De Efteling verpest dagje uit van vriendengroep door hen politiek te discrimineren

Via een zijuitgang er uitgewerkt.

Afgelopen zondag ging een vriendengroep van veertien mensen voor een dagje uit naar attractiepark De Efteling. Ze hadden alles in het werk gesteld om er een leuk uitje van te maken voor hun chronisch zieke vriendin, die onbehandelbare hoofdpijn heeft en altijd vermoeid is. Bij de ingang van het park kwam een beveiliger de tassen van de groep controleren. Op een van de waterflessen in de tassen zaten Milieudefensie-, LHBT- en Palestina-stickers. Daarop werd de groep omsingeld door maar liefst zes beveiligers, die eisten die ze uit het park zouden vertrekken. Want de veertien vrienden werden er – volkomen ten onrechte – van “verdacht” dat ze in De Efteling zouden willen gaan demonstreren.

“Maar er waren helemaal geen plannen voor een demonstratie. De groep wilde juist een gezellige dag hebben, speciaal met veel moeite gepland voor een chronisch zieke vriendin, die nota bene in een rolstoel zat”, aldus een van de veertien vrienden. De vrienden droegen geen spandoeken of ander actiemateriaal bij zich. In de vriendengroep zitten een paar mensen met een klimaatactivistische achtergrond. Maar dat betekent volstrekt niet dat zij mogen worden uitgesloten van een bezoek aan een pretpark, puur om het in bezit hebben van wat buttons en stickers. “Dit is, voor zover wij weten, niet iets dat vaak gebeurt. We hopen dus vooral dat Nederlandse kameraden hiervan horen, en dat het bekend is dat we blijkbaar risico lopen om ergens geweigerd te worden vanwege een politieke mening. Dit lijkt flink op politieke discriminatie. De Efteling zal onze kaartjes en reiskosten vergoeden, maar dat is wat ons betreft minder dan het minimum dat ze kunnen doen.”

Bedrijfsuitje

Tegenover Omroep Brabant liet een woordvoerder van De Efteling weten dat de beveiliging extra alert was op actievoerders, omdat oliegigant TotalEnergies diezelfde dag een jubileum in het park vierde. En juist bij dat bedrijf demonstreerden activisten van Extinction Rebellion een aantal weken geleden. De veertien vrienden wisten absoluut niet dat er een bedrijfsuitje in het park zou plaatsvinden. Volgens hen hadden de beveiligers moeten zien dat het loos alarm was, toen ze de tassen van de vrienden controleerden. “De bewaking bleef die dag de slagzin ‘De Efteling is voor iedereen’ herhalen, maar blijkbaar gold dat niet voor ons.”

De dingen die de activisten bij zich hadden

Ook advocaat Jelle Klaas heeft zich inmiddels uitgesproken tegen de repressie van het attractiepark. Volgens hem “had de Efteling de groep na de controle gewoon toegang moeten verlenen tot het park. Als er dan toch werd gedemonstreerd, had de beveiliging volgens hem alsnog kunnen ingrijpen. ‘En bovendien: als dat groepje echt zou gaan demonstreren, dan kan het grootste pretpark van Nederland daar toch wel mee omgaan? Wat is dat nou voor kinderachtig gedoe. Om onschuldige klanten zo te behandelen.’” En volgens het College voor de Rechten van de Mens is “louter activisme geen reden om iemands gedrag bij voorbaat te verdenken. ‘Als er geen concrete aanwijzingen zijn voor een verstoring, is het moeilijk te verdedigen dat een groep op basis van vermoedens of een activistische achtergrond wordt geweigerd. Een weigering moet op redelijke en objectieve gronden gebaseerd worden.’”

Dit soort repressie van beveiligers maakt deel uit van de toenemende golf van intimidatie waar klimaatactivisten mee te maken krijgen. In plaats van de fossiele industrie tot probleem te maken, wordt een oliegigant door De Efteling in het zonnetje gezet met een jubileumviering. Terwijl een vriendengroep onbeschoft uit het park wordt verwijderd, alleen maar voor het in bezit hebben van een paar politieke stickers en buttons. Efteling, stop met het in bescherming nemen van de fossiele industrie en met het intimideren van mensen die een gezellig dagje uit willen hebben!

Harry Westerink