9 maart, Rotterdam: kick-off bijeenkomst voor de opbouw van een solidariteitsnetwerk rond mensen zonder verblijfsrecht
Op 9 maart vindt in Rotterdam de kick-off bijeenkomst plaats van een enige tijd geleden gestart initiatief voor onderdak voor mensen zonder verblijfsrecht. Dat initiatief heet Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak (NOO) en is gericht op het opzetten van een landelijk solidariteitsnetwerk van onderop. Standpunten van het NOO zijn: 1. “vanaf de straat maakt niemand een volgende stap”, 2. “onderdak is een basisrecht”, 3. “onderdak ontnemen kan geen politieke keuze zijn” en 4. “solidair zijn is een noodzakelijk protest”.
De bijeenkomst op 9 maart is bedoeld voor iedereen die interesse heeft om bij te dragen aan het netwerk en die meer wil weten over het NOO. Uit de oproeptekst: “Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak start met bouwen in Rotterdam. Daarvoor lanceren we een kick-off op zaterdagmiddag 9 maart. Iedere betrokken burger die zich solidair wil tonen met de mede-Rotterdammer zonder papieren is uitgenodigd. Samen bundelen we de krachten voor een solidaire community. Hoe mooi zou het zijn dat Rotterdam als eerste stad in Nederland zo’n solidariteitsnetwerk kent? Want het is meer nodig dan ooit: burgers die het opnemen voor de medemens die geen geldige verblijfspapieren heeft.
Zaterdag 9 maart
Van 14:00 tot 16:00 uur
Rotterdams Ongedocumenteerden Steunpunt
Rechthuislaan 52, Rotterdam
Aanmelden en meer informatie: info@noo.nl
Dit netwerk zoekt solidaire burgers die tijdelijk onderdak bieden, iemand helpen als buddy, geld doneren of op een andere manier in actie komen. Voel jij je als solidaire Rotterdammer betrokken en zou je hulp willen geven in welke vorm dan ook? Of ben je al betrokken en wil je je aansluiten? Kom dan naar onze eerste netwerkbijeenkomst.
Waarom we dit doen
Veilig onderdak is voor iedereen belangrijk, ook voor mensen zonder verblijfsvergunning. De overheid laat dit na en daarom komt Netwerk Ongedocumenteerden Onderdak (NOO) in actie. Vanuit een veilige basis kunnen mensen hun leven weer opbouwen. Ze kunnen dan werken aan zelfredzaamheid met werk, legaal verblijf onderzoeken of gewoonweg tot rust komen om na te denken over hun toekomst. Een ding geldt voor iedereen: een volgende stap maken als je op straat leeft, is zwaar.
Geef tijdelijk onderdak, help iemand met je netwerk, zet je in als buddy, doneer leefgeld of kom in actie. Door deze solidaire acties te bundelen kunnen we rondom ongedocumenteerde mensen een community bouwen en een volgende stap zetten.
Wat we gaan doen
Tijdens deze middag leggen we uit hoe het netwerk werkt en hoe je kunt helpen. Samen gaan we het gesprek aan: hoe kun je iemand helpen en hoe kun je je netwerk inzetten voor iemand anders? We doen dit onder andere in samenwerking met dichter Ishmail Kamara die tien jaar zonder documenten in de stad woonde en zijn ervaring daarover deelt.”
Harry Westerink