De Amsterdamse SP-wethouder Laurens Ivens kan het dak op
Pasgeleden verscheen een opmerkelijk bericht in De Telegraaf, dat gretig door andere media werd overgenomen. Het heeft nog niet erg veel reacties opgeroepen. Vandaag wordt het verkiezingsprogramma van de SP Amsterdam gepresenteerd, en lijsttrekker Laurens Ivens vertelde er alvast wat over. Hij wil huiseigenaren verplichten zonnepanelen op hun dak aan te leggen.
Wie niet meewerkt, krijgt een boete. Zo wil hij rigoureus een energietransitie bewerkstelligen. Een mooi voorstel, waar natuurlijk niets van terecht komt. Bezit is heilig in het kapitalisme, zeker met deze nieuwe regering en zoiets kun je niet gemeentelijk regelen. Maar ja, het zijn verkiezingen, hè.
Nu wil Ivens die panelen door werklozen laten aanleggen. Het wordt uit de berichtgeving niet duidelijk of ze dat met behoud van uitkering moeten doen, dus als dwangarbeider zeg maar, of dat ze ervoor betaald worden. En zo ja, hoeveel. Minimumloon buiten de cao misschien?
Het is even afwachten wat erover in het verkiezingsprogramma staat. De investeringen moeten ook weer niet teveel kosten, want de regeling is dat de gemeente eerst de winst van de panelen opstrijkt om de investeringen terug te verdienen, en dan na tien jaar of zo wordt de huiseigenaar eigenaar van de panelen. Dus dan heb je goedkope arbeidskrachten nodig.
Nu lopen er onder de werklozen heel wat deskundigen op allerlei gebieden rond, maar zonnepanelen met alle elektra en dingen eromheen aanleggen op daken, dat lijkt me toch een vak. Werklozen die daar niks van weten omdat ze andere kennis en vaardigheden hebben, kun je niet inzetten, dus dat wordt niks.
Draagmuur
Het verhaal met de demagogische uitspraak “laat de werklozen het maar doen” doet een beetje denken aan projecten in een wat verder verleden. In de tijd dat de gemeente nog in zee ging met particuliere reïntegratiebedrijven hadden ze een contract met het bedrijf Fourstar/Workstar van Bob Bergkamp.
Bergkamp streefde ook naar zulke ‘win-win’ situaties. Hij kocht een totaal gestripte lege loods in het westelijk havengebied, om deze loods vervolgens door werklozen geheel te laten verbouwen tot onderwijsinstelling voor de omscholing van werklozen. De verbouwing moest als het ware het eerste ’traject’ zijn voor de werklozen, die zo hun eigen faciliteit bouwden, waarna ze konden worden omgeschoold.
Dat was althans de bedoeling. Geheel onervaren werklozen die nooit in de bouw hadden gewerkt, werden de hal ingestuurd om die te gaan verbouwen. Met alle ongelukken van dien. Een werkloze zaagde zijn duim af met een zaagmachine en er gingen meer dingen mis.
Onder andere door persberichten van de Bijstandsbond kwam er een inval van de gemeentelijke bouw- en woningtoezicht, die ter plaatse werklozen aantroffen die net bezig waren om een zeer belangrijke draagmuur in de hal af te breken. Bouw- en woningtoezicht sloot daarop de hal en het project. Ze schijnen later nog wel kort open te zijn gegaan, maar van het project met win-win werd na enige tijd niets meer gehoord.
Update
Via via kregen wij een reactie door van Daniël Peters, fractievoorzitter van de SP in Amsterdam, op dit bericht dat de SP werklozen zonnepanelen wil laten aanleggen op daken. We opperden hierboven de veronderstelling dat werklozen dit misschien moeten gaan doen zonder er loon voor te krijgen.
Volgens Peters staat dat nergens en is het ook niet waar. Wij willen mensen in de stad altijd fatsoenlijk loon bieden en dus voor salaris laten werken, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te leggen. Uiteraard gaat het daarbij om mensen die daartoe in staat zijn. Het is een duurzaam plan dat bovendien werklozen aan werk kan helpen. Best een mooi plan, al zeg ik het zelf. Aldus Daniël Peters.
Piet van der Lende
(Verscheen eerder bij De Bijstandsbond)
Het staat me nog altijd bij dat Daniel Peters er als een lulletje rozenwater bij stond toen Maureen vd Pligt afscheid nam van de SP fractie. Het sociale gezicht van de partij werd door Maureen voor een groot deel vertegenwoordigt. Maureen kon niet meer tegen het gevoerde beleid van de SP. Wat bedoeld die Peters met fatsoenlijk loon ?
