6 februari, Amsterdam: protest “Trans zorg nu”!
“Trans mensen wachten drie jaar op medische zorg. Zelfbeschikking is de oplossing. Trans Zorg Nu! organiseert een protest op de Dam, Amsterdam, om de boodschap duidelijk te maken dat trans mensen de controle moeten krijgen over hun eigen lichamen. Dit zou de zorg voor iedereen verbeteren en de onacceptabele wachtlijsten oplossen”, aldus de oproep van Trans Zorg NU!.
“De wachtlijsten van de genderteams bereikten deze maand recordlengtes. Patiënten die nu verwezen worden hebben te kampen met een wachttijd van drie jaar bij het Radboud UMC en 2,5 jaar bij het Amsterdam UMC, met nog eens zes maanden aan wachttijd tussen hun eerste en tweede afspraak. De oorzaak ligt bij een systeem dat gestoeld is op het idee dat trans personen geen weloverwogen beslissingen kunnen nemen over hun eigen lichaam en moeten worden ontmoedigd in het zoeken van zorg. Het resultaat is dat trans mensen een straf van drie jaar krijgen om te wachten op de transitiezorg die ze hard nodig hebben. Het leed dat dit veroorzaakt kan ernstige gevolgen hebben. Dit systeem en de gevolgen ervan zijn onmenselijk. Hervorming of herverdeling van overheidsgelden om de wachttijden te verkorten gaat dit niet oplossen. De manier waarop trans mensen zorg krijgen moet structureel veranderen.
Zondag 6 februari
Vanaf 13:00 uur
Dam, Amsterdam
Facebook
– Geen wachtlijsten. De wachtlijsten zijn een probleem dat de genderteams zelf hebben gecreëerd om hun betuttelende behandeling van trans mensen te rechtvaardigen, door een slepend en volkomen onnodig diagnostisch proces te eisen.
– Geen diagnose, volledige zelfbeschikking voor trans mensen. Trans personen kennen hun eigen lichaam en identiteit en zouden dit niet hoeven te rechtvaardigen tegenover een psychiater of zich hoeven te conformeren aan hun seksistische idee van hoe een man of vrouw eruit ziet, zich gedraagt en voelt.
– Decentraliseer transzorg, doorbreek het monopolie. Sta transpersonen toe om toegang te krijgen tot hormonen via hun huisarts, net als verwijzingen naar lokale logopedisten, dermatologen, psychologen etc., zonder een onzinnige diagnose van een genderteam.
– Transzorg door en voor trans mensen. Geef de prioriteit aan zorgverleners die zelf transgender zijn. Het huidige systeem sluit trans mensen uit van posities van verantwoordelijkheid betreffende medische transitie, wat regelrecht een beleid is van het plaatsen van de mening van cisgender mensen boven de ervaring van transgender mensen.”
Bij de oproep vind je ook de sprekers en corona-veiligheidsmaatregelen.
Eric Krebbers