Fotoverslag van de demonstratie gisteren tegen het uitzetten van Afghaanse vluchtelingen

Naar het boek “De vliegeraar” van Khaled Hosseini: de vlieger als symbool voor vrijheid.
Naar het boek “De vliegeraar” van Khaled Hosseini: de vlieger als symbool voor vrijheid.

Gisteren was de internationale actiedag tegen het uitzetten van vluchtelingen naar Afghanistan. In Utrecht waren er ongeveer driehonderd mensen gekomen, waarvan een aanzienlijk deel Afghaanse vluchtelingen. Naast Utrecht waren er ook demonstraties in Amsterdam, Nijmegen en Maastricht. En er waren ook acties in diverse andere Europese landen, zoals Zweden, Duitsland, Polen, Oostenrijk, Ierland, Letland en België. Zo hebben duizenden mensen laten horen dat Afghanistan een onveilig land is, waar niemand tegen zijn zin naartoe gestuurd mag worden.

This text in English

“Ik ben nu negentien jaar”, zegt Mustafa, een Afghaanse vluchteling die al sinds zijn veertiende in Nederland woont. Hij is een van de sprekers op de demonstratie in Utrecht. “Ik heb havo gedaan, ik wilde vwo gaan doen en dan gaan studeren. Maar dat mag niet, want ik heb geen verblijfsvergunning. De IND wil mij terugsturen naar een land dat al veertig jaar in oorlog is. Meer dan tienduizend burgers zijn dood of gewond geraakt. Meer dan twintig terroristische groepen zijn in het land actief. Het is erger dan vijf jaar geleden, toen ik hier kwam. Veel vluchtelingen staan psychisch onder druk. Ik wil de Nederlandse overheid vragen om te stoppen met uitzetten.”

Don't send Afghans back
Don’t send Afghans back.

Palwasha, een andere spreekster, vier jaar in Nederland, vertelt over haar zoektocht naar veiligheid: “In Afghanistan heb ik internationale betrekkingen gestudeerd, ik werkte bij internationale organisaties voor vrouwenrechten. Ik had een heel moeilijk leven in Afghanistan. Ik werd bedreigd, maar ik wilde doorwerken, voor alle vrouwen en kinderen. Dus het was voor mij een hele zware beslissing om te vluchten.” Het duurde drie jaar voordat ze verblijfsrecht kreeg: “Iedere keer kreeg ik een negatief van de IND. Ze wilden mij uitzetten, in mijn eentje, want mijn man en kinderen hebben de Nederlandse nationaliteit. Ik had het gevoel: ik heb helemaal geen plek meer in de wereld, niet in Afghanistan, niet in Nederland. Nu heb ik een mooi leven hier. Maar ik kan niet blij zijn, want mijn familie en andere mensen zijn onveilig in Afghanistan. Iedere keer als we elkaar spreken, praten we alsof het de laatste keer is. Want morgen kunnen ze dood zijn. Drie weken geleden was er een aanslag in Kabul waarbij 103 doden en 235 gewonden zijn gevallen. Internationale organisaties hebben al lang geconcludeerd dat het levensgevaarlijk is in Afghanistan.”

Mustafa: "De IND wil mij terugsturen naar een land dat al veertig jaar in oorlog is".
Mustafa: “De IND wil mij terugsturen naar een land dat al veertig jaar in oorlog is”.

Eduard Nazarski, directeur van Amnesty Nederland, liep ook mee met de demonstratie. Hij vertelde in een korte toespraak over de zorgen die zijn organisatie heeft over de al uitgezette vluchtelingen naar Afghanistan. Amnesty heeft daar in oktober een rapport over uitgebracht. Men roept de Nederlandse regering op om de uitzettingen te stoppen, helaas slechts totdat er een nieuw ambtsbericht is. Dat is een rapport van de Nederlandse regering over hoe ‘veilig’ een land is, en dus in hoeverre ze mensen daar naartoe kunnen deporteren. Maar eerder klopte het ambtsbericht niet, en welke garantie is er dat het volgende ambtsbericht wel zal kloppen? In zijn toespraak wees Nazarski er ook nog op dat er grote verschillen zijn tussen het beleid van Europese landen als het gaat om Afghaanse vluchtelingen. In Italië wordt 75 procent van de Afghaanse vluchtelingen een verblijfsvergunning gegeven, in tegenstelling tot de slechts 35 procent die in Nederland een positieve beslissing krijgt.

Palwasha: "Ik heb helemaal geen plek meer in de wereld, niet in Afghanistan, niet in Nederland".
Palwasha: “Ik heb helemaal geen plek meer in de wereld, niet in Afghanistan, niet in Nederland”.

Vluchtelingen moeten sowieso niet illegaal gemaakt worden, negatief ambtsbericht of niet. Ik hoop dat al die duizenden mensen die het afgelopen weekend in Europa de straat op gingen dat opnieuw zullen doen en blijven doen. Want geen vrouw, geen man, geen mens is illegaal!

"Afghanistan is niet veilig"
“Afghanistan is niet veilig”.

Kom bijvoorbeeld naar de lawaaidemonstratie tegen het opsluiten van vluchtelingen en migranten zonder papieren in Kamp Zeist. Deze keer specifiek vanwege twee Afghaanse jongens die bij een inval in de noodopvang in Drachten zijn opgepakt. Volgende week zondag 25 februari om 13:00 uur, bij de kruising Kampweg/Richelleweg in Soesterberg.

Mariët van Bommel

We gaan lopen door de Utrechtse binnenstad naar het IND-kantoor.
We gaan lopen door de Utrechtse binnenstad naar het IND-kantoor.
Tienduizend doden
Tienduizend doden.
Stop deportaties
Stop deportaties.
Op het Vreeburg
Op het Vreeburg.
Voor het IND-kantoor, dat naast het politiebureau zit, zodat afgewezen vluchtelingen makkelijk afgevoerd kunnen worden...
Voor het IND-kantoor, dat naast het politiebureau zit, zodat afgewezen vluchtelingen makkelijk afgevoerd kunnen worden…
Strijdbaar
Strijdbaar.
De organisatie bedankt alle deelnemers voor het komen, en hoopt dat iedereen ook aan de volgende actie weer zal meedoen.
De organisatie bedankt alle deelnemers voor het komen, en hoopt dat iedereen ook aan de volgende actie weer zal meedoen.