De Radboud Universiteit heeft een groot probleem
De universiteit waar ik voor werk was deze week maar liefst drie keer in het nieuws rond één specifiek thema: sociale (on)veiligheid en (seksuele) intimidatie.
Ten eerste was daar de rapportage van Argos, waaruit bleek dat een prominente hoogleraar psychologie lange tijd minstens twee studenten en/of medewerkers (binnen en buiten de universiteit) had gestalkt en geïntimideerd. Hij kwam er vanaf met een formele (niet-publieke klacht), ook al was hij aantoonbaar al eerder door een collega aangesproken op zijn gedrag.
Toen was er vrijdag het nieuws dat het aantal meldingen van ongewenst gedrag op onze universiteit tussen 2019 en 2022 was gestegen van 69 naar 225 per jaar. Zaterdag lazen we in de krant dat in 2018 een klacht van seksuele intimidatie tegen onze eigen rector gegrond is verklaard. Maar de universiteit hield dit voor zich (het werd ook niet geanonimiseerd vermeld in het jaarverslag, zoals in andere gevallen het beleid is). Dezelfde rector is de afgelopen jaren nota bene verantwoordelijk geweest voor veiligheid op de campus.
“We doen er alles aan om een veilige plaats te zijn voor al onze studenten en medewerkers. Helaas slagen we daar niet altijd in”, aldus de vicevoorzitter van de RU gisteren in de krant. Het is moeilijk om dergelijke woorden nog serieus te nemen, na alles dat er deze week bekend is geworden. Echt, “álles?” Heus, “niet altijd?”
Onze universiteit heeft een heel groot probleem. Dat probleem heeft verschillende fundamentele oorzaken: een te sterke (formele én informele) hiërarchie tussen medewerkers, een algemeen gebrek aan transparantie, een doofpotcultuur waar het gaat over sociale veiligheid (vaak onder het mom van ‘privacybescherming’) en vooral ook een structureel gebrek aan gendergelijkheid.
Het wordt tijd voor een radicaal andere academische cultuur (en nee, niet alleen op de Radboud Universiteit, maar laten we daar eens beginnen).
Mathijs van de Sande
(Dit stukje is een bewerking van een draadje op Mastodon.)
Er kwam een reactie op van Edwin van Meerkerk: “Ik doe niets af aan wat er is gebeurd, maar wil toch wel inbrengen dat deze zelfde rector niet alleen voor de bühne heeft gepreekt voor sociale veiligheid, maar structureel en intensief bezig is geweest om hier écht werk van te maken. Daar verdient hij wat mij betreft echt alle lof voor.”
Mathijs van de Sande: “Die inspanning was en is er, ontegenzeggelijk. Tegelijkertijd is het bijzonder pijnlijk om steeds weer te moeten zien hoe, op verschillende dossiers, het gebrek aan transparantie een betekenisvol gesprek en collectief leerproces in de weg staat. Geldt hier ook: het had zó veel kunnen schelen als de rector zijn publieke statement van deze week gewoon in 2018 had gemaakt. Nu werpt het gebrek aan transparantie in deze casus wat mij betreft een schaduw over verschillende vergelijkbare dossiers in de afgelopen jaren (waar dat niet zelden ook een structureel issue bleek, en waar hij direct bij de afhandeling betrokken was).”
Nog een bijdrage van Van de Sande op Todon:
Vandaag verscheen er een lang artikel in De Gelderlander over ongewenst gedrag en sociale onveiligheid op de Radboud Universiteit. Het stuk is gebaseerd op 20 interviews met vrouwelijke collega’s.
Ik wil er verder geen commentaar of duiding bij geven, want het artikel en de vrouwen die er (uit zelfbescherming anoniem) in worden geciteerd spreken voor zich. Maar ik wil wel even dit kwijt: ik hoop dat al mijn collega’s en studenten bereid zullen zijn om dit stuk rustig te lezen en de inhoud op ze in te laten werken. Hou het eeuwige “ja, maar” en “hoe zit het dan met” en de “we waren toch op de goede weg” en de klachten over hoe dit bestuurders “vogelvrij” zou maken alsjeblieft gewoon eventjes voor je.