Ik word zeker de afgelopen jaren steeds vaker badend in het zweet en paniek wakker.
Wij als massa zijn aan de goden overgeleverd. Kom op wie gelooft nog de fabels van Rutte 3 dat iedere Nederlander ervan beter wordt, was Rutte maar van hout dan zag het hele volk zijn neus groeien en worden de ogen geopend. Iedere zich zelf respecterende econoom en iedere mens die scherp hem of haar huishoudboekje in orde heeft kan uitrekenen dat er niks van klopt.
Politiek gezien was de SP het laatste politieke lichtpuntje in de rechtse neoliberale duisternis qua opkomen tegen dwangarbeid voor de “zwakkeren”in de samenleving. Uberhaupt op meerdere fronten het opkomen tegen misstanden tegen mensen die zich niet konden en kunnen verweren. Ik heb het hier vooral over het knechten van grote bevolkingsgroepen via dwangarbeid en wetten omdat dat vooral mijn strijd is. Ik ben erachter gekomen dat strijd leveren voor mij tegen alle onrecht geen haalbare kaart is, simpelweg dat ik dat niet aan kan. Dwangarbeid in Nederland groeit me al boven het hoofd.
Als ik nu google SP dwangarbeid, dan blijft er maar zeer weinig over de artikelen over de strijd tegen dwangarbeid van de SP na 2014. Het is alsof het een modegril is geweest, en het SP collectief heeft besloten dat dwangarbeid geen extra stemmen meer opleverd. Het onderwerp niet meer om te strijden waard is, en gewoon meedoen aan de rechtse neoliberale waanzin. Er wordt zelfs afstand gedaan van de term dwangarbeid. Dan ben je als partij gezien en terecht, hups net als de PVDA de kattenbak in draaien De SP zet in op de zorg hebben ze besloten, de zorg en dwangarbeid haken weer in elkaar. Banenverlies in de zorg worden nu vaak weer door of dwangarbeiders gedaan of eerst ontslag en daarna weer door dezelfde mensen met veel slechtere arbeidsvoorwaarden gedaan. Zie thuiszorg. Ik verwacht ook voor de SP geen enkele groei tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in 2018. Sterker nog, ik verwacht een daling.
Nu heden ten dage wordt er van politieke partijen kleur bekennen het devies. Wat je er ook van mag denken. Wilders anti islam, VVD work first, CDA nationalisme, Groen links natuur, CU heiligheid van leven etc etc.
Totaal uit het oog verliezend dat de onderwerp dwangarbeid en uitbuiting veel verder gaan dan verkiezingen. Dwangarbeid schurkt sterk aan tegen lijfeigenschap, horige, slavernij, uitbuiting etc etc. Barbaarse middeleeuwse termen die we nu in onze maatschappij zogenaamd verbannen hebben. Niks is minder waar. De zogenaamde onderkant van de maatschappij zijn altijd de meerderheid geweest, maar ook het gemakkelijkste te verdelen.
Nu sinds wat ik noem een fascistische wetgeving de participatiewet, het is vrijwel identiek aan de Duitse wetgeving omtrend arbeid rond de jaren 20 en 30 van de vorige eeuw. Oude wijn in nieuwe kruiken. Zelfs de verkooppraatjes waarom het goed is zijn gekopieerd. De hele retoriek, het vooropstellen van “helden” of dat nu van vroeger of heden zijn, De Ruyter, Tromp, Willem Van Oranje etc. Het zwijmelen over een “groots”verleden. Zelfs in het voetbal zie ik dit. Het wanhopig zoeken en vastklampen aan een glorieus verleden. Een volk dat wanhopig klampt aan een glorieus verleden, zit heden in de problemen.
Condor
“Volgens Peters staat dat nergens en is het ook niet waar. Wij willen mensen in de stad altijd fatsoenlijk loon bieden en dus voor salaris laten werken, bijvoorbeeld door zonnepanelen aan te leggen.”
Als je daar echt van doordrongen bent, dan vergeet je dat toch niet. Daar niets over zeggen doet onder werklozen het ergste vrezen.
“Ik word zeker de afgelopen jaren steeds vaker badend in het zweet en paniek wakker.”
Los van het feit, dat ‘onze’ politici en ambtenaren schoften zijn en mensen helemaal niet voor dat soort dingen mogen vrezen, zou ik je toch willen aanraden die stress te reguleren, anders ga je er helemaal aan onderdoor. Tot nu toe heb je het gered, acute dreiging is er meestal niet. De chronische dreiging maakt je gek, maar besef ook, dat het hele dwangarbeidverhaal maar langzaam vordert en van tijd tot tijd een stevige terugslag kent. Ook ambtenaren van de sociale dienst zelf zetten er vraagtekens bij.
