Actiequiz “Bekogel de bestuurders”
1. Staatssecretaris van Asociale Zaken. Hoe heet de staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van welke partij is hij of zij?
3. Eigen schuld, dikke bult? Welke politicus zette onlangs tijdens een radio-programma de vele honderdduizenden werklozen van Nederland genadeloos in de hoek door op te merken dat ze het aan zichzelf hebben te danken, als ze geen nieuwe baan vinden? Wie het juiste antwoord geeft, wordt verzocht om extra hard met de ballen te gooien en zo de “eigen schuld”-politicus een dikke bult te geven.
4. Geen armoede? Zoals algemeen bekend bestaat er ook in Nederland grote armoede. Zo telt Nederland ruim 130 voedselbanken die wekelijks aan ongeveer 20 duizend gezinnen onder de armoedegrens gratis voedselpakketten verstrekken. Volgens een VVD-er is het spreken over armoede in Nederland “onjuist”. Armoede zou volgens deze volslagen wereldvreemde man enkel voorkomen als “mensen de weg naar de voorzieningen niet kunnen vinden”. Ook stelde deze VVD-er dat de bijstand “geen vetpot is, maar ook geen armoede”. Van welke welgestelde VVD-er zijn deze woorden?
6. Ontslag voor 70 duizend WSW-ers. Het aantal arbeidsplaatsen in de sociale werkplaatsen dreigen door de grove bezuinigingen te dalen van zo’n 100 duizend naar 30 duizend. De mensen die ontslagen worden, dreigen in de bijstand te komen. Een van de rechtse partijen blijft echter stug volhouden dat er geen WSW-ers ontslagen gaan worden. Kritiek op de plannen noemt die partij dan ook “onjuist, onwaar en schandalig”. Wat is de naam van de leider van deze partij? We geven één hint. Deze partijleider spreekt minstens 25 keer per week het woord “schandalig” uit.
7. Veroordeeld wegens racisme. In 2003 heeft de toenmalige staatssecretaris van Sociale Zaken gemeenten aangezet tot racisme, oordeelde de Haarlemse rechtbank in mei 2007. De staatssecretaris adviseerde namelijk om alle ongeveer 25 duizend Somaliërs in Nederland via de gemeentelijke basisadministratie op te sporen en te controleren op fraude met bijstandsuitkeringen. De staatssecretaris veegde de reet af met de uitspraken van de rechter en stelde dat het dan hoog tijd wordt om de regels te veranderen. Over welke voormalige staatssecretaris hebben we het hier?
9. Woedend op tv-programma Netwerk. Enkele maanden voor de Tweede Kamer-verkiezingen in 2010 ontstond er de nodige heibel over een uitzending van het tv-programma Netwerk. In dat programma werd een bijstandsgerechtigde geconfronteerd met de spijkerharde VVD-bezuinigingsplannen voor de bijstand. Volgens die plannen krijgt een bijstandsgerechtigde op termijn tweeduizend euro per jaar minder. De bijstandsgerechtigde vrouw barstte daarop in het programma in tranen uit. Een VVD-er reageerde woedend op de uitzending. “Zeer tendentieuze televisie”, noemde de VVD-er het, “waar werkelijk helemaal niets van klopt”. Over de bijstandsmoeder zei de VVD-er het volgende: “Het is toch ondenkbaar dat we deze mevrouw de kosten van de recessie laten betalen. Dat gaat dus niet gebeuren.” Van welke VVD-er zijn deze leugenachtige woorden?
11. Ga toch fietsen! Welke politicus is er verantwoordelijk voor dat Leidse bijstandsgerechtigden voortaan geen fiets of computer meer kunnen krijgen als broodnodig extraatje in het kader van het minimabeleid?
12. Sneeuwruimen als “tegenprestatie”. Een bewindspersoon uit het kabinet stelt voor dat van iedereen met een bijstandsuitkering een “tegenprestatie” mag worden verwacht. Dat betekent dat die mensen op bevel van Sociale Zaken bijvoorbeeld in de winter sneeuw moeten gaan ruimen. Hoe heet de bewindspersoon die aan deze asociale maatregel werkt?
