreactie van Doorbraak werd uiteindelijk door omstandigheden alleen ingediend en niet voorgelezen. Verder plaatste een aantal raadsleden vraagtekens bij de effectiviteit van “perspectiefbanen”. In hoeverre biedt dat soort banen nu werkelijk “perspectief” op regulier betaald werk, vroeg men zich af. De wethouder werd door deze uit verschillende hoeken afkomstige kritiek flink uitgedaagd. In elk geval werd duidelijk dat hij wil blijven vasthouden aan verplicht onbetaald werken voor bijstandsgerechtigden.
Uit een kort debat tussen GroenLinks-raadslid Jorrit Nuijens en VVD-raadslid Marianne Poot bleek dat ze van economie in het algemeen, en van de plaats van productieve en reproductieve arbeid in die economie in het bijzonder, geen kaas hadden gegeten. En dan gingen ze ook nog een boom opzetten over de betekenis van gesubsidieerde arbeid. Dat soort arbeid zou volgens de raadsleden geen economische waarde hebben. Het leek wel alsof ze bij de eerste les van het vak economie op de middelbare school in slaap waren gedommeld. Poot stelde dat de ondernemers het geld moeten verdienen. Daar zouden de inkomsten vandaan komen, want zij betalen belasting. Pas wanneer iemand bij zo’n ondernemer werkt en arbeid levert voor loon, zou hij of zij economisch gezien van betekenis gaan worden. Een ambtenaar, ook een voorbeeld van een gesubsidieerde arbeider, zou volgens de visie van Poot dus geen economisch nut hebben.
Op deze onzin wist Nuijens nauwelijks een antwoord te geven. Het is kletskoek, want hoe kan bijvoorbeeld een transporteur met vrachtauto’s geld verdienen, als er geen ambtenaren zijn die de aanleg en het onderhoud van wegen organiseren? Die vrachtauto’s kunnen dan niet rijden en die ondernemer verdient geen rooie cent. Hetzelfde geldt voor onderwijs, veiligheid, en alle andere beleidsterreinen van de staat. De discussie in kringen van beleidsmakers en anderen gaat er wel over hoe groot die staat moet zijn, en wat die staat als prioriteit zou moeten hebben. Maar er is geen liberale econoom die beweert dat er geen wegen aangelegd hoeven te worden. Dat blijkt wel uit de beperkte betekenis van tolwegen die door particulieren zijn aangelegd. Ondernemers die onder concurrentieverhoudingen produceren, kunnen zelf niet organiseren dat er wegen komen. En zonder reproductie van de arbeidskrachten verdienen ondernemers ook niets. De pogingen van de raadsleden om de wethouder klem te zetten met hun uiterst merkwaardige standpunt dat gesubsidieerde arbeid geen economische waarde heeft, mislukten dan ook.
Gratis arbeiders
Vliegenthart deelde mee dat er twee “aanvullingen” zullen komen op de “perspectiefbanen” zoals die in zijn plannen staan beschreven. Daarbij worden die banen afzonderlijk van de “leerwerkstages” behandeld. Hij gaf aan dat hij de zaken later nog eens extra gaat uitleggen, om zo onbegrip en misverstanden te voorkomen of weg te nemen. Het is echter de vraag of hij recht kan praten wat krom is. Want wat hij er binnenkort ook over gaat zeggen, feit is dat de “leerwerkstage” een vorm van verplicht onbetaald werken inhoudt die reguliere banen verdringt. Maar volgens de wethouder zouden die stages, die een half jaar zouden gaan duren met eventueel verlenging van nog een half jaar, heel anders zijn dan de oude “participatieplaatsen”, een eerdere vorm van Amsterdamse dwangarbeid. Hij voerde daarvoor drie redenen aan. Ten eerste krijgen de bijstandsgerechtigden een premie als ze de stage met goed gevolg afronden. Ten tweede ligt er een “leerwerkplan” aan ten grondslag, iets dat ontbrak bij de “participatieplaatsen”. Ten derde zijn de stages beperkt in de tijd. Dat laatste argument lijkt me in elk geval geen verschil, want voor de “participatieplaatsen” gold dat ook. Uit het verhaal van Vliegenthart bleek overigens dat een “perspectiefbaan” niet gekoppeld hoeft te worden aan een “leerwerkstage”. Maar hij houdt wel nadrukkelijk vast aan dat soort stages. Hij wees erop dat die stages een uitwerking zijn van de verordening die al door de gemeenteraad is aangenomen. Het ziet er dan ook naar uit dat bijstandsgerechtigden “leerwerkstages” opgedrongen kunnen krijgen zonder dat daar later een vorm van gesubsidieerde arbeid in de vorm van een baan op volgt. Daarmee werkt ook de SP-wethouder, net als zoveel andere nationale en lokale beleidsmakers, mee aan een systeem waarbij gratis arbeiders zonder loon en zonder arbeidscontract in de schoot van de bazen kunnen worden geworpen.
