Aftrap landelijke #Kiesvoor14-campagne met acties in meer dan 30 steden
Vandaag is de ‘verkiezingscampagne’ van #Voor14 begonnen. Kiezers worden opgeroepen te stemmen op een partij die, liefst per direct, het minimumloon wil verhogen naar 14 euro, en dan natuurlijk ook de uitkeringen daaraan gekoppeld mee verhogen. Je kan de verkiezingseis hier tekenen.
Gisteravond en vanochtend werd er in naar schatting 30 tot 35 steden actie gevoerd voor #Voor14. Doorbrakers deden mee in Leiden, Nijmegen en Den Haag. Het Nijmeegse college weigert de aangenomen #Voor14-motie uit te voeren waarin staat dat alle werknemers van de gemeente recht hebben op minstens 14 euro per uur. De actievoerders kregen er vanochtend een boete van maar liefst 160 euro van toegesnelde BOA’s, omdat er posters op de ramen van het stadhuis geplakt waren. Met plakband. In Rotterdam reageerden de BOA’s juist positief gisteravond op de lokale actie daar. Die realiseerden zich dat ook hun loon omhoog zou gaan als #Voor14 succes heeft.
In Leiden krijtten 10 activisten een enorme 14 op het 5 mei plein bij de Albert Heijn XL. Hier het persbericht dat ze verzonden.
“Het minimumloon moet omhoog naar 14 euro per uur. Dat is de boodschap van activisten van #Leidenvoor14 die vanochtend een enorme 14 krijtten op het 5 mei-plein. De actie vond plaats voor de deur van de AH XL. AH is een van de bedrijven die haar medewerkers minimaal betaalt, maar enorme winsten maakt, zelfs nog meer in coronatijd dan eerder. De medewerkers van AH kregen slechts een schamele bonus van 50 euro voor hun belangrijke en essentiële werk. De topman van AH verdiende in 2018 4,4 miljoen euro. De laagstbetaalde AH-medewerkers zouden voor zo’n loon letterlijk honderden jaren moeten werken. De 14 werd gekrijt door #Leidenvoor14, onderdeel van een landelijke campagne #Voor14 die pleit voor een verhoging van het minimumloon naar 14 euro.
De actie is onderdeel van de aftrap van een verkiezingscampagne, om druk te zetten op politieke partijen om het minimumloon te verhogen naar 14 euro. Veel partijen hebben in hun programma opgenomen dat het minimumloon omhoog moet. Maar veel partijen willen het minimumloon maar een beetje verhogen, in stapjes, of willen dat de uitkeringen niet mee gaan. Voor #Voor14 is het enige acceptabele: een directe verhoging van het minimumloon naar 14 euro, inclusief een verhoging van de uitkeringen, zodat écht een begin gemaakt wordt met een betere verdeling van de welvaart in Nederland.
Eerder dit jaar vond ook al een krijtactie bij de AH XL plaats. De manager van de AH maakte een foto van de tekst en zette die op Facebook, maar fotoshopte het essentiële deel “voor 14 euro minimumloon” weg. Daarover ontstond veel ophef op sociale media die ook het landelijke nieuws haalde.
Het minimumloon en de uitkeringen zijn te laag om van te leven. Veel mensen hebben te weinig geld om hun vaste lasten te betalen en rond te komen, laat staan voor af en toe een extraatje. Tegelijkertijd maken grote bedrijven enorme winsten, en verdienen de investeerders, beleggers en bestuurders miljoenen per jaar. De #Voor14-campagne vindt dat dat eerlijker moet. Er is genoeg geld in Nederland, en die rijkdom moet beter verdeeld worden. Het minimumloon, en daarmee ook de uitkeringen, moeten substantieel omhoog.”
Eric Krebbers
Nijmegen bij het stadhuis
Den Haag ook bij Albert Heijn
Nog wat beelden elders uit het land.
Strijden voor meer kapitalisme en indirect daardoor voor meer consumeren. Voor het geval het nog niet doorgedrongen was: Onze beschaving is aan het afbrokkelen. Al geruime tijd zichtbaar, maar steeds onderkend. Klimaatverandering, pandemie, vispopulaties die op uitsterven staan, insectenpopulaties gereduceerd met 75%, dode plekken in de oceanen en zeeën, koraal dat verbleekt en doodgaat, steeds meer repressie van de overheid, steeds meer camera’s en toezicht in steden, opkomend rechts dat nu zelfs verbonden met de Qanons en boeren aan het sluiten is, meer rechtse partijen waaronder nu weer het nieuwe JA21 (die ook meer kernenergie willen) en ga maar door. Waar strijd het Klassiek anarchisme / syndicalisme voor? Voor een hoger minimum loon door middel van harde krijt en flyer acties. Tja…
Beste John, om de dingen die jij noemt maken we ons ook allemaal zorgen, kapitalisme is inderdaad de wereld in een verschrikkelijk tempo aan het verwoesten. Dat kapitalisme een probleem is hoef je ons niet te vertellen.