We zullen hier het gesprek over moeten aangaan – met studenten, collega’s, en bestuurders. Niemand heeft wat mij betreft nog de luxe om zich afzijdig te houden. Aan senior collega’s met leidinggevende functies (en dan met name de mannelijke) zou ik een appèl willen doen om zich in dat gesprek in eerste instantie als luisterende partij op te stellen. Alleen dan kunnen we hier als universiteit beter uit komen.
https://www.gelderlander.nl/nijmegen/pestgedrag-intimidatie-en-seksuele-relaties-tussen-hoogleraren-en-studenten-op-de-radboud-universiteit-overleef-je-alleen-als-je-sterk-bent~abeb4599/
Opmerkingen over seksuele intimidatie, over seksuele aanranding en over seksuele verkrachting
Ik heb na het lezen van dit bericht een aantal opmerkingen. De verschrikkelijke inhoud van deze opmerkingen schreeuwt, naar mijn mening, om een maatschappelijke doorbraak. Ik heb de opmerkingen gebaseerd op de zeer vele literatuur die er is over seksuele intimidatie, over seksuele aanranding en over seksuele verkrachting. Ik geef na mijn opmerkingen een korte literatuurlijst. Deze lijst had ik helaas eenvoudig nog veel en veel langer kunnen maken.
– Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt niet alleen voor op universiteiten. Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt ook voor aan andere onderwijsinstellingen. Ook komt seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting voor in de kinderopvang.
– Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt niet alleen voor in het onderwijs. Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt bijvoorbeeld ook voor in het religieuze leven, in het sportieve leven, in het culturele leven, bij het functioneren van de overheid, in de media, in het studentenleven, in de gezondheidszorg en in het uitgaansleven.
– Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt niet alleen voor op de werkvloer. Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt ook voor in de thuissituatie, in het sociale leven en in de openbare ruimte.
– Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt niet alleen voor in studentensteden. Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt ook voor in andere steden en op het platteland.
– Slachtoffers van seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting zijn niet alleen vrouwen. Ook mannen kunnen slachtoffer zijn van seksuele intimidatie, van seksuele aanranding en van seksuele verkrachting.
– Daders van seksuele intimidatie, van seksuele aanranding en van seksuele verkrachting zijn niet alleen mannen. Ook vrouwen kunnen daders zijn van seksuele intimidatie, van seksuele aanranding en van seksuele verkrachting.
– Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt niet alleen voor in de heteroseksuele wereld. Seksuele intimidatie, seksuele aanranding en seksuele verkrachting komt ook voor in de LHBTIQ+-wereld.
Enige achtergrondliteratuur:
– Sohaila Abdulali: ‘Waar we over praten als we over verkrachting praten’ (2019).
– Gert van Akkeren: ‘Veel seksuele intimidatie bij studenten RUG’ (nieuwsbericht op site oogtv.nl, 23 januari 2019, link: https://www.oogtv.nl/2019/01/veel-seksuele-intimidatie-bij-studenten-rug/).
– Bicanic I. en Minnen van A.: ‘Jongens en mannen als slachtoffer van seksueel geweld’ (PsyXpert, jaargang 5, editie 1, 2019-1, link: https://www.psyxpert.nl/tijdschrift/editie/artikel/t/jongens-en-mannen-als-slachtoffer-van-seksueel-geweld).
– Christien Boomsma: ‘De dader is overal’ (artikel op site ukrant.nl, 13 juni 2023, link: https://ukrant.nl/magazine/verkracht-door-een-bekende-de-dader-is-overal/).
– Christien Boomsma: ‘Hulp bieden is lastig voor de RUG’ (artikel op site ukrant.nl, 20 juni 2023, link: https://ukrant.nl/magazine/tussen-dader-en-slachtoffer-hulp-bieden-is-nog-niet-eenvoudig-voor-de-rug/).