Van de SP hoef je weinig te verwachten helaas. Het woord ‘dwangarbeid’ wordt gemeden evenals horigheid, lijfeigenschap of slavernij. Ik ken zelfs een SP-gemeenteraadslid, onder wiens ogen de dwangarbeid plaatsvond en die daar niet warm of koud van werd. Dat is geen dommigheid, maar een wegliegmechanisme. Sadet Karabulut heb ik eens gemaild, maar haar reactie, dat ze het eens ’tegen de verantwoordelijke wethouder of gemeenteraadslid zou aan houden’ gaf me weinig vertrouwen, dat er iets ging gebeuren.
Binnen de afdeling van SP zijn gelukszoekers binnengeslopen . Die nemen de partijregels voor lief; het gaat hen er alleen om snel carriere te maken en dan een goed betaalde baan te scoren.
Het linkse pact is wat mij betreft een wassen neus; het sociale kader ontbreekt.
Neem bijvoorbeeld Groenlinks; die heeft de mond vol van het nivelleren van de kloof tussen arm en rijk; hoe ze dit willen bereiken is mij onduidelijk. Een concrete maatregel die Groenlinks en de andere partijen in het linkse pact meteen kunnen uitvoeren is het beter belonen van mensen die namens de gemeente Amsterdam werkzaam zijn bij de sociale werkvoorziening. Deze mensen voeren werkzaamheden uit die vroeger door ambtenaren werden gedaan en verdienen in de meeste gevallen niet meer dan het minimumloon.
Kees, als je wat roept over de sociale werkvoorziening, de inzet van mensen, en hun verdiensten, zorg dan tenminste dat je het in perspectief plaatst, en – minstens zo belangrijk – dat het klopt wat je zegt
Je doet voorkomen dat de ambtenaren, die het door jou genoemde werk vroeger gedaan zouden hebben, daarvoor veel beter werden betaald dan de mensen in de sociale werkvoorziening. Je stelt dat “Deze mensen […] in de meeste gevallen (welke?) niet meer dan het minimumloon verdienen.”
Ik zou daar graag een onderbouwing van zien: welke werkzaamheden, welke verdiensten.
Tendentieus stukje, waarmee je veel mensen op het verkeerde been zet; maar misschien is dat je bedoeling wel.
Ik ben bang dat Kees helemaal gelijk heeft. De gemeente Amsterdam lijkt op het moment bezig om op grote schaal onderbetaalde SW-ers bij zichzelf te detacheren.
Sandra, waar haal jij vandaan dat SW-ers onderbetaald zouden zijn? Waar leid je dat van af? SW-ers hebben gewoon een CAO met functieloon. En hoeveel verdienden die ambtenaren dan wel? Verder nog: “De gemeente A’dam lijkt…” , kun je dat verifiëren? Laat je eerst eens informeren voordat je zomaar wat roept.
Ach natuurlijk, “gewoon” een CAO met functieloon ….
Oude WSW-ers kregen dat, inclusief vergoeding voor de uren dat ze niet geschikt werden geacht. Maar dat is allang niet meer zo. Een WSW-er die voor 50 procent is goedgekeurd wordt bijvoorbeeld voor 20 uur tewerk gesteld en krijgt ook alleen voor die 20 uur betaald, zelfs als dat onder de bijstandsgrens is. Voor aanvulling moeten ze dan extra bijstand aanvragen.
Dus ik weet niet waar jij je informatie vandaan haalt, maar vooralsnog zie ik geen reden om het niet te hebben over onderbetaalde WSW-ers.
@Sandra:
Sinds wanneer is dit nu het geval? Op het WSW-bedrijgf waar ik 15 jaar geleden werkte, werkten er ook Wajong’ers en WAO’ers die vanwege een medische urenbeperking maar 20 uur in de week mochten werken, hun inkomsten werden verrekend met de Wajong of de WAO. Zit je in de Bijstand en werk je als WSW’er maar 20 uur in de week, wordt je uitkering gekort met het het loon dat je verdient, en blijf je jammer genoeg op bijstandsniveau zitten.
Mensen ( WSW-ers-met CAO )zitten gevangen in hun functieprofielen; die zijn voor de intreding van de Participatiewet ( 1-1-2015 )veranderd. De doelstelling van de sociale werkvoorziening was altijd dat je via cursussen en opleidingen je positie moest kunnen verbeteren echter door die nieuwe functieprofielen is dit niet meer het geval. De rede voor het wijzigen van de functieprofielen was dat men de mensen makkelijker kan laten overplaatsen van de ene afdeling naar de andere.