Opmerkelijk dat je structurele ongelijkheid, uitbuiting en onderdrukking van arbeiders niet als één van de problemen noemt 🤔
De vraag is: hoe komen we van kapitalisme af? Als je de oplossing kan laten zien: graag.
Wij hebben de oplossing in ieder geval niet. Maar een belangrijk deel van het antwoord is mensen bij elkaar brengen, organiseren, en tegenmacht opbouwen. Op dit moment proberen we dat onder andere met de voor 14-campagne. Een beweging opbouwen die in eerste instantie genoeg macht opbouwt om een hoger minimumloon af te dwingen. Maar als we dat binnen hebben gaan we door en zetten we nieuwe doelen en proberen we verder te groeien. Het doel is macht opbouwen om hopelijk op termijn een serieuze kracht in de samenleving te worden, samen met allerlei andere sociale bewegingen. Tegen racisme, tegen het patriarchaat, tegen ecologische verwoesting. Tegen kapitalisme.
Ik vraag me ook af wat je als alternatief voorstelt: moeten mensen die in armoede leven in armoede blijven leven? Moeten ze vooral niet rijker worden omdat dat een bedreiging is voor de planeet en het leven op aarde omdat ze dan meer gaan consumeren? Zijn mensen met weinig geld het probleem op het moment dat ze gelijke verdeling van welvaart op gaan eisen?
Volgens mij moet je dan even flink sleutelen aan je “antikapitalistische” analyse. Kapitalisme produceert rijkdom voor een kleine groep mensen ten koste van alles en iedereen op aarde, mensen, dieren, planten, ecosystemen, etc. Rijke mensen die dit systeem in stand houden zijn het probleem, en die proberen we aan te pakken.
Maar we staan open voor andere ideeën. Dat links op dit moment niet de oplossingen heeft is duidelijk.
John, deze campagne is niet opgestart door “klassieke anarchisten/syndicalisten”. Anderhalf jaar(?) geleden heeft de FNV een paar mensen vrijgemaakt om een grassroots-beweging op te bouwen die van de 14 euro een belangrijk verkiezingsthema zou moeten maken.
En toen kwam covid-19 er doorheengefietst…
Ikzelf zou ook liever voor een wettelijk maximumloon aktie voeren, of tegen jeugdlonen… maar lieverkoekjes worden vaak niet gebakken..
Aan Joris: De oplossing is in ieder geval niet: Strijden voor meer salaris. Mensen bij elkaar brengen en een tegenmacht opbouwen heeft tot dusver nooit iets opgeleverd. Hoelang wordt dit al niet geprobeerd? Steeds hetzelfde verhaal met dezelfde uitkomst.
Onze beschaving is aan het afbrokkelen. Niemand kan dat nog ontkennen. Kunnen we het voorkomen? Kapitalisme vernietigen? Als groene anarchist beïnvloed door permacultuur, nihilisme en anti beschaving moet ik eerlijk bekennen niet te weten OF er een oplossing is. Mijn oplossing zou liggen in het creëren van kleine gemeenschappen, zelfvoorzienend, sociaal. Met de natuur in plaats van tegen de natuur. Radicaal veranderen. Niet meer denken in termen zoals “de arbeider” of de “productiemiddelen in handen van”. Een soort dorpen. Nemen naar behoefte, arbeid naar kunnen. en delen wat er extra is. Een zekere mate van verwilderen en nieuw respect krijgen voor de wereld waarin we leven. Respect voor AL het leven. Ons losmaken van al die technologieën en materiële zaken die ons alleen maar meer vervreemden van elkaar. Alles in samenspraak doen. In hoeverre dit globaal kan moet de praktijk uitwijzen, maar er zijn kleine gemeenschappen die al zo leven en waar dat goed gaat.
