Schrijf ook een brief aan de Groningse burgemeester die bezoekers van de abortuskliniek niet wil beschermen
In Groningen vallen christenfundamentalisten van Schreeuw om Leven mensen lastig die abortuskliniek Stimezo willen bezoeken. Ze worden daarbij steeds fanatieker, zo meldt het Dagblad van het Noorden. Schrijfster Minke Haveman schreef burgemeester Koen Schuiling een open brief waarin ze hem vroeg om de protesten te verplaatsen. Collegepartijen waren het met haar eens, maar van Schuiling mogen de fundi’s best doorgaan met hun intimidatiepogingen voor de ingang van de kliniek. Maar Haveman legt zich daar niet bij neer, zei ze in een uitzending van RTV Noord. Steun haar en schrijf ook een brief aan de burgemeester om hem op andere gedachten te brengen.
Haverman schreef Schuiling onder meer: “De mensen die deze kliniek bezoeken, moeten dat vrijelijk kunnen doen. In elke zin. Dat is namelijk ook een recht. Een veel kwetsbaarder recht dan het recht op demonstreren, bovendien. Die vrije doorgang borgen, zonder het risico op dit soort intimidatie, is helemaal essentieel omdat er geen alternatief is. Een abortuskliniek is immers de enige plek die voorziet in abortussen, informatie over ongewenste zwangerschappen, integere ondersteuning bij twijfel en nazorg.”
“Bovendien, en dit blijkt niet iedereen te weten”, zo gaat ze verder, “zijn niet alle kliniekbezoekers ook mensen die gebruik maken van hun recht op een zwangerschapsafbreking. Het is immers de aangewezen plek om je te melden als je vermoedt dat je zwanger bent en twijfelt over je beslissing. En eigenlijk de enige plek waar überhaupt kan worden vastgesteld dat er een zwangerschap is, wat niet eens altijd aan de hand is, op het moment dat er onzekerheid is over de wens voor een kind. Ofwel: niet iedereen die daar de deur binnenloopt, komt voor hetzelfde. Wel hebben ze allemaal het recht om daar te kunnen zijn zonder hinder of intimidatie.”
Je kan burgemeester Schuiling een kant-en-klare brief sturen, zie hier. Verander wel even het onderwerp van de mail, zodat hij niet makkelijk elke mail met dezelfde titel kan blokkeren.
Traditie
Het lastig vallen van bezoekers van abortusklinieken kent een lange traditie onder christenfundamentalisten, en in verschillende steden hebben mensen er last van of van gehad. In 2008 beweerde Schreeuw om Leven aanwezig te zijn bij klinieken in Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Groningen, Maastricht, Utrecht, Zwolle en Den Haag.
Leiden
In Leiden hebben activisten hen uiteindelijk zelf van de straat weten te jagen. In 1993 hebben 25 feministische activisten bij de toenmalige abortuskliniek in het centrum van de stad rond een groepje intimiderende fundi’s zelf flyers uitgedeeld en voorbijgangers gewaarschuwd voor de anti-abortus christenen. Vanaf mei 2001 begonnen de fundi’s echter wekelijks bezoekers lastig te vallen en daarop gingen steeds acht tot tien feministen hen op hun beurt weer lastig vallen. Om niet zelf ook de bezoekers tot last te zijn, gingen er steeds maar twee feministen in de buurt staan, de rest bleef op een afstand, maar wel zichtbaar. Men weigerde met de fundi’s in discussie te gaan en maakte hen simpelweg duidelijk dat ze op moesten houden met het intimideren van de bezoekers en weg moesten wezen.
De fundi’s sleepten de feministen daarop voor de rechter. Daarop organiseerden feministen een solidariteitsmanifestatie bij de kliniek, buiten openingsuren natuurlijk. De rechter besliste in het voordeel van de feministen, maar meteen daarop gingen de fundi’s met extra intensiteit wekelijks bezoekers lastig vallen. Opnieuw gingen er feministen heen. Er ontstond enige ophef, waarna de kliniek de politie belde die de fundi’s wegstuurde.
Het jaar daarop wilden de fundi’s een wake houden voor de kliniek, waarna een groep feministen hun fakkels, actieborden en folders afpakten en in de gracht gooiden. In 2007 was er nogmaals zo’n confrontatie, waarbij zo’n 15 fundi’s door een groep van 25 feministen zo’n 100 meter van de voordeur van de kliniek weggeduwd werden. Een deel van hun actiemateriaal werd daarbij vernield. De Leidse fundi-kerk van waaruit de acties georganiseerd werden, was in de tussentijd wegens corruptie failliet gegaan.
Geen demonstratievrijheid
In 2019 lanceerde het Humanistisch Verbond een petitie tegen de intimidatie van bezoekers van abortusklinieken. En in augustus vorig jaar was er goed nieuws voor wie ongestoord een abortuskliniek wil bezoeken. Het moet alleen nog wel even leiden tot actie van tot nu toe niet welwillende burgemeesters en ministers, maar de Haarlemse rechter is duidelijk: als anti-abortusactivisten een cliënt van een abortuskliniek aanspreken in de buurt van de ingang, dan heeft dat niets te maken met demonstratievrijheid. Het is een wanordelijkheid die door de anti-abortusactivist gepleegd wordt.
Eric Krebbers