12 september, Amsterdam: Geen gezin op straat! Actiebezoek en flex-crèche tegen huisuitzettingen bij woningcorporatie De Key

Gezin op straat.
Gezin op straat.

Per 1 oktober dreigt in Amsterdam een jong gezin met baby dakloos te worden gemaakt door woningcorporatie De Key. Steeds meer huurders worden door onzekere flexhuurcontracten inwisselbaar gemaakt en op straat gezet. Dat moet stoppen. De Key moet haar verantwoordelijkheid nemen en woonzekerheid geven aan al haar huurders. Dat gaan we op 12 september opeisen tijdens ons actiebezoek bij De Key, uit solidariteit met het gezin.

In augustus hebben de Bond Precaire Woonvormen, Doorbraak, Niet Te Koop en andere organisaties en individuen een petitie gelanceerd waarin woningcorporatie De Key wordt opgeroepen om het gezin van Busra, Zoubair en hun baby Souhaib niet op straat te zetten. Op 12 september gaan we deze petitie bij het hoofdkantoor van De Key overhandigen. Ook organiseren we daar een tijdelijke flex-crèche. We roepen iedereen op om met ons mee te komen en De Key te laten zien dat het ons menens is. Stop huisuitzettingen! Niemand op straat! #FuckFlex.

Overhandigen petitie en flex-crèche
Dinsdag 12 september
Vanaf 14:00 uur
Woningcorporatie De Key
Hoogte Kadijk 179, Amsterdam
Facebook-event
Neem tenten, rolkoffers en yogamatjes mee!

Flexnomaden komen naar je toe deze zomer!

Flexhuren, het fenomeen van tijdelijke in plaats van vaste huurcontracten, heeft een grote vlucht genomen. Tegelijkertijd keldert het aantal sociale huurwoningen door het beleid van liberalisering en flexibilisering. Steeds meer mensen hebben geen keus en worden gedwongen, bij gebrek aan alternatieven, om akkoord te gaan met deze verslechterde huurvoorwaarden. Woningzoekenden, waaronder flexwerkers, baanlozen, studenten en migranten, zijn veroordeeld om te leven als flexnomaden, zwervend van tijdelijk onderkomen naar tijdelijk onderkomen. Ze kunnen geen zeker en veilig bestaan opbouwen.

Toen Busra indertijd haar huidige woonruimte kon gaan huren, had ze al geen andere opties dan tegen wil en dank een flexhuurcontract te accepteren. Nu zijn de opties nog minder en dreigt het gezin met een baby van zeven maanden op straat te belanden.

Tijdens het actiebezoek bij De Key op 12 september organiseren we daarom een flex-crèche: een tijdelijke pop-up opvang voor dakloos gemaakte ouders en kinderen. Wanneer De Key huurders, zowel alleenstaanden als gezinnen met kinderen, zonder herhuisvesting de straat opgooit, dan hebben huurders geen andere keus dan op straat te bivakkeren, met tenten, rolkoffers en matrassen, en wel voor de deur van het hoofdkantoor van De Key. Zo kunnen de managers van de woningcorporatie met eigen ogen zien wat voor schade hun flexibiliseringspolitiek teweegbrengt.

Nu zij, morgen jij?

Meer dan 50 procent van de mensen onder de 35 jaar heeft een onzeker arbeidscontract. In Amsterdam komt meer dan 50 procent van de nieuwe verhuringen tot stand met een tijdelijk flexhuurcontract. Zowel op de arbeidsmarkt als op de woningmarkt zijn flexcontracten meer en meer de norm. Daarmee neemt ook de bestaansonzekerheid toe.

De Key is een groot voorstander van flexibilisering van huren. De woningcorporatie wil al haar woningen onder tijdelijke contracten gaan verhuren. Wij willen De Key laten weten dat de grens hiermee wordt overschreden. Wij willen geen samenleving waarin zekerheid op het gebied van werken en wonen een privilege wordt. Wij willen woon- en bestaanszekerheid voor iedereen! Niemand mag op straat worden gezet, niet dit gezin en ook geen enkele andere huurder. Woningcorporaties als De Key zijn opgericht om te zorgen voor stabiele huisvesting voor al haar huurders, en niet om mensen uit hun huis te zetten. Wij willen dat De Key haar beleid verandert, voor het gezin van Busra en voor de rest van de huurders.

Wij eisen waardige huisvesting en woonzekerheid voor allen

De petitie-overhandiging is onderdeel van de #FuckFlex campagne voor bestaanszekerheid. Dat begint bij het opeisen van goede en stabiele huisvesting voor iedereen. Deze campagne is een initiatief van de Bond Precaire Woonvormen. De actie wordt onder meer ondersteund door Doorbraak, Niet te Koop, Huurdersvereniging Oost, Faircity en IWB-N.

Joris Hanse
Abel Heijkamp