30 september, Enschede: demonstratie “Enske veur het Rutbeek! Het Rutbeek veur Enske!”

Spandoek bij de actie van 22 september.

“Op maandag 30 september vindt opnieuw een demonstratie plaats tegen de voorgenomen plannen om een enorm bungalowpark te bouwen bij het Rutbeek. Extinction Rebellion Twente roept iedereen op om om 17:30 uur naar het Ei van Ko te komen om die onvrede luid en duidelijk zichtbaar te maken”, aldus het persbericht van XR.

“Het wordt steeds duidelijker dat een groot deel van Enschede tegen de bouw van het park is. Mensen zijn niet blij met de verwoesting van de natuur, het verdwijnen van een prachtig wandel- en sportgebied, en bovendien de kans dat de waterkwaliteit flink achteruit gaat waardoor zwemmen in het Rutbeek gevaarlijk wordt.

Maandag 30 september
Vanaf 17:30 uur
Het ei van Ko (bij het stadhuis)
Langestraat, Enschede

Recreanten, sportverenigingen, omwonenden, politieke partijen, natuurorganisaties en natuurliefhebbers, allemaal moeten ze weinig van het bungalowpark hebben. Tegelijkertijd, en misschien juist door die groeiende weerstand, willen de gemeente en ondernemer Paul van der Meché nu haast maken. Er dient een spoedzaak van omwonenden van het Rutbeek bij de Raad van State, binnen een paar weken komt de uitspraak. De verwachting is dat daarna vrij snel begonnen gaat worden met de bouw als de uitspraak positief is voor de bouw van het park.

De vraag die de organisatoren van het protest zich stellen is: van wie is het Rutbeek eigenlijk? Is het van de ondernemers en welgestelde mensen die zich straks een bungalow kunnen veroorloven? Of is het Rutbeek van alle mensen die er dagelijkse zwemmen, wandelen en sporten, van de bomen, planten en dieren die er leven? Dus eigenlijk van iedereen in Enske? Is de gemeente er voor de rijke ondernemers of voor de arme mensen die hun zomervakantie bij het Rutbeek vieren?

Wat XR Twente betreft moet het antwoord duidelijk zijn. Het Rutbeek is er veur Enske. En daarom is Enske en maandag veur het Rutbeek!”

Eric Krebbers