#WijReizenSamen-enquête onder busreizigers toont aan: vervoersbedrijf Qbuzz maakt een puinhoop van het streekvervoer
![](https://www.doorbraak.eu/blog/wp-content/uploads/OVenquete1Leiden04-1024x576.jpg)
Een forse meerderheid van busreizigers vindt dat het streekvervoer in de regio Zuid-Holland Noord is verslechterd sinds de concessie-overname door het vervoersbedrijf Qbuzz. Aldus het resultaat van een enquête die zes activisten van de #WijReizenSamen-campagne (WRS) dinsdagmiddag hielden bij het busstation naast NS-station Leiden Centraal. Dat bevestigt het negatieve beeld over Qbuzz dat al eerder bleek uit een enquête onder buschauffeurs en uit de regen aan klachten van reizigers in de regio Zuid-Holland Noord. Qbuzz maakt er een puinhoop van, en de dieperliggende oorzaak daarvan is de funeste marktwerking in het streekvervoer.
![](https://www.doorbraak.eu/blog/wp-content/uploads/OVenquete1Leiden03-1024x346.jpg)
Met behulp van een enquêtebord stelden de WRS-activisten deze vraag aan tientallen busreizigers: “Is het OV verbeterd sinds de komst van Qbuzz (15 december 2024)?” De reizigers konden kiezen uit drie antwoorden: “Ja, verbeterd”, “Weet ik niet/neutraal” en “Nee, verslechterd”. Het overgrote deel van de ondervraagde reizigers koos onverbiddelijk voor het nee-antwoord. Dat ging gepaard met stevige klachten en onthutsende verhalen van reizigers over hun ervaringen voor en tijdens hun busritten. Velen lieten weten dat ze lang, veel te lang op hun bus hadden moeten wachten, sommigen zelfs anderhalf uur. Flink wat bussen bleken te zijn uitgevallen. Bussen bleken verkeerd of om te rijden. Ook werd er met ondeugdelijk materiaal gereden. Kortom, het was best een zooitje. Ook een paar Qbuzz-chauffeurs toonden zich tijdens de enquête bijzonder ontevreden over het vervoersbedrijf.
![](https://www.doorbraak.eu/blog/wp-content/uploads/OVenquete1Leiden05-1024x758.jpg)
Meer in het algemeen lijkt Qbuzz slecht voorbereid op de taak en de verantwoordelijkheid die men sinds half december vorig jaar op zich heeft genomen. In behoorlijk wat gesprekken die de WRS-activisten met reizigers hielden, kwam de achterliggende reden van deze ellende in het streekvervoer aan de orde. Tegen de achtergrond van privatisering en marktwerking staat het streven van vervoersbedrijven voorop om de kosten zoveel mogelijk te drukken en daardoor hopelijk de goedkoopste te worden bij aanbestedingen. Daardoor komen de belangen van reizigers en werkers in het openbaar vervoer steeds meer in de verdrukking. Dat is de reden waarom de WRS-campagne pleit voor fundamentele veranderingen in het systeem van het openbaar vervoer. De verontrustende ervaringen van reizigers en werkers onderstrepen de bittere noodzaak van die veranderingen, ook met het oog op de klimaatcrisis.
Harry Westerink
![](https://www.doorbraak.eu/blog/wp-content/uploads/OVenquete1Leiden02-1024x698.jpg)
![](https://www.doorbraak.eu/blog/wp-content/uploads/OVenquete1Leiden06-1024x641.jpg)