13. Geen werk? Verplicht verhuizen! Een bewindspersoon werkt aan een plan waardoor mensen in de bijstand gedwongen worden om te verhuizen voor het vinden van een baan. Zo kan het zijn dat iemand in Maastricht naar Groningen moet verhuizen als daar wel een vacature is. Doet de bijstandsgerechtigde dat niet, dan raakt hij of zij de uitkering kwijt. Nu is het algemeen bekend dat verhuizen nogal een kostbare zaak is, dat de wachtlijsten voor woningbouwhuizen jaren bedragen en dat de woningmarkt nagenoeg op slot zit, maar lieden uit Bruin I wensen niet vermoeid te worden met feiten. Hoe heet de bewindspersoon die aan dit plan werkt?
15. Kritiek niet welkom. In november 2011 protesteerde Doorbraak tegen de opening van het Participatiecentrum, het dwangarbeidcentrum van de gemeente Leiden. De directeur van het dwangarbeidcentrum had de actievoerders toestemming gegeven om binnen mee te luisteren naar de toespraken, maar bezwoer dat ze eruit zouden worden gegooid als ze de boel zouden verstoren. Een aanwezige wethouder zei tegen de directeur van het centrum dat hij “naïef” was, omdat hij de actievoerders binnenliet. Die zouden er immers toch maar een zooitje van maken. Hoe heet de wethouder die de waarschuwende woorden over de demonstranten sprak?
16. Arbeidsreserveleger in kazerne. In de gemeente Lochem wil ondernemer en VVD-raadslid Hennie van der Most bijstandsgerechtigden dwingen om elke dag van 8:00 tot 17:00 uur verplicht aanwezig te zijn in een kazerne. Zo probeert hij het arbeidsreserveleger bijeen te drijven en als spotgoedkope arbeidskrachten dwangarbeid te laten verrichten. Ook al is er voor hen geen onbetaald werk, toch moeten de bijstandsgerechtigden in de kazerne de hele dag zitten wachten op klussen, aldus Van der Most. Welke bewindspersoon is wildenthousiast over dit plan?
18. Koeioneren van werklozen. Volgens de Wet Werken Naar Vermogen, die nu in behandeling is in de Tweede Kamer en die in 2013 ingevoerd dreigt te worden, moeten bijstandsgerechtigden “alles” doen om betaald werk te krijgen. Zo staat het in de toelichting op de wet omschreven. Letterlijk betekent dat dat werklozen bijvoorbeeld gedwongen kunnen worden om in de prostitutie te gaan werken. Of dat ze de schoenen van leden van sollicitatiecommissies moeten poetsen, om zo meer kans te maken op de felbegeerde baan. Of hun kapsel of haarkleur moeten veranderen, als hun mogelijk toekomstige baas dat van hen verlangt. Welke partijen zijn voorstander van de steeds verdergaande disciplinering en vernedering van bijstandsgerechtigden, en wie zijn daarvan de verantwoordelijke landelijke en lokale kopstukken?
20. Unilever: winst van 4 miljard. Unilever haalde over 2011 een jaarwinst van 4 miljard euro, genoeg om een streep te zetten door alle bezuinigingen in de sociale zekerheid. Hoe heet de politicus die eerder voor dit bedrijf werkte?
De antwoorden: 1. Paul de Krom, 2. Mark Rutte, 3. Henk Kamp, 4. Mark Rutte, 5. Jan-Jaap de Haan, 6. Geert Wilders, 7. Mark Rutte, 8. Henk Kamp, 9. Mark Rutte, 10. Alle drie (vrije worp op tronie naar keuze), 11. Jan-Jaap de Haan, 12. Paul de Krom, 13. Henk Kamp, 14. Geert Wilders, 15. Jan-Jaap de Haan, 16. Paul de Krom, 17. Jan-Jaap de Haan, 18. PVV, VVD, CDA, Geert Wilders, Henk Kamp en Jan-Jaap de Haan, 19. Paul de Krom, Henk Kamp, Jan-Jaap de Haan, 20. Mark Rutte.
Gerrit de Wit
Harry Westerink