“Het Monster van Wokeness” is een herkenbaar inkijkje in de wereld van online activisme
“Het Monster van Wokeness” van Tofik Dibi gaat over een Twitter-activiste genaamd Kawtar die steeds prominenter wordt en die daardoor ook de nodige media-aandacht krijgt, met een onvermijdelijke backlash als gevolg.
Het boek is fictief en de embedded tweets in het boek zijn niet van werkelijke accounts (op wat fictieve tweets van bestaande landelijke media na), maar iedereen die regelmatig in de in het boek beschreven Twitter-kringen vertoeft, herkent mensen, het ligt er niet zelden vrij dik bovenop. Ben wel benieuwd wat de geportretteerden vinden van hun fictieve representatie.
Het boek lijkt me voor buitenstaanders een leuk inkijkje in de wereld van online activisme. Ik zit zelf midden in die wereld, dus voor mij was veel herkenbaar. Ik proef in het boek ook een waardering voor online activisme, dat nogal eens wordt weggezet als gratuit, makkelijk geschreeuw vanaf de zijlijn, maar dat in werkelijkheid wel degelijk invloed heeft op het debat, en veranderingen teweegbrengt – veranderingen waar activisten vaak een prijs voor betalen.
“Het Monster van Wokeness” leest lekker weg, het kostte me een paar uurtjes om de 176 pagina’s weg te werken.
We volgen Kawtars rijzende ster als steeds invloedrijker wordende activist, haar (anonieme) account geniet nationale bekendheid. Dat brengt trollen met zich mee, scheldpartijen en dreigementen, angst om te worden geïdentificeerd, maar ook dilemma’s in het dagelijks leven, zoals de vraag hoe lang je op de wc kunt blijven zitten om een online discussie te ‘winnen’ zonder dat je vrienden je als vermist opgeven.
Het keerpunt in het boek dient zich aan wanneer er een boycotactie ontstaat tegen een gaybar van een witte eigenaar die hiphop zou boycotten vanuit racistische overwegingen. Soms zijn dingen niet wat ze lijken – of toch wel? De plottwist waarmee het boek eindigt is een beetje over the top, maar desondanks vermakelijk. Volgens mij kun je van dit boek een erg leuke jeugdfilm maken.
Achterin het boek staat een woke-woordenlijst die mij af en toe hardop liet lachen, waaronder: “Safe space – Een plek waar vogeltjes fluiten, softijsjes onbeperkt worden uitgedeeld en Sywert niet bestaat”. Vooral dat laatste lijkt me een zegening.
“Het Monster van Wokeness”, Tofik Dibi. Uitgeverij: Prometheus, € 17,99. ISBN: 9789044637502.
Petra de Jong