11 oktober, Leiden: thema-avond “Leidse revolutionairen in de Spaanse Burgeroorlog, 1936-1939”
“Historicus Yvonne Scholten zal vertellen over de burgeroorlog, de Internationale Brigades en haar Leidse leden. Laura Lubbers zal vertellen over haar podcast-serie “De Spanjestrijders en Ik”, waarin ze mede op zoek gaat naar de drijfveren van wereldverbeteraars vandaag de dag”, zo begint de aankondiging van de avond die georganiseerd wordt door de commissie Dirk van Eck in samenwerking met Resistor.
De aankondiging gaat verder: “Tussen 1936-1939 vocht de linkse, gekozen volksfrontregering van Spanje tegen fascisten onder leiding van Franco, die via een staatsgreep de macht wilden grijpen. De fascisten werden gesteund door Hitler en Mussolini, maar het volksfront kon rekenen op duizenden revolutionairen, die van over de hele wereld naar Spanje kwamen om zich te verzetten tegen het opkomende fascisme. Ook uit Nederland, onder andere uit Leiden.
Wie waren deze Leidse revolutionairen, die in Spanje vochten? Wat maakten zij in Spanje mee? En hoe worden zij tegenwoordig herdacht? Scholten en Lubbers zullen hier tijdens de thema-avond op ingaan en vragen van het publiek beantwoorden.”
Vrijdag 11 oktober
Vanaf 19:30 uur
Resistor (in de Vrijplaats)
Middelstegracht 36, Leiden
Eric Krebbers
Met het organiseren van een avond m.b.t. Leidse revolutionairen in de Spaanse burgeroorlog met daarbij aanwezig Laura Lubbers van de podcast-serie De Spanjestrijders en Ik, werd een poging gedaan het verleden te betrekken bij “het op zoek gaan naar drijfveren van wereldverbeteraars vandaag de dag”.
Alleen al een dergelijke poging is per definitie van belang, en verdient navolging, ook elders. Immers, zonder besef van een verleden lijkt het denken over,en handelen gericht op, een andere toekomst immers per definitie niet mogelijk.
Hoewel de aankondiging van de avond duidelijk was, en het onderwerp dus afgebakend, betrapte ik me er toch ook op, te hopen dat er ook activisten zouden komen en zich in ieder geval zouden manifesteren bij de afsluitende ruimte die werd geboden voor discussie.
Nadat Yvonne Scholten over enkele Leidenaren wat biografische informatie had gegeven met ondersteuning van de door haar beheerde site, kreeg Laura Lubbers van de avondvoorzitter Bart van der Steen het woord. Dit was wel een bijzondere ervaring: het horen van een tweetal Spanje-gangers uit de podcast in eigen woorden kwam wel weer binnen. Het was weer een ontroerende ervaring hun stemmen te horen. Laten we hopen dat er flink voortgang wordt gemaakt met het online beschikbaar maken van de interviews!
De bijdrage van Laura Lubbers kwam helaas niet zo goed uit de verf, wat niet zozeer aan haar was te wijten, ze bleek de enige jongere in de zaal waardoor het een individuele ervaring bleef. In mijn beleving lag dit vooral ook aan de opkomst van vooral ouderen. Daarnaast was er ook geen spoor te bekennen van linkse activisten en dit voelt als een gemiste kans. Wellicht had er dan ook meer aandacht kunnen komen voor drijfveren en ervaringen van huidige activisten.
Het voelde voor mij althans als een scherp contrast: enerzijds het op de avond centraal stellen van een verleden van strijd tegen het fascisme elders van vroeger, terwijl anderzijds elders binnen het Leidse stevig de trom wordt geroerd met (online) activisme waarbij zeer terecht scherp tegen vermeend hedendaags fascisme wordt gewaarschuwd nu, vandaag, in Nederland. Hier zou in de afsluitende ruimte voor discussie dan in ieder geval aandacht voor kunnen worden gevraagd. Kortom, in dit opzicht, naar mijn smaak een gemiste kans die ook vragen oproept.