– Christien Boomsma: ‘Nu focus op daders’ (artikel op site ukrant.nl, 19 oktober 2023, link: https://ukrant.nl/magazine/nu-duidelijk-is-dat-ook-hier-slachtoffers-zijn-van-seksuele-intimidatie-moet-de-focus-naar-de-daders/).
– Jelle Brandt Corstius: ‘Ik ook. Maar ik kan het niet vertellen’ (artikel in Trouw van 24 oktober 2017, link: https://www.trouw.nl/nieuws/ik-ook-maar-ik-kan-het-niet-vertellen~b339e6dc/?referrer=https://www.google.nl/).
– Sonja Graansma: ‘Losse haren. Leven na verkrachting’ (2016).
– Sjoerd Hartholt: ‘Onderzoek: mannen verrassend vaak slachtoffer van seksueel geweld door vrouw’ (artikel op site hpdetijd.nl, 28-03-2014, link: https://www.hpdetijd.nl/2014-03-28/onderzoek-mannen-verrassend-vaak-slachtoffer-van-seksueel-geweld-door-vrouw/).
– Thereza Langeler: ‘Verkracht in je eigen bed’ (artikel op site ukrant.nl, 23 januari 2019, link: https://ukrant.nl/magazine/verkracht-in-je-eigen-bed-metoo-studenten/).
– Thereza Langeler: ‘Nee, het is niet normaal’ (artikel op site ukrant.nl, 30 januari 2019, link: https://ukrant.nl/magazine/nee-seksuele-intimidatie-is-niet-normaal/).
– Nancy Venable Raine: ‘De stilte voorbij. Verkrachting: het taboe doorbroken’ (2005).
– Harry Westerink: ‘Bijstandsbond vraagt aandacht voor seksueel grensoverschrijdend gedrag van gemeente-ambtenaren tegenover bijstandsgerechtigden’ (artikel op site doorbraak.eu, 22 september 2023, link: https://www.doorbraak.eu/bijstandsbond-vraagt-aandacht-voor-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag-van-gemeente-ambtenaren-tegenover-bijstandsgerechtigden/).
De beerput moet verder open
Ik heb op mijn vorige reactie (link: https://www.doorbraak.eu/de-radboud-universiteit-heeft-een-groot-probleem/#comment-27228) een korte aanvulling. Want woorden zijn macht. En macht is nodig voor een maatschappelijke doorbraak.
Op 16 september 2023 (link: https://www.vpro.nl/argos/speel~PREPR_VPRO_17350917~metoo-op-universiteiten-1-een-gele-kaart-voor-de-hoogleraar~.html ) en op 23 september 2023 (link: https://www.vpro.nl/argos/speel~PREPR_VPRO_17356172~metoo-op-universiteiten-2-steeds-vaker-naar-de-vertrouwenspersoon~.html) besteedde het radioprogramma ARGOS (HUMAN/VPRO), zoals in het artikel staat, aandacht aan seksueel overschrijdend gedrag op universiteiten.
ARGOS besteedde op 7 oktober 2023 ook nog uitgebreid aandacht aan het ernstige seksueel overschrijdende gedrag op de Radbout Universiteit in Nijmegen (link: https://www.vpro.nl/argos/speel~PREPR_VPRO_17366323~metoo-op-universiteiten-3-wat-hebben-de-uitzendingen-teweeg-gebracht~.html).
Op 22 september 2023 publiceerden Huub Jaspers, Emma Makkink en Laura Silverstein het artikel ‘Meldingen seksueel grensoverschrijdend gedrag op universiteiten in vier jaar tijd meer dan verdubbeld’ op de website van het radioprogramma ARGOS (link: https://www.vpro.nl/argos/lees/onderwerpen/artikelen/2023/meldingen-seksueel-grensoverschrijdend-gedrag-op-universiteiten-in-vier-jaar-tijd-meer-dan-verdubbeld.html).