“Zorgvuldige” procedure leidt tot deportatie en dood van Afghaanse vluchteling
Weer heeft het Nederlandse vluchtelingenbeleid een slachtoffer geëist. De Afghaanse vluchteling Nezam Azimi, die door de overheid in 2006 werd uitgezet, blijkt in de Afghaanse hoofdstad Kabul te zijn vermoord door de Taliban, na eerst te zijn ontvoerd en gemarteld.
Azimi had in 2001 in Nederland asiel aangevraagd, omdat hij zich verzette tegen de onderdrukking van vrouwen door de Taliban en daardoor problemen had gekregen met de moslimfundamentalisten. Zijn leven liep gevaar en hij moest vluchten. Maar zijn asielaanvraag werd afgewezen. Tijdens zijn jarenlange verblijf in Maastricht zette hij zich in voor de steungroep Vluchtalarm Maastricht en voor Amnesty International. Nadat hij uitgeprocedeerd raakte, vroeg Gerd Leers, de toenmalige burgemeester van Maastricht en de huidige minister van Immigratie en Asiel, aan de toenmalige minister van Vreemdelingenzaken Rita Verdonk om Azimi alsnog verblijfsrecht te geven. Tevergeefs, want ijzeren Rita, die later “getraumatiseerd” bleek door haar eigen misdaden, bleef bij haar besluit en stuurde Azimi de dood in.
“Nu is precies gebeurd waar wij altijd bang voor zijn geweest”, laat Paul Rutten van Vluchtalarm Maastricht weten. Azimi hield zich de afgelopen jaren in Afghanistan schuil voor de Taliban, die hem zochten. Omdat hij werk nodig had, kon hij niet langer meer ondergronds door het leven gaan. Zo werd hij ontdekt door de Taliban. De Nederlandse overheid is mede schuldig aan zijn dood, omdat men keihard weigerde om hem bescherming te bieden.
Leers zegt de dood van Azimi te betreuren. Maar als verantwoordelijk minister deporteert hij dag in dag uit vluchtelingen naar landen vol geweld en armoede. Daar maalt hij niet om. Zo biedt hij het Afghaanse meisje Sahar, die al 10 jaar in Nederland leeft, maar al te graag een enkele reis richting boerka aan. Ook de dood van Azimi rechtvaardigt de minister met de bekende mantra “regels zijn regels”. Hij wijst er namelijk op dat “de procedure destijds zorgvuldig was”. Met andere woorden: minister Leers van nu vindt dat burgemeester Leers van toen onzinnig bezig was toen hij met een brief aan Verdonk probeerde om Azimi in Nederland te houden.
Harry Westerink
Het bloed van Nezam Azimi kleeft aan de handen v.d. Taliban moordenaars maar ook aan de handen v.d. IND ambtenaren die z’n aanvraag onterecht afwezen en ‘ijzeren’ Rita Verdonk die hem alsnog een verblijfsvergunning had kunnen geven maar dat weigerde en hem onder het mom van “regels zijn regels” uitzette naar een land waar hij gevaar liep.
Inderdaad. Onvoorstelbaar dat dit in ons ‘beschaafde’ Nederland gebeurt. We zijn geen haar beter. Ik schaam mij diep om Nederlander te zijn. Jammer dat zo weinig mensen hiervan weten en noodzakelijk dat deze berichten in het nieuws komen want het verhaal dat de overheid ons wil laten geloven klopt van geen kant: het asielbeleid is niet streng maar veel te streng, niet rechtvaardig maar in strijd met de mensenrechten en niet zorgvuldig want de IND laat overal steken vallen die ze vervolgens proberen te verbergen. Dit bericht laat maar weer eens zien dat het meer dan hoog tijd is dat er een humaan asielbeleid gaat komen in Nederland. Ben je het hiermee eens en heb je facebook wordt dan lid van: http://www.facebook.com/humaanasielbeleid of van http://www.humaanasielbeleid.hyves.nl.
Hoeveel mensen moeten er nog door dit beleid de dood worden ingejaagd, voordat alle goeddenkende Nederlanders masaal gaan protesteren?
Het is meer dan schandalig, dat Dhr G. Leers Nezam eerst voor hem op kwam, als burgemeester van Maastricht en daarna,als minister , hem de dood in heeft gejaagd door hem terug naar Afghanistan te sturen, terwijl het daar verre van veilig is door de macht van de taliban en de oorlog, die zich daar afspeelt. Hoe kan Leers dan nu zeggen, dat Afghanistan veilig is om terug te keren. Mooi, dat hij voor deze man op kwam, maar dan had hij door moeten zetten om deze man en ook de andere afghanen, die nu hetzelfde staan te wachten een definitieve verblijfsvergunning moeten geven. Voor Nezam is het “HELAAS” te laat. Voor Sahar en haar familie en andere afghanen in Nederland kan het nog. Hopelijk komt er een verbod om afghanen, die in Nederland zijn, het land uit te zetten, zodat ze hier veilig zijn tegen de oorlog, maar bovenal ook tegen de taliban. Het mag niet zo zijn, dat Leers nog meer mensen de dood in de handen van taliban gaat jagen