#Samenvoor14 campagne van start gegaan voor verhoging van het minimumloon
De FNV heeft het initiatief genomen tot een campagne en de opbouw van een sociale beweging om het wettelijk minimumloon van 9,82 euro bij een 38-urige werkweek te verhogen naar 14 euro. De campagne ging gistermiddag van start in Rotterdam-Zuid. Demonstranten verzamelden zich op het Afrikaanderplein, midden in een van de armste wijken van ons land. Zij trokken naar de Kop van Zuid, waar ze een monument met het cijfer 14 onthulden bij een bouwplaats waar het duurste appartement van Nederland zal worden gebouwd. De bouw gaat 15 tot 20 miljoen euro kosten.
De actievoerders ageerden tegen de groeiende ongelijkheid tussen arm en rijk in Nederland, die ze willen gaan aanpakken. Het minimumloon, waar zo’n half miljoen werknemers voor moeten werken, is de afgelopen decennia sterk achtergebleven bij de reële stijging van de gemiddelde lonen. Bijna 2 miljoen mensen zitten onder 130 procent van het minimumloon. Omdat dat minimumloon al jarenlang nauwelijks stijgt, blijven ook de AOW en de bijstandsuitkeringen achter. Want deze uitkeringen zijn gekoppeld aan het wettelijk minimumloon. Als het minimumloon stijgt, dan gaan ook de uitkeringen omhoog. De stijging van het wettelijk minimumloon naar 14 euro moet de onrechtvaardigheid dat de armen steeds armer worden en de rijker steeds rijker, in elk geval voor een deel compenseren.
De campagne gaat enkele jaren duren. Het onderwerp moet in 2021, het jaar van de Tweede Kamer-verkiezingen, op de agenda staan en daarna moet het minimumloon van 14 euro worden ingevoerd. Het is uitdrukkelijk de bedoeling dat het niet alleen een FNV-campagne wordt. Op basis van het principe van “community-organizing” gaan actievoerders in verschillende steden de buurten in om huis aan huis met mensen te praten. Er worden comité’s opgericht van leden en niet-leden van de FNV, die behalve meedoen aan de campagne vanuit de nieuwe organisatiestructuren ook problemen dichtbij huis, in de lokale gemeenschappen en de buurten, aan de orde kunnen stellen. En kijk: diverse economen zeggen in NRC-Handelsblad al dat de verhoging van het wettelijk minimumloon een goed idee is.
Piet van der Lende
(Dit artikel verscheen eerder op de website van de Bijstandsbond.)
De hoogte van het salaris wordt bepaald door 1) de toegevoegde waarde die je creeert 2) een tekort of overschot aan mensen op de arbeidsmarkt die deze waarde kunnen creeren Dit zijn de wegen om een hoger salaris te krijgen. Wettelijke verplichtingen zijn de verkeerde weg, Salarisverhoging zonder toegevoegde waarde verhoging leidt alleen maar tot het vervangen van deze mensen met werknemers uit lage loon landen.
@Maurice:
1. Wat is waarde? Hoe wordt dat bepaald. Daar zijn verschillende economische theorieën over. Jij bekijkt alles slechts vanuit één model.
2. We moeten naar de menselijke waarde kijken. Wat is het minimum dat wij vinden dat iedereen moet hebben? Wanneer hebben mensen een inkomen, waarmee een ze fatsoenlijk bestaan kunnen hebben? Dat minimum hebben wij vastgelegd op 14 euro per uur.
3. Hoe kan het dat de totale welvaart twee keer groter wordt, maar dat het minimumloon qua koopkracht 20% is achtergebleven? De verdeling wordt steeds oneerlijker en de ongelijkheid steeds groter. Een verhoging naar 14 euro zal de verdeling eerlijker maken.
4. Je hebt het over de toegevoegde waarde die je creëert. Welke toegevoegde waarde creëert de CEO van Ahold? Hij krijgt 4,5 miljoen euro per jaar. Welke toegevoegde waarde creëren de aandeelhouders van Ahold? Die krijgen 1,7 miljard euro per jaar.
5. Zelfs het Europees Parlement adviseert dat ieder land een minimumloon moet hebben dat 60% van het gemiddelde loon moet zijn. Dit binden zij vanwege meer inkomensgelijkheid. 60% in Nederland zou uitkomen op 14 euro per uur.