Actie tegen Corendon Airlines dat grof geld verdient aan deportatie via chartervluchten (beeldverslag)

Afgelopen zaterdag vond voor de tweede keer een protestactie plaats tegen de betrokkenheid van de Nederlandse reisorganisatie en luchtvaartmaatschappij Corendon bij de deportatie van vluchtelingen en migranten zonder papieren. Een groep van zo’n vijftien mensen, waaronder twee Doorbraak-activisten, had zich verzameld voor de ingang van The College Hotel aan de Roelof Hartstraat 1 in Amsterdam, een van de Corendon-hotels in de hoofdstad. De actie was georganiseerd door Stop the War on Migrants, die een nieuwe campagne tegen Corendon is gestart als onderdeel van een al langer lopende campagne tegen het EU-grensagentschap Frontex. Met vijf agenten en twee auto’s was ook de politie van de partij. Samen met een paar hotelmedewerkers hadden de agenten zich voor de deur van het hotel opgesteld om de belangen van het bedrijf te verdedigen.

Een uur lang stonden de activisten met een spandoek voor het hotel en werden er flyers uitgedeeld, leuzen gescandeerd en korte informerende teksten voorgedragen. Er werd aandacht gevraagd voor de rol van Corendon bij de uitvoering van het repressieve grensregime van de EU. Zowel van deze betrokkenheid van het bedrijf in het bijzonder als van dit beleid in het algemeen werd het einde geëist.

The College Hotel valt sinds 2014 onder de Corendon Group, waar niet alleen de in Nederland gevestigde Corendon Airlines deel van uitmaakt, maar ook verschillende Europese hotelketens en dochterbedrijven die all-in vakanties aanbieden. The College Hotel biedt volgens Corendon een “comfortabel verblijf in exclusieve kamers en suites”. Dat zal dan zeker niet zijn weggelegd voor de migranten en vluchtelingen die met dwang en geweld en via Corendon-vliegtuigen worden uitgezet naar hun land van herkomst.

Bloed aan handen

De Duitse actiegroep Deportation Alarm! deed eerder onderzoek naar luchtvaartmaatschappijen die verdienen aan deportatievluchten. Corendon is een relatief nieuwe, maar zeer actieve speler op de deportatiemarkt. Sinds 2020 voert het bedrijf maandelijks 1 tot 3 chartervluchten uit vanuit Nederland en Duitsland ten behoeve van het deporteren van migranten en vluchtelingen. Over 2021 waren dit er vanuit Duitsland alleen al 25, naar Albanië, Kosovo, Tunesië, Servië, Noord-Macedonië, Ghana, Oekraïne, Moldavië, Armenië, Gambia, Bulgarije en Roemenië.

Nadat Corendon voor de Nederlandse, Engelse en Israëlische overheid al eerder incidenteel deportatievluchten uitvoerde, begon het bedrijf ten tijde van de coronapandemie pas echt te verdienen aan de deportatiemarkt. Rond 2020 nam het bedrijf het aanbod van de Nederlandse overheid aan om structureel chartervluchten te verhuren. Een luchtvaartmaatschappij is niet verplicht om in te gaan op een dergelijk aanbod van de overheid. Volgens Corendon-directeur Steven van der Heijden deed het bedrijf dit in 2020 vanwege dalende winsten, waardoor zij voor het verkrijgen van inkomsten “niet zo kieskeurig” konden zijn.

Opvallend genoeg koos het bedrijf ervoor om in 2022 zo’n 375 Oekraïense vluchtelingen op te vangen in het Corendon-hotel bij Schiphol. En dit werd breed uitgelicht in de media. Des te wranger is de blijvende inzet van Corendon-vliegtuigen bij de deportatie van mensen die op de vlucht zijn en die een onzeker en onveilig bestaan moeten leiden in hun land van herkomst. Bedrijven als Corendon verdienen grof geld aan mensonwaardige praktijken. In de strijd tegen migratiebeheersing en tegen het racistische en dodelijke vluchtelingenbeleid van de EU blijft het daarom belangrijk om de druk op te voeren tegen overheden en bedrijven met bloed aan hun handen.

Lydia Ter Koppen