Op vragen van Nuijens meldde Vliegenthart overigens dat het dwangarbeidcentrum aan de Laarderhoogtweg op termijn gaat stoppen. Dat centrum gaat volgens de wethouder dus dicht. Als dat inderdaad gaat gebeuren, dan kan het comité Dwangarbeid Nee dat opeisen als een overwinning die na lange en harde strijd is bereikt. Maar Vliegenthart zei er ook wel weer bij dat de “ombouw” zorgvuldig moet plaatsvinden en dat er nog allerlei bestaande contracten liggen. “Ombouw” klinkt uiteraard heel anders dan afschaffing van dwangarbeid, wat Dwangarbeid Nee voor ogen staat. Hij liet verder weten dat de toekomst in de wijken zou liggen, in projecten als “Noord werkt” en “West werkt”. Daar zou een eerste uitvoering worden gegeven aan het beleid zoals het Amsterdamse college van B&W dat voor zich ziet. Is dat dan inclusief of exclusief dwangarbeid? En wordt de dwangarbeid van de Laarderhoogtweg afgeschaft of alleen maar verplaatst naar andere plekken? Voorlopig blijft het zaak om eerst te zien en dan eventueel te geloven.
Piet van der Lende
Ik vraag me af wat de landelijke SP hier van zegt? Het is toch wel duidelijk dat de lokale SP fractie een heel ander standpunt hanteert dan de landelijke SP.
Dat de SP stemmer bedrogen word is toch wel duidelijk en men gaat gewoon verder met het uitvoeren van het VVD beleid. Gelet op de programma standpunten van de SP staat de actie van Vliegenthart, volledig haaks op wat de SP zegt te willen doen.
Het wordt dus tijd dat het SP programma grondig en eenduidig wordt herschreven op het thema arbeid, werkloosheid en arbeidsethos! Opdat persoonlijke invullingen zoals ook door Hemmes (Synergon) in Groningen om dwangarbeid stiekum (en zelfs zonder dwang van coalitiegenoten en dus op eigen initiatief) toch in te voeren, tot het verleden behoren. De SP-top dient stelling te nemen tegen dwangarbeid in alle verschijningsvormen. Zo niet, dan wordt het de hoogste tijd dat SP stemmers hun vuist laten zien en desnoods zelf een partij oprichten die wél sociaal, socialistisch en konsekwent durft te zijn!
Om je dood te lachen. Die schijnheilige SP die van alles roept zolang ze niet meeregeren, en zodra dat wel het geval is NERGENS naar luisteren. Ze dwingen anderen gewoon hun dictatoriale regeltjes op. Typich SP: ZIJ zullen wel even uitmaken wat goed is voor de natie.
