9 november, Tilburg: Kristallnacht-herdenking met lezing over antisemitische reacties op vluchtelingen en migranten toen en nu
Op 9 november organiseert de Anti-Racisme Groep Tilburg (ARG) in het kader van de Kristallnacht-herdenking een lezing door Doorbraak-activist Eric Krebbers, getiteld “Antisemitische reacties op vluchtelingen en migranten toen en nu”. Ook in steden als Groningen en Amsterdam worden herdenkingen georganiseerd.
Lezing
Woensdag 9 november
Aanvang 19:30 uur
Raakveld
Koestraat 113
Tilburg
Toegang gratis
Facebook
Tijdens de Kristallnacht op 9 november 1938 werden in Duitsland 7.500 joodse winkels, synagogen en huizen door de nazi’s geplunderd en in brand gestoken. Joden werden gemarteld en verkracht, en minstens 90 van hen werden vermoord. De Kristallnacht dankt zijn naam aan de bergen glasscherven van de ingeslagen ruiten van Joodse winkels, die de dag erna op straat lagen. Het antisemitisme is al meer dan 2000 jaar oud en het is gedurende de hele Europese geschiedenis steeds nadrukkelijk aanwezig geweest. Joden zijn altijd achtergesteld. Vanaf de kruistochten is Europa steeds het toneel geweest van antisemitische pogroms. In 1190 werd Engeland “Jodenvrij” gemaakt, in 1306 Italië en in 1492 Spanje. De nazi’s probeerden dat zelfs met heel Europa te doen door de Joden op industriële wijze te vernietigen.
Doorbraak en haar voorganger-organisaties organiseerden eerder Kristallnacht-herdenkingen in 1997 (Alphen aan den Rijn, bij de vluchtelingengevangenis), 2000 (Leiden, historische anti-fascistische stadswandeling), 2001 (Leiden, spreker over parallellen tussen het migratiebeheersingsbeleid van toen en nu, bij een fakkeltocht), 2002 (Leiden, stadswandeling langs vroeger en huidig antisemitisme), 2006 (Leiden, filmvertoning en discussie over links antisemitisme), 2007 (Leiden, lezing en diavoorstelling over de beeldtaal van het antisemitisme), 2008 (Wageningen, Haarlem en Tilburg, nogmaals de lezing en dia’s over de beeldtaal van het antisemitisme), 2011 (Tilburg, spreker over parallellen tussen migratiebeheersing toen en nu).
Shirley de Vet
Kunnen ze meteen chroom6 dwangarbeidsherdenking 2016 herdenken. Gaat toch in een moeite door. Slachtoffers geen joden, maar werklozen.
Condor
Wat ik me afvraag : wat gaat de organisatie doen als er uitingen van nationalisme zijn te zien onder de deelnemers in de vorm van land vlaggen zo als de Marrokkaanse vlag enzv. ? In discussie gaan of zo ? Het vast houden dan wel (her ) orienteren op een kunstmatige ” nationale ” identiteit is deel van het probleem denk ik. Verder : hoe moet ik dat begrijpen anti semitische reacties op migranten ? Zijn dat dan migranten met het joodse geloof ?
Het is me volkomen onduidelijk waar je heen wilt met je verhaal over vlaggen. Naar een zaaltje waar een lezing gehouden wordt neemt men over het algemeen geen vlaggen mee. En waarom kom je van alle honderden vlaggen die er zijn speciaal aanzetten met de Marokkaanse vlag? Als je wilt weten hoe je dat ‘moet’ begrijpen van die antisemitische reacties, dan kun je het beste komen luisteren naar de lezing, me dunkt.