19 mei, Amsterdam: Afrikaanse vluchtelingen demonstreren tegen politiek van migratiebeheersing

Op 19 mei organiseert het Afrikaans Vluchtelingen Collectief (AVC) in samenwerking met de Sudanese Refugees Organization en de Oegandese diasporagemeenschap van het National Unity Platform (NUP) een demonstratie in Amsterdam tegen de politiek van migratiebeheersing. De tocht begint bij de Stopera en eindigt op de Dam, waar toespraken worden gehouden. De vluchtelingen komen in actie, ten eerste, voor veiligheid en bestaanszekerheid en tegen de Europese grensbewaking die duizenden doden tot gevolg heeft. Ten tweede: tegen het dakloos maken en op straat zetten van vluchtelingen. Ten derde: voor het recht van vluchtelingen in azc’s om langer dan 24 weken te mogen werken.

Op 13 september vorig jaar organiseerde het AVC in maar liefst zeven steden lokale demonstraties, onder het motto “Stop refugee discrimination. All refugees deserve protection”. Samen met onder meer Soedanese en Oegandese vluchtelingen demonstreert het AVC nu voor verblijfsvergunningen, tegen de dictatuur in Soedan en Oeganda en tegen de Oegandese wetgeving tegen LHBTQ-mensen.

Vrijdag 19 mei
Van 16:00 tot 18:00 uur
Stopera
Amstel 1, Amsterdam

Verder richt de protestactie zich tegen het afschaffen van de lokale Bed-, Bad-, Brood-opvangen (BBB-opvang) na de komst van de Landelijke Vreemdelingen Voorziening (LVV), opgezet door de rijksoverheid. Terwijl de BBB-opvangen in principe voor onbepaalde tijd waren, is opvang in de vijf LVV’s in de steden Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven en Groningen slechts van tijdelijke aard, tot hooguit anderhalf jaar en vaker nog korter. Dat betekent dat vluchtelingen zonder papieren geen opvang meer hebben, als ze vanuit de LVV op straat worden gezet. Ook blijft er de dreiging bestaan dat de vijf LVV’s vanwege bezuinigingen op termijn worden gesloten. Daar komt bij dat slechts een bijzonder klein deel van de vele duizenden mensen zonder verblijfsrecht in de tijdelijke LVV-opvang verblijft.

Vluchtelingen in azc’s mogen maximaal maar 24 weken betaald werken. Maar in april heeft een rechter beslist dat deze beperking volgens EU-wetgeving niet mag worden opgelegd. De vluchtelingen eisen nu van de regering dat het hen ook in de Nederlandse wet wordt toegestaan om langer dan 24 weken te werken. Meer inkomen krijgen via werk is voor vluchtelingen bittere noodzaak.

Harry Westerink