om zo’n partij ook weer te zien worden geinfiltreerd door lui met vvd gedachtengoed. consequente partijen met een eigen geluid bestaan allang niet meer, de politiek is een eenheidsworst, het maakt niet uit wat je stemt. kijk hoe een pvda, die nota bene de grootste was qua stemmen en dus de belangerijkste regeringspartij, via dat ellendige poldermodel allerlei belangerijke en essentiele belangen van het volk en den arbeider heeft uitgeruild en verkwanseld voor wat frivoliteitjes in een koehandeltje met vvd. dat de besluitvorming zonder dat poldermodel vaak stukliep omdat partijen steevast bij hun standpunt bleven staan had een belangerijke remmende functie, voor besluitvorming was een zekere kritieke massa nodig, alleen belangerijke en werkelijk noodzakelijke besluiten kwamen er door, en anders bleven dingen gewoon zoals ze waren. maar dat hek is nu volkomen van de dam, en zien we de gezwinde teloorgang van wat zo vele jaren heeft gekost om op te bouwen. misschien dat een consequente socialistische eenmanspartij nog redding zou kunnen bieden, die valt iig moeilijk te infiltreren. alstie goed genoeg is en het volk aanspreekt krijgtie vanzelf genoeg stemmen, kijk maar naar wilders, en dat is een vvd minkukel. een socialistische ‘wilders’ zou het makkelijk moeten kunnen winnen van deze wilders, want logica gebied dat er meer mensen zijn die baat hebben bij socialisme dan bij kapitalisme. als je je dat bedenkt vraag je je af hoe het toch ooit zo uit de hand heeft kunnen lopen…
Beste redactie,
Ik ben verbaasd dat hier gesteld wordt dat Amsterdam nog steeds “dwang” zou hanteren bij mensen met een bijstanduitkering.
Ik hoor de Amsterdamse wethouder Arjan Vliegenthart hier in het radioprogramma Kamerbreed van 27 dec. j.l. (rond 39 min) toch duidelijk zeggen dat “de bijstand geen charitas is maar een recht” en “Geen dwang ivm uitkering” http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-programma/20/2014-12-27
Zit deze man gewoon keihard te liegen dan ????
Er starten spoedig ook werk projecten met échte betaalde banen waarover men in gesprek is met bedrijven zo hoor ik de wethouder ook zeggen.
Vanwaar al dit tumult eigenlijk dus? Doet u eens een poging om andere gemeenten te vinden die geen dwang gebruiken en bij werken een fatsoenlijk min. loon wil ?
Ik denk dat je iets verder moet kijken dan die radio interview. Als je bij de verkiezingen staat te schreeuwen dat je de dwangarbeid wilt beëindigen (en dus ook de rede was waarom burgers op hem gestemd hebben) en nu de dwangarbeid toch gewoon laat doorgaan, ook al is dat onder een andere naam of op een andere plaats, kan ik toch niet anders concluderen dat je staat te liegen. Afschaffen is heel iets anders dan ombouwen van de huidige dwangarbeid projecten.
Welke bedrijven dan? Waarom zouden die bedrijven opeens gaan betalen als ze nu arbeiders gratis hebben? De bedrijven die deze gratis arbeiders in dienst hebben zullen dat niet willen opgeven want dat is 1 van hun grootste verdien modellen en zullen ook direct wijzen op de contracten die ze afgesloten hebben met de gemeente voor de levering van gratis arbeiders.
Misschien dat de reactie daar nog een andere mening op heeft, maar dat zullen zij dan wel bekend maken.
Aart: Ik kan niet over Amsterdam oordelen. Dat moet inderdaad de redactie doen want ik woon daar niet. Alhoewel ik me niet voor kan stellen dat Doorbraak of andere organisatie’s zoals dwangarbeidNee daarover liegen of dingen verzinnen. Maar het laatste punt wat jij zegt dat vind ik nou net het gemene van die hele participatiewet. Decentraliseer de wet. Laat iedere gemeente voor zichzelf bepalen of ze dwangarbeid hanteren en zo ja hoe dan in welke vorm. Leuk staaltje weer van de verdeel en heers tactiek van de overheid. Er moet gewoon landelijk tegen dwangarbeid gestreden worden. Klaar! In geen enkele Nederlandse gemeente zou dit mogen voorkomen. Sterker nog, in geen enkele vrije samenleving zou dit mogen voorkomen.
