Protesteer tegen het blackface-racisme van meubelbedrijf Seats and Sofas!
Een jaar geleden werd Seats and Sofas via twitter, mail en telefoon door anti-racistische activisten onder druk gezet. Het meubelbedrijf maakte reclame door middel van butlerpoppen met een blackface-uiterlijk. Seats and Sofas zegde vrij snel toe dat die karikaturale beelden uit de winkels zouden worden verwijderd en dat de reclamefolders zouden worden aangepast. Maar nu blijkt dat het om een loze belofte ging, want het bedrijf maakt nog steeds gebruik van racistische blackface-figuren. Actiegroep Drie Dwaze Weken roept daarom op om Seats and Sofas opnieuw te bestoken met kritiek.
De actiegroep ageert al een tijd tegen het blackface-racisme waar supermarkten en andere winkelketens zich schuldig aan maken. Zo voerde Drie Dwaze Weken in november en december 2014 actie tegen de Bijenkorf. En met succes, want onlangs maakte de winkelketen bekend dat men Gouden Pieten gaat invoeren. Drie Dwaze Weken liet daarop weten dat die aanpassing nog niet voldoende is, omdat Zwarte Piet tijdens de intochten nog steeds welkom blijft in de Bijenkorf-filialen. Daarom kondigde Drie Dwaze Weken kondigde aan dat de acties doorgaan totdat de Bijenkorf racisme-vrij is.
De actiegroep somt op zijn Facebook-pagina een aantal middelen op die anti-racistische activisten kunnen inzetten tegen het gebruik van blackface-figuren door het meubelbedrijf. Wat kun je doen?
- Lever via de Facebook-pagina van Seats and Sofas kritiek op het gebruik van blackface-figuren.
- Zet het meubelbedrijf ook via twitter onder druk. Lever commentaar, stel vragen en tag @DrieDwazeWeken en @SeatsandSofasNL
- Stuur kritische mails naar info@seatsandsofas.nl en stuur die mails ook naar driedwazeweken@gmail.com
- Bel het bedrijf en neem het gesprek op.
- Bezoek filialen van het bedrijf, maak foto’s van racistische karikaturen en verspreid die foto’s. Een overzicht van de filialen van Seats and Sofas vind je hier. Mail de foto’s ook naar Drie Dwaze Weken.
Klacht
Doorbraak heeft bij Seats and Sofas inmiddels een klacht ingediend. De tekst daarvan: “Hierbij dien ik namens de anti-racistische organisatie Doorbraak bij uw bedrijf Seats and Sofas een klacht in over het gebruik van racistische blackface-figuren in uw publiciteit, waaronder uw reclamefolders. U maakt gebruik van karikaturale reclamepoppen in de vorm van een soort blackface-butlers. Daarmee maakt u zich schuldig aan een karikatuur van zwarte mensen en reproduceert u de racistische stereotypering dat zwarte mensen in het maatschappelijk leven onderdanige knechten en bedienden zijn. Ook de Zwarte Piet-figuur heeft die verwerpelijke kenmerken. Een jaar geleden, in augustus 2014, heeft Seats and Sofas toegezegd om te stoppen met deze racistische beeldvorming. Die belofte bent u niet nagekomen, zo blijkt nu.
Doorbraak eist dat u per direct alsnog stopt met het verspreiden van karikaturen van zwarte mensen, niet alleen online, maar ook op papier, in de media en in al uw filialen. Graag ontvang ik een reactie op deze eis. Ik verzoek u om deze klacht van Doorbraak in behandeling te nemen en mij op de hoogte te houden van de voortgang van de klachtprocedure. Eerder besteedde Doorbraak op de eigen site al eens aandacht aan deze zaak. Zie hier.”
Harry Westerink
Ik heb een mailtje gestuurd naar seatsandsofa’s met het verzoek om karikaturen als die butler uit het assortiment te halen. Maar ik wil nog iets anders hier neerleggen. In een boek dat ik aan het schrijven ben, vertelt een meisje over een figuur die ze ontmoet in Londen:
“Alleen Nigel valt op: hij is donker, draagt een groot afrokapsel en een driedelig, kanariegeel pak. Daarbij tijgerprintlaarzen met blokhakken en een wandelstok met gouden knop. Een exotische vogel uit het hippe West End, zo te zien. ”
Tussen haar en deze jongen loopt het helemaal mis, hieraan terugdenkend noemt ze hem later (in stilte) een keer “golliwog”. Toen al (40 jaar geleden) een bijna vergeten woord. Maar het is een kwetsende benaming, nog erger dan zwarte piet. Ze wil hiermee benadrukken dat de man in kwestie zichzelf bewust uitdoste als een theaterfiguur.
Dus in deze contekst heeft het woord een duidelijke functie. Ik zou het heel jammer vinden het woord te moeten schrappen. Maar wat vinden jullie?
Dat men niet zo krampachtig moet doen.
Natuurlijk kun je je afvragen of het gebruik van een beledigend woord dat in de vergetelheid is geraakt, slim is. Maar het moet niet zo zijn, dat je in boeken, in films en op toneel helemaal niets meer mag zeggen. Een goed schrijver kan in de sfeer dusdanig beschrijven, dat het gevoel van het ‘fout woord-stempel’ overkomt.
Net als donkere butlers. Ze zijn er in alle kleuren (geweest). Maar als beeld mogen nog alle huidskleuren behalve de donkere ? Dan kun je net zo goed in een vacature zetten: alleen mensen met een donkergetinte huidskleur hoeven te solliciteren, want die durf ik niet af te wijzen uit angst dat ik beschuldigd ga worden van discriminatie.’
Of de ‘gratis af te halen-sites’ waar het ene na het andere dramatische verhaal verschijnt. Het lijkt wel een wedstrijdje wie het zieligste is. En dan gaan andere gegadigden openlijk hun stem uitbrengen op een iemand. En als je die toevallig niet uitkiest/loot, krijg je alleen maar een hoop commentaar over je heen. Daar sta je dan met je goede bedoeling iets gratis weg te geven i.p.v. geld te verdienen door het te verkopen.
Mensen, die zich wel op de radio bij ‘wat hoor je’ (o.i.d.; programma van Rob van Someren, voorbeeld van afgelopen week) bescheuren om denigrerende ‘oplossingen’ over de rug van Peter Beensen en Bonnie St.Claire, maar een spagaat van Patricia Paay mag dan weer niet.
Ik snap het allemaal niet meer. De wereldbevolking moet weer eens met twee benen op de grond gaan staan; niet buiken inhouden, maar de lange tenen.
Volgens mij doe vooral zelf mee aan “een wedstrijdje wie het zieligste is” met je “ik snap het allemaal niet meer”, je “niets meer mag zeggen”, en je angst om van discriminatie beschuldigd te worden als je iemand met een donkere huidskleur zou afwijzen. Het is overduidelijk dat je gewoon niet wilt begrijpen. Jij bent degene met lange tenen.
Het gaat niet om afbeeldingen van huidskleuren. Het gaat om het uitsluiten, achterstellen, belachelijk, etc etc maken van mensen met een andere huidskleur dan jij kennelijk hebt: een witte. Het gaat om structureel racisme.
De zwarte activisten die strijden tegen blackface zijn, anders dan jij, allesbehalve “zielig”: ze maken zich juist sterk tegen racisme en racisten.