Het probleem is, wat je ook als oplossing ziet, hoe ga je er komen? Mijns inziens kan dit alleen door het creëren van bewustwording. Daar zou wat mij betreft de revolutie moeten plaatsvinden. Tevens ligt hier het probleem. Willen mensen veranderen? Willen ze inleveren? Alles wat ze kennen achterlaten voor het grote onbekende en een belofte van een beter leven? Hoeveel arme mensen zouden er niet zonder blikken en blozen de nieuwe Trump willen zijn? Meer geld is geen oplossing. Velen zullen zodra ze meer geld hebben weer tevreden op de bank neerploffen, naar de twee meter tv staren en nergens meer om geven. Tot het volgende komt wat ze direct en persoonlijk raakt. Dat is als ze al de strijd aangaan. ik ken mensen die arm waren, zich nu middenstand kunnen noemen over de rug van anderen en er geen nacht minder om slapen. Geld corrumpeert, meer geld corrumpeert meer. Mijn partner en ik leven bewust met heel weinig geld. We hebben een heel klein inkomen. Dat was mogelijk door in te leveren. Geen tv, geen auto, geen vakanties, geen gsm of smartphone, consumeren minimaal en veel meer. Hierdoor hebben we meer vrijheid, tijd voor elkaar en anderen, tijd voor onszelf.
Voor wat betreft die rijken. Die worden rijker en rijker dankzij ons. Wij kopen hun troep. Hebben we meer geld kopen we meer troep en worden de rijken nog rijker. Mensen wat meer salaris bezorgen gaat niks tegen de rijken uithalen. Stoppen met consumeren wel.
Macht opbouwen? Klinkt me bekend in de oren. We moeten juist van de machtsstructuren af. Het enige dat je met zo’n beweging opbouwt is een nieuwe groep onderdrukkers.
Meer geld zorgt niet voor minder seksisme of minder racisme. Nogmaals, we moeten zorgen voor bewustwording. Daar zou mijns inziens de strijd moeten liggen.
Aan Ronaldo: FNV heb je sowieso niks aan.
Nog even dit: Waar ga je dat geld sowieso aan uitgeven op een verwoeste planeet?
He John, bedankt voor je reactie. In heel veel wat je zegt kan ik meegaan. Ik zie ook dat de wereld naar de klote gaat. Ik weet ook niet of er een oplosing is, maar ik wil het in ieder geval wel proberen. Ik geloof ook in een leven met de natuur, met respect voor elkaar en echt contact met elkaar, meer vrijheid en tijd, en alle andere waarden die je beschrijft.
Waar ik niet per se in geloof is dat we afscheid moeten nemen van alle technologie. Ik geloof zelf dat in een andere, betere wereld technologie ons leven veel beter kan maken, maar dan wel een hele andere technologie die we nu hebben. Geen vervuilende voertuigen, geen apparaten die alleen gemaakt zijn om ons zoveel mogelijk te laten kopen en zoveel mogelijk geld te genereren voor bedrijven, etc etc. Ik zou niet terug willen naar een wereld zonder vaccins, veel moderne medicijnen, allerlei huishoudelijke apparaten, bescherming tegen rampen en allerlei ellende.
Bovendien denk ik dat technologie in de huidige wereld onontbeerlijk is. Er zijn 7 miljard mensen op de wereld, die allemaal te eten moeten hebben. Volgens mij lukt dat niet zonder technologie, maar liefst wel een hele andere niet-vervuilende technologie.
Ik vind het eerlijk gezegd een beetje van een gebrek aan creativiteit getuigen als je niet voorbij kapitalistische technologie kan denken, en niet kan denken aan bevrijdende technologie, die onze levens misschien wel veel beter gaat maken, zonder daarbij de wereld te verwoesten.
En ik denk inderdaad dat je gelijk hebt dat hoe we daar komen een van de belangrijkste vragen is. Jij stelt: macht opbouwen werkt niet en je stelt dat meer bewustwording de oplossing is. Ik denk zelf dat er al genoeg mensen en organisaties zijn die dát geprobeerd hebben, en dat dat ook niet per sé succesvol is, of in ieder geval niet genoeg. Ik denk zelf dat je niet ontkomt aan de vraag van macht. Degenen die nu de macht hebben zullen de huidige orde met hand en tand verdedigen. Ik denk dat het naïef is om te denken dat we zonder macht daar iets aan kunnen veranderen. Macht bestaat gewoon, je kunt het niet wegdenken. We kunnen wel continue in onze eigen bewegingen proberen die macht zo eerlijk mogelijk te verdelen, waarbij actief letten op de onderlinge verhoudingen die macht binnen onze groepen ook nog oneerlijk verdelen, zoals racisme en seksisme.
Ik vraag me wel af: hoe denk jij dat die bewustwording dan precies op gang gebracht moet worden?