XR Twente in actie tegen natuurverwoesting: “Rutbeek van iedereen!”

Gisteren voerde XR Twente actie bij het Rutbeek, een van de belangrijkste recreatiegebieden bij Enschede. Daar wordt een heel stuk bos gekapt voor een bungalowpark met 250 huisjes. Maar liefst een derde van de kustlijn van het meer en de natuur eromheen wordt kapot gemaakt.

De actie vond plaats tijdens de Rutbeek-triatlon en de Rutbeek-survivalrun, terwijl honderden sporters en toeschouwers genoten van het meer en de natuur eromheen.

Niet alleen wordt door het onzalige plan de leefomgeving van allerlei dieren kapot gemaakt, ook een heel groot deel van de rietkraag verdwijnt. Daardoor gaat de waterkwaliteit achteruit. Door klimaatverandering staat die toch al onder druk, en het kan ervoor zorgen dat er in de toekomst veel minder in het Rutbeek gezwommen kan worden door bijvoorbeeld blauwalg.

Van wie is het Rutbeek?

De vraag is uiteindelijk dan ook: van wie is het Rutbeek? Is het van de rijke bouwmarktondernemer Paul van der Meché die het park wil bouwen en er lekker rendement uit gaat halen? Is het van de rijke vakantiegangers die zich zo’n bungalow kunnen veroorloven? Of is het van de triatleten, de survivalrunners, de zwemmers, wandelaars en mountainbikers? Van de meerkoeten, hagedissen, dassen en nachtegalen? Van de vele arme gezinnen in Enschede-Zuid (het armste deel van de stad), die geen geld hebben voor een zomervakantie, maar wél gratis en op fietsafstand kunnen chillen bij het Rutbeek?

XR Twente zegt dan ook duidelijk: het Rutbeek is van iedereen! Die rijke stinkerds mogen best komen, als ze net als ons gewoon met hun handdoekje op het strand komen liggen.

Met onze actie wilden we vooral de mensen die gisteren bij het Rutbeek waren, informeren over de plannen. We hadden een spandoek hoog in de bomen gehangen, zelf een grote opblaasbare bijl gemaakt, en ook een spandoek met kano’s op het water. Al eerder hadden we ’s nachts op de route van de triatlon gekrijtsprayt.

Praatje houden

De actie was deels aangekondigd en deels niet. Er was heel goed contact met de organisatie van de triatlon die ons zelfs faciliteerde met een mooie plek en een hek waaraan we onze spandoeken konden hangen. Ze hebben zelfs de politie afgewimpeld. Die had van tevoren contact met hen opgenomen: of ze wel wisten dat XR kwam demonstreren? En als klap op de vuurpijl mochten we na de prijsuitreiking op het podium een praatje houden. Zo kan het dus ook!

Verder deelden we flyers uit. Tijdens het flyeren merkten we dat vrijwel iedereen het met ons eens is, een enkeling daargelaten die zelf een bungalow wilde kopen. Dus er ligt potentie voor verdere actie, alhoewel het ook echt lastig gaat worden, omdat het plan al door de gemeenteraad is. Er wordt wel nog geprocedeerd bij de Raad van State door “Behoud het Rutbeek”, een organisatie van omwonenden van het Rutbeek.

Een succesvolle actie dus, maar er moet goed worden nagedacht over het vervolg, en hoe de plannen effectief gedwarsboomd kunnen worden.

Joris Hanse

Praatje na afloop