Het leveren van een “tegenprestatie” is nu door de overheid per wetgeving opgelegd, ingaande per 1 januari. Het is dus niet zo dat een gemeente zomaar kan zeggen, daar doen we niet aan mee. Alleen is de gemeente vrij in de uitvoering van die dwangarbeid. Ik denk dat toen de plannen er waren om dwangarbeid af te schaffen in Amsterdam, Den haag ze even gebeld heeft om ze hier op te wijzen en er nu van alles gedaan word om de dwangarbeid alsnog in stand te houden.
Omdat de overheid de gemeentes nu ook nog eens minder geld geeft voor de uitvoering van die dwang arbeid, blijft er voor de gemeente niet veel keus meer dan A, de uitkeringsgerechtigden nog meer dwingen om een nog hogere productie te leveren voor meer winst of B: de gemeentes moeten de belastingen verhogen en daar hebben ze, 1 week geleden, nu ook groen licht voor gekregen.
De overheid hoeft dus nu minder geld uit te geven (terwijl we wel belastingen blijven betalen hiervoor) en de gemeentes verhogen de tarieven of voeren nieuwe belastingen in om via die weg ook meer geld binnen te krijgen voor deze dwangarbeid projecten. De burgers mogen nu 2 keer betalen met dank aan de VVD.
Verbaast me niets, de SP wil meedoen met het parlementaire systeem. Voor hun is het socialisme geen einddoel meer, dat is sinds 2006 duidelijk geworden. Ook Jan Marijnissen wil geen socialisme, eigenlijk wou hij dat na 1990 al niet meer. Net als de rest van de stalinistische hoek capituleerde de SP voor de leugens dat het socialisme ”mislukt” was en niet ”kan” werken. In de jaren 90 begon de SP dan ook te pleiten voor een sociaal Nederland in plaats van een socialistisch Nederland. Alle revolutionaire idealen van 1972 zijn overboord geworden, dat zie je bij veel voormalige partijen uit de stalinistische/maoistische ideologie. Voor hun was het socialisme een dogma, een heilig iets dat men vereerde en aanbad. Toen de Volksrepubliek China begon met kapitalistische experimenten draaide de SP al bij, met de volledige implosie van het stalinisme in Moskou en Oost-Europa verloren veel ”communisten” hun geloof dat ze jaren lang socialistisch noemde!
Paul. Wat jij schrijft over de participatiewet die per 1 januari in is gegaan dat dacht ik eerst ook, maar blijkt niet zo te zijn. De gemeenten mogen vanaf nu een tegenprestatie vragen van de bijstandsgerechtigden, maar zijn dit nog steeds niet verplicht. Dat is wat ik ergens gelezen heb in een serieus informatief artikel (al weet ik niet meer waar). Maar goed, neemt niet weg dat ze er toch allemaal aan mee zullen gaan doen. Dat weet ik wel zeker. En ja, inderdaad met dank aan de VVD. Maar de andere partijen zijn al (bijna) net zo erg.
Maar om toch even in Amsterdamse termen te blijven denken: Die participatiewet is een flinke mokerslag in de strijd tegen de dwangarbeid. Ik vraag me dan ook af hoe we de strijd tegen dwangarbeid nu vorm moeten gaan geven nu die participatiewet er doorheen is? Ik wil niemand ontmoedigen, maar dit is iets waar ik in 2014 al heel bang voor was.
De nieuwe slavernij2015 zal altijd blijven, wat eerst melkert banen was, kreeg een andere naam.
Dat colleges van Burgemeester en Wethouders zaken doen met bedrijven, waarvan vele vriendjes zijn van de plaatselijke bestuurders in de gemeenten en steden.
Wij hebben er een paar onderzocht, kwamen tot schokkende zaken, want echt er is meer sprake van vriendjespolitiek dan men in eerste instantie zou denken.
Zie ook https://www.google.nl/?gws_rd=ssl#q=slavernij++klokkenluiders2013++ Mocht u meer info hebben dan vernemen we dat graag, want we zullen altijd de onderste steen boven willen hebben.
Tot de dood er op volgt, want ze hebben mij als klokkenluider van misstanden en strafbare feiten van de overheid alles ontnomen, mijn zaken eerst kapot gemaakt in jaren 80 en 90.
