12 maart, Enschede: solidariteitsactie met stakende Arriva-chauffeurs – AFGELAST
(Laatste nieuws, 11 maart, 13:30 uur: de staking is van de baan. De solidariteitsactie daarmee eveneens.)
“Komende dinsdag, 12 maart, staakt het buspersoneel van Arriva in Twente. Sinds de overname door Arriva een paar maanden geleden is de werkdruk nog hoger geworden en hebben chauffeurs amper tijd om te eten en naar het toilet te gaan. Tijd voor actie dus!”, zo begint de oproep van het Netwerk Klimaat van de FNV.
De tekst gaat verder: “Vanuit het Netwerk Klimaat van de FNV steunen we deze staking natuurlijk! Er vindt op dinsdag 12 maart een openbare actie plaats bij station Enschede Centraal van 9:00 tot 12:00 uur. We roepen vakbondsleden, klimaatactivisten, en reizigers daarom op om daar heen te komen en hun solidariteit te laten zien! Want het OV moet beter, en beter OV begint bij de werkers in het OV en hun eis voor goede arbeidsvoorwaarden! Met het Netwerk Klimaat verzamelen we om 9:00 uur voor de Burger King in het station. Je herkent ons aan onze netwerk klimaat-vlag.”
Dinsdag 12 maart
Vanaf 9:00 uur
Voor de Burger King
Centraal Station, Enschede
Op de website van de FNV: “‘Dit is onze eerste stakingsdag’, zegt Marijn van der Gaag, bestuurder FNV Streekvervoer. ‘We hebben eerder een ultimatum gesteld aan Arriva waarin we aangeven dat er wat moet gebeuren aan de enorme werkdruk waar chauffeurs mee te maken hebben. Daar is nog geen oplossing uit voortgekomen.’ Er gaat veel mis bij Arriva sinds de overname van het vervoer van Keolis. Met name de veel te hoge werkdruk is een doorn in het oog van de vakbond. ‘Er moeten betere afspraken worden gemaakt over rij- en rusttijden’, zegt Van der Gaag. ‘Chauffeurs moeten onder andere dertig minuten aaneengesloten pauze kunnen opnemen. Met de krappe roosters die er nu zijn, hebben de chauffeurs nauwelijks tijd om te eten, naar het toilet te gaan of om even de benen te strekken.’ De FNV wil dat Arriva nog een keer goed gaat nadenken over een oplossing. ‘Wij willen dat Arriva de oude rij- en rusttijden respecteert zoals die ook bij Keolis golden’, verduidelijkt Van der Gaag. ‘Daarmee moet de hoge werkdruk voor alle werknemers weer op een acceptabel niveau komen. Het is uiteindelijk ook beter voor de reiziger, als chauffeurs hun werk beter vol kunnen houden.’ Bij Arriva Twente werken ruim vierhonderd mensen. ‘De actiebereidheid onder onze leden is enorm groot’, vervolgt Van der Gaag. ‘De werknemers willen echt dat Arriva met een oplossing komt voor de veel te hoge werkdruk. Als die er niet komt, sluit ik meer stakingen zeker niet uit.’”
Het Netwerk Klimaat bouwt aan een campagne voor beter openbaar vervoer, vanuit de vakbeweging en klimaatbeweging samen. Geïnteresseerd? Ga in deze Telegram-groep. Wil je meer weten over zulke campagnes, lees dan onze artikelenserie daarover.
Eric Krebbers