Bij detacheren gaat de WSW-er er financieel niets op vooruit ; de sociale werkvoorziening dient een rekening in bij de bedrijven waar men gedetacheerd word .
Mensen die in loongroep B1 of B2 zitten verdienen net het minimumloon; waar deze mensen bijv werken in opdracht van de gemeente in het openbaar groen krijgen zij niet de gebruikelijke toeslagen die je als ambtenaar( voor hetzelfde werk ) wel krijgt.
Kees, wat is de reden om WSW-werknemers gemakkelijker over te plaatsen van de ene naar de andere afdeling en heeft dat met het werkaanbod te maken?
Toen ik vanaf 2001 t/m 2005 bij de WSW werkte als productiemedewerker op de montageafdelingen, begon ik in loongroep A en ging ik over naar loongroep B. WSW’ers die eenvoudige productie en in- en ompakwerkzaamheden verrichten, zitten in loongroepen A en B en kunnen vaak vanwege hun beperkingen zich niet eens verder ontwikkelen. WSW’ers die meer verantwoordelijk werk doen, denk maar aan meewerkende voormannen, CNC-operators, medewerkers technische dienst, enz. zitten in minimaal loongroep C. In de periode 2003-2005 hadden wij als WSW-bedrijf met de functieherwaardering (FuWa) te maken.
Je hebt het inderdaad over vijftien jaar geleden. Inmiddels zijn we al weer twee wetten verder, de hele WSW is sindsdien op de schop gegaan. Inmiddels is de groep die eronder valt bijzonder divers wat betreft rechtspositie en beloning. Je hebt nog oude WSW-ers die al voor 1998 zijn ingestroomd en die beduidend meer rechten hebben en zo heb je aflopend groepen met steeds minder rechten en beloning. Inmiddels is het een uitsterfregeling, dwz dat er niemand meer bijkomt. Nogal complexe materie.
Wanneer er weer loononderhandelingen zijn, volg ik soms een beetje de berichtgeving en ik krijg dan altijd de indruk dat groepen als WSW-ers en bijstandsgerechtigden daarin door de bonden worden gebruikt als wisselgeld, terwijl de rechten van werknemers worden veiliggesteld.
Jazeker DRM , werksoorten zijn verdwenen en afdelingen gesloten; dit met medewerking van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten.Dit met alle gevolgen van dien; wsw-ers die vanwege hun wsw-indicatie niet geschikt zijn voor groepsdetachering vallen tussen wal en het schip.
Sandra: even voor de beeldvorming (en de duidelijkheid), als je het hebt over WSW-ers, dan hebben we het alleen over mensen die daadwerkelijk een SW-indicatie hebben (inderdaad oud regeling), maar tot het ingaan van de P-wet konden instromen. Die groep is helemaal niet divers, want alle deelnemende WSW-ers vallen onder de daarop van toepassing zijnde uniforme regelgeving.
Sinds de Participatiewet hebben we het over mensen met een arbeidsbeperking. De WSW als zodanig bestaat voor aanvragers van een uitkering niet (meer). Niks complexe materie: wellicht niet gewenst maar glashelder.
Kees: leg eens uit dat WSW-ers (oud) sinds de invoering van de P-wet “gevangen zitten in hun functieprofiel”. Nog steeds krijgen WSW-ers (oud) mogelijkheden zich te ontwikkelen tot een niveau waarop zij optimaal kunnen functioneren. Als ze op een bepaald niveau (kunnen) presteren, wordt dit verwerkt in hun functiebeschrijving en -waardering.
En verder: dat WSW-ers die niet geschikt zijn voor (groeps-)detachering vallen helemaal niet buiten de boot; die kunnen gebruik maken van zogenoemd beschut werk, aangepast werk dus binnen de setting van de (oude) WSW.
@Foob ; waar men vroeger punten kreeg voor een bepaalde functie; is dat niet meer het geval. Bijvoorbeeld het werken met machines. De logica die men hanteert is dat het werken met machines de uitvoer van de werkzaamheden verlicht; naar de fysieke belasting die dit geeft wordt niet meer gekeken en dat betekent dat daar geen punten voor de opbouw vh functieloon wordt gegeven.
Waar men vroeger van loongroep B naar loongroep C ging blijft men tegenwoordig hangen in loongroep B; bijv een wsw-er in loongroep B slaagt voor zijn cursus Bosmaaier en gaat daar in de praktijk mee aan de slag.Deze medewerker blijft in lengte van dagen hangen in loongroep B.
@ Foob; dus jij gaat er van uit dat al het beschutte werk geschikt is ? helaas laat de praktijk een ander beeld zien.