Daarna mijn uitkering afgenomen, zodat ik geen huis meer heb, maar ook als hartmedicatie als hartpatiënt, dus is overleven.
Weet u een logeerplek voor langere tijd dan verneem ik dat ook graag, want nu zonder woning, zit in een zeilbootje zonder faciliteiten met mijn verzorgster.
Ik heb begin jaren 80 al met dit fenomeen kennis gemaakt: ik heb voor halve dagen gewerkt in een gemeenschapshuis hier in het dorp. Naast mijn bijstandsuitkering kreeg ik daarvoor 100 gulden per maand extra. Geloof me: ik vond het bepaald geen straf. En al helemaal geen dwangarbeid. Stem overigens al jaren SP.
Van Peter:
Dat was in de jaren 80. Die situatie is nu heel anders. Nu moet je werken voor je uitkering en mag je zelf opdraaien voor alle bijkomende kosten. Weigeren of protest word nu direct bestraft met het korten of intrekken van je uitkering.
Peter: Ik heb eind jaren 90 begin 2000 ook in een Melkert baan gewerkt voor 100 gulden meer dan mijn uitkering en ik vond dat wel een straf. Ik mocht alle rot klusjes opknappen waar ze zelf geen zin in hadden. Soep schenken aan de directeuren. Ik voelde me behandeld als een dom blondje en dat voor maar 100 gulden meer dan mijn uitkering. Zekerheden kreeg ik ook niet. Geen doorgroeimogelijkheden, geen vast contract (hooguit een jaarcontract). Ik kan me dus beter vinden in de argumenten hierboven van Klokkenluiders. Het is allemaal vriendjespolitiek joh. Gemeenten werken samen met bevriende bedrijven en willen arbeiders zo goedkoop mogelijk in dienst hebben. Corruptie ten top dus! Dat was toen ook al zo. Wat dat betreft is er weinig veranderd. Vreemd dat jij dat niet ziet Peter.
“Ik mocht alle rot klusjes opknappen waar ze zelf geen zin in hadden. Soep schenken aan de directeuren.”
Dan had ik ze toch onwetend mijn snot laten vreten, Raven. Of mijn handjes niet gewassen na het poepen.
heh, doet me ineens denken aan een quote uit de film fightclub; “we’re the people you depend on, we cook your meals, we haul your trash, we connect your calls, we drive your ambulances, we guard you while you sleep. Do not fuck with us!”
Lijkt wel een infiltrant.
Hij zit in een verkeerde partij met zijn protestante VVD tronie.
Jan Marijnesen KOM TERUG!@
Zelfs de Dierenbescherming maakt tegenwoordig gebruik van dwangarbeiders, als ze voor onplezierige taken geen vrijwilligers kunnen krijgen…
In Pekela en Menterwolde met sp wethouders wordt hetzelfde fout werken met behud vann uitkering beleid uitgevoerd.
Haha ik vind jou leuk Dorus. Altijd grappig als mensen zo ongezouten hun mening geven en dan nog gelijk hebben ook!
Alle misstanden kunnen trouwens gemeld worden via een speciale link van de bijstandsbond. Heb deze link zojuist al vermeld onder een ander artikel.
Uiterst vreemd dat de SP hierop helemaal geen landelijk beleid formuleert.
Inderdaad zou het de Stille Partij (SP) goed aan doen om Marijnissen ’s een keertje aan het woord te houden.
Het is zo stil geworden…….
Voor degenen die denken dat Jan Marijnissen de touwtjes niet meer in handen heeft in de SP.
En voor degenen die denken dat Arjan Vliegenthart per ongeluk de verkeerde dingen doet, zonder akkoord van de rest van het partijbestuur.
Zowel Jan Marijnissen als Arjan Vliegenthart zitten in het bestuur van de SP en zij bekleden beiden al jaren zeer machtige posities in hun partij.
(Arjan V.: medewerker van het wetenschappelijk bureau van de SP; hoofdredacteur van SP-blad Spanning; 1e Kamerlid voor de SP)
https://www.sp.nl/partijbestuur