Column: Kom naar Leiden, stad van koloniale nostalgie!

Blackface-plezier in Leiden!
Blackface-plezier in Leiden!
Verlangt u ook zo terug naar die goeie ouwe tijd, toen ons kikkerlandje nog barstte van de zeerovers en we de piratenkoningen van de wereldzeeën waren? Toen we andere mensen op de knieën dwongen, hen over de wereld rondsleepten en zoveel mogelijk geld en arbeid uit hen persten? Kom dan naar Leiden! Want na stad van vluchtelingen en stad van ontdekkingen is Leiden nu stad van koloniale nostalgie!

Terug naar Oost-Indië

U kunt uw tocht door Leiden mooi beginnen in het park bij molen de Put. Daar bevindt zich het “Oost-Indië monument”, waar de daders van de koloniale oorlog tegen Indonesië worden herdacht, in plaats van de slachtoffers. Het monument eert namelijk de veertig uit Leiden afkomstige militaire moordenaars die in die oorlog het loodje legden. Binnenkort wordt dit park nog mooier, want het dreigt een “Oost-Indisch tintje” te krijgen, zo werd onlangs onthuld.

Bijzonder professionele maquette van de nieuwe opzet van het koloniale parkje.
Bijzonder professionele maquette van de nieuwe opzet van het koloniale parkje.

“Oost-Indië”, was dat niet die voormalige Nederlandse kolonie van wie de bevolking meer dan drie eeuwen lang tot op de laatste druppel is uitgeknepen door de Nederlandse machthebbers? Waar de Coenen en de Van Heutszen massamoorden pleegden? Die voormalige kolonie die “we” na de Tweede Wereldoorlog met veel geweld en bloedvergieten wilden behouden? Die voormalige kolonie van wie de onafhankelijkheidsverklaring van 17 augustus 1945 nog steeds niet door de Nederlandse staat is erkend? Ja, dat is “Oost-Indië”! Binnenkort kunt u dus met een nostalgisch gemoed slenteren langs een paar boompjes en struikjes die ons herinneren aan die goede oude tijd, de zogenaamde tempo doeloe, toen we een enorme hoeveelheid mensen elders in de wereld onderwierpen en tot op het bot uitbuitten voor peper en kruidnagel.

Grauwe Eeuw

Wilt u zich graag verder wentelen in de weemoed naar die prachttijd van moorden en verkrachten? Kom dan vooral langs tijdens de jaarlijkse Lakenfeesten, die eind juni plaatsvinden. Als eerste zou u dan een bezoekje kunnen brengen aan de “Gouden Eeuw Markt”. “De internationale handel kende”, aldus de organisatie van die markt, “een hoogtepunt in de Gouden Eeuw, toen de VOC van over de hele wereld goederen importeerde”. De organisatie wil “de aandacht vestigen op wereldse handelsstromen die ons veel hebben gebracht en nog steeds actueel zijn. Invloed van andere culturen en een open grensstructuur hebben Leiden groot gemaakt in de Gouden Eeuw.” Daar zouden we bijvoorbeeld ook het met geweld afdwingen van handelsmonopolies, slavernij en dwangarbeid aan toe kunnen voegen. Dat heeft Nederland groot gemaakt in de Gouden Eeuw (ofwel: Grauwe Eeuw)!

Aanprijzing op Facebook.
Aanprijzing op Facebook.
En nog een.
En nog een.

“Achter de marktkramen staan moderne ondernemers die bezoekers voorzien van informatie over deze tijd in de geschiedenis en die producten verkopen uit dezelfde regio maar dan van deze tijd.” Zo zijn er bijvoorbeeld kraampjes met Afrikaanse sieraden, Surinaamse bara’s, Indiase sieraden (“voel je als de vrouw van een Maharadja!”) en Braziliaanse slippers. Vanzelfsprekend zult u niet verveeld worden met verhalen over de meest essentiële handelswaar van de VOC en de WIC, namelijk tot slaaf gemaakte mensen, maar kunt u volop en met een schoon geweten van dit onbedorven koloniale consumptiefestijn genieten.

Blackface

Als voorlaatste tussenstop kunt u nog even langswippen bij de jaarlijkse Peurbakkentocht tijdens de Lakenfeesten. Bij deze tocht gaat een stoet bootjes door de Leidse grachten, bemenst met de inheemse bevolking die op allerhande manieren is uitgedost. Goede kans dat u bij het kijken naar deze tocht gemakkelijk aan uw jaarlijkse portie black- en redface komt! Twee jaar geleden wonnen “De Stamgasten” nog met hun traditionele blackface-show!

Blackface-band "De Stamgasten" bij de Peurbakkentocht.
Blackface-band “De Stamgasten” bij de Peurbakkentocht.
Het kon niet anders: die moesten wel de hoofdprijs krijgen!
Het kon niet anders: die moesten wel de hoofdprijs krijgen!
Ook van redface is Leiden bepaald niet vies.
Ook van redface is Leiden bepaald niet vies.

Om het rondje koloniale nostalgie compleet te maken moet u zeker overwegen om een tripje te maken langs de Zeeheldenbuurt, waar sinds een aantal maanden een heus vlaggenschip van de zeeschurk Maarten Tromp aan de gevel hangt.

Schip aan de gevel!
Schip aan de gevel!

Leiden, stad van racisme, blackface en koloniale nostalgie, heet u van harte welkom!

Was getekend, het goed betaalde Leiden City Promotion-team

Disclaimer:
Wij zijn ons ter dege bewust van de gevoeligheden rond dit thema. Wij geloven echter dat het rondje koloniale nostalgie een goede manier is om zoveel mogelijk mensen Leiden in te trekken en zoveel mogelijk geld aan hen te verdienen (ook in die zin zijn we weinig veranderd sinds de VOC-tijd). Maar weest u alstublieft niet verbaasd als u activisten op uw pad tegenkomt die het Oost-Indië monument demonteren, bekladden of besmeuren, als ze pleiten voor een monument dat de slachtoffers van de koloniale oorlog of de dienstweigeraars herdenkt, in plaats van de daders, als ze het Tromp-schip van de muur trekken, of als ze blackface-figuren proberen af te schminken.

Frodo Tromp