“Alles is duur, alleen mensen zijn goedkoop” (video)
Gisteren demonstreerden zo’n 70 mensen in Haarlem voor een minimumloon van minstens 14 euro. Lees hier de tekst van de oproep. Het protest begon met een reeks korte maar krachtige toespraken, waaronder die hieronder van Maryam van de Roze Hesjes.
Daarna volgde een luidruchtige mars door de stad, met veel leuzen, zoals “Wat willen we? Veertien euro minimumloon! Wanneer willen we dat? Nu!”, “Hoe laat is het? Solidariteit”, “One, two, three, four, eat the rich and feed the poor!” “De rijken worden rijker, de welvaart moeten gelijker!”, “A, anti-, anti-kapitalisten!”, “Veertien euro minimumloon! Vijftien euro minimumloon! Zestien euro…” enzovoorts, en “Hogere lonen, betaalbaar wonen!”.
Naar verluidt arriveerden, vlak nadat de demonstratie van het stationsplein vertrok, zes busjes politie. Kennelijk hebben ze ons daarna niet meer kunnen traceren, want tijdens de demonstratie hebben we geen leden van de staatsknokploeg gezien. Dat maakte het ook mogelijk om tegen ‘de afspraken’ in toch her en der gewoon midden op de rijweg te lopen.
Alles over het Haarlemse #voor14-protest van 20 november 2021
– Aankondiging van de mars voor €14 minimumloon
– Beelden van de inspirerende #voor14-demonstratie in Haarlem
– “Waarom zijn bijna alle managers bij de supermarktketen waar ik werk witte cis-het mannen?”
– “Er is geld, alleen: je moet het durven te halen waar het zit en te geven aan wie het nodig heeft!”
– “Wij zijn de buurten ingegaan om gezamenlijke acties op te zetten”
– “We willen 20 euro minimumloon, want 14 is eigenlijk een defensieve eis als je naar de cijfers kijkt”
– “Een goede financiële basis is het begin van een volwaardig bestaan”
– “Alles is duur, alleen mensen zijn goedkoop”
Onderweg kregen we opmerkelijk veel steunbetuigingen: automobilisten staken hun duim omhoog, buschauffeurs toeterden, er werd op een terras geklapt en riders wensten ons succes terwijl ze langs raasden. Eén persoon bij een kroeg wilde vervelend doen, in de trant van het bekende gefrustreerde “Ga toch werken…”, en riep op lullige toon: “Hogere uitkeringen!”. Maar dat was onbedoeld een wake-call, want aan de uitkeringen en de koppeling met de minimumlonen hadden we bij de leuzen nog onvoldoende aandacht besteed.
Na de verkiezingen was de #voor14-campagne even op een wat lager pitje geraakt, maar nu zijn we begonnen aan een reeks demonstraties in diverse steden, met hopelijk een steeds groeiend aantal deelnemers. Het initiatief voor de demonstraties komt van onze vrienden van #Haarlemvoor14, en inmiddels hebben de #voor14-groepen uit Nijmegen, Leiden en Amsterdam zich aangesloten, en is er interesse vanuit Utrecht, Rotterdam en Zaanstad.
Eric Krebbers
De toespraak van Maryam:
Ik ben Maryam. Ik kom uit Amsterdam-Noord. Ik ben hier als asielzoeker gekomen. Ik ben hier bijna twintig jaar en ik ben opgeleid in de ict.
Roze hesjes vindt ook dat het minimumloon omhoog moet, heel belangrijk. Met duizend euro kom je nooit rond. Je kunt je vaste kosten niet betalen. En je ziet dat armoede een negatieve invloed heeft op alles, op alles in je leven: je sociale contacten, je gezondheid.
Nederland is een heel rijk land. De mensen hebben daarover alles al gezegd. Nederland is een rijk land en je ziet dat alleen maar tien procent geniet van al het geld. En de anderen, zij werken hard en verdienen heel weinig.
En in deze crisistijd, wie betaalt dat? Dat betalen de schoonmakers, de mensen die hard werken, en niemand van die rijken komt helpen.
Die raken allemaal hun baan kwijt. Er is geen respect voor de mensen die hard werken, die kunnen elk moment ontslag krijgen, ze hebben geen zekere baan en ze hebben geen zeker salaris.
En alles, alles is duur, alleen het salaris is goedkoop. Alles is duur, alleen mensen zijn goedkoop. En wij willen graag ook, zoals die mensen hier hebben gezegd, wij willen graag niet alleen 14 maar 20! Wij willen graag doorgaan tot het 20 is.
Ik heb recht op een beter leven. Maakt niet uit wat voor kleur je hebt, wat voor geloof je hebt. Je bent mens en je hebt recht een beter leven te hebben en je verdient alle respect.
Maryam