Alevitisch Nieuws 28 (20 december – 24 april)
Een bloemlezing van de berichten op de Facebook-pagina “Alevitisch Nieuws” van 20 december tot en met 24 april.
20 december – Stichting Sivas Namenmonument van start
De Stichting Sivas Namenmonument is officieel naar buiten getreden met een eigen website en social media-kanalen. Het stichtingsbestuur, ondersteund door een comité, wil de herinnering levend houden aan het bloedbad van Sivas en de slachtoffers eren met de oprichting van een namenmonument in Nederland.
Op 2 juli 1993 werden 35 deelnemers aan een alevitisch festival in de Turkse stad Sivas vermoord door een menigte soennitische fundamentalisten en ultra-nationalisten. Zij hadden zich verschanst in Hotel Madimak, dat door de reactionaire massa in brand werd gestoken. Eén van de dodelijke slachtoffers was Carina Thuijs, een 22-jarige studente uit Doetinchem.
16 januari – Bağlama hoofdvak aan Duitse hogeschool
De bağlama, een voor alevieten heilig snaarinstrument waarmee mystieke gedichten worden voorgedragen, is door de Hogeschool voor Muziek en Dans Köln-Wuppertal gepromoveerd tot hoofdvak bij de pedagogische afstudeerrichtingen. Het hoofdvak is vanaf oktober dit jaar te volgen. De hogeschool en de Federatie van Alevitische Organisaties in Duitsland (AABF) hebben daartoe een overeenkomst gesloten.
12 februari – MHP: “Cemhuizen zijn terreurnesten”
Hasan Basri Sönmez, parlementslid voor de extreem-rechtse Partij van de Nationalistische Beweging (MHP), heeft tijdens een parlementaire commissievergadering gezegd dat cemhuizen – de gebedshuizen van alevieten – “plekken zijn waar terreurorganisaties massaal aanwezig zijn”.
Vijf alevitische koepelorganisaties, waaronder de Europese confederatie en de Australische federatie, hebben woedend gereageerd op de aantijging van Sönmez (foto). Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat alevieten aan niemand bewijs verschuldigd zijn, maar dat de MHP juist een historische bewijslast draagt. “Wij dagen jullie uit om te bewijzen dat jullie geen fascisten zijn”, schrijven de koepelorganisaties.
De MHP en haar militanten (“Grijze Wolven”) hebben veel bloed aan hun handen van linkse activisten, alevieten en Koerden. Sinds de jaren zestig is de partij verantwoordelijk voor talloze politieke moordaanslagen en geweld tegen etnische en religieuze minderheden.
15 maart – Alevitisch geestelijk verzorger geweigerd
Diren Keser, een journalist die werkt voor het alevitische persbureau PIRHA, is in februari dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf van bijna twee jaar door de Turkse rechter. De journalist zit zijn straf uit in de gevangenis van Tarsus, in het zuiden van Turkije.
Keser heeft bij de autoriteiten een verzoek ingediend tot een gesprek met een alevitisch geestelijk verzorger. Dit is hem geweigerd. Het alevitische geloof en zijn gebedshuizen worden sinds de stichting van de republiek in 1923 niet erkend door de Turkse staat. Alevitische voorgangers kunnen daarom niet optreden als geestelijk verzorger in gevangenissen.
27 maart – FEDA veroordeelt aanval op Koerden België
De Democratische Alevitische Federatie (FEDA), een Europese organisatie die overwegend bestaat uit Koerdische alevieten, heeft in een verklaring het massale geweld van Turkse ultra-nationalisten tegen Koerden in Belgisch-Limburg veroordeeld. Afgelopen zondag werden in Heusden-Zolder en Houthalen-Helchteren Koerden aangevallen die terugkeerden van een voorjaarsviering (Newroz). De aanvallers schreeuwden racistische en nationalistische leuzen en ook de groet van de Grijze Wolven was veelvuldig te zien.
In de verklaring wordt het volgende gezegd: “FEDA veroordeelt en protesteert krachtig tegen deze fascistische aanval georkestreerd door de Turkse staat. We geloven dat de hele alevitische gemeenschap het met ons eens is. We roepen zowel de hele alevitische gemeenschap als het democratische volk en de relevante instellingen, organisaties en staten op om een standpunt in te nemen tegen dergelijke aanvallen.”
24 april – Namenmonument Sivas culturele ANBI
Stichting Namenmonument Sivas heeft de status van culturele ANBI gekregen. De stichting is opgericht om de herinnering aan het bloedbad van Sivas levend te houden en de slachtoffers te eren door een nog op te richten namenmonument.
Het bloedbad vond op 2 juli 1993 plaats in de Turkse stad Sivas. Een fundamentalistische