Het radicale geluid van onderop wint aan kracht, en dat was vandaag goed te horen op de FNV-demonstratie (fotoverslag)
Baanlozen en flexwerkers waren vandaag nadrukkelijk aanwezig bij de 1 mei-demonstratie van de FNV in Amsterdam. Vooraf aan de tocht werden er vlak achter het officiële podium vijf toespraken gehouden over baanloosheid, flexwerk en flexwonen (binnenkort de video’s daarvan). Ook werden er samen met de Band Zonder Dwang baanlozenliedjes gezongen.
Daarna liepen zo’n honderdvijftig activisten en sympathisanten van Doorbraak en bevriende organisaties samen in een bijzonder strijdbaar blok dat geen moment stil was. Er werden voortdurend leuzen geroepen als: “Stop met ‘werk, werk, werk’”, “Nooit meer dwangarbeid, nooit meer loonarbeid”, “Alles flex…? Fuck flex!”, “Geen cis, geen trans, geen mens is illegaal”, “Toen niet, nu niet, nooit meer fascisme”, “Laat de rijken onder de crisis bezwijken”, “Samen staan we sterk, met en zonder werk”, “Schijt aan dwangarbeid”, “FNV, weg ermee, dwangarbeid is niet okee”, “Hun strijd, onze strijd, anti-nationale solidariteit”, “1 mei, iedereen vrij!”, “Geen bazen, geen knechten, kom op voor je rechten”, “Samen vechten voor gelijke rechten”, etc, etc.
Voor het blok liepen de eveneens strijdbare Internationale Socialisten, en over en weer werden leuzen overgenomen, zoals “One solution, revolution” en “A, anti-, anticapitalista”. Samen zorgden we ervoor dat heel het achterste deel van de demonstratie radicaal en buitenparlementair links was.
Het blok vormde vanzelfsprekend maar een relatief klein deel van de hele demonstratie, maar wel het deel dat de toekomst vormt! Want de sociaal-democratische partijen en bonden hebben hun beste tijd gehad. De toekomst is aan de beweging van onderop, zowel buiten als binnen de bonden!
Eric Krebbers
Het kapitalisme is sinds eind jaren 70 de Fordistische fase op haar einde liep in een structurele crisis beland, mede door verzet van onderop, het gebrek aan nieuwe lagelonenlanden waarheen men kan vluchten en de grenzen die de ecologie stelt. Voorgaande grote crisisfasen werden ‘opgelost’ door nieuwe vindingen en nieuwe productiewijzen (manieren om meer arbeid uit ons te persen), en daarvan is nu nauwelijks sprake. Na 2008 is het kapitalisme vooral via quantative easing overeind gehouden, een strategie die niet oneindig lang houdbaar zal zijn. Waarmee niet gezegd is dat het kapitalisme binnenkort vanzelf ’ten onder’ zal gaan, maar dat het in een crisis is, lijkt ons evident.
https://www.trouw.nl/home/gaat-de-deur-naar-goedkope-arbeid-iets-verder-open-~a71e1d6b/
“De gemeente uw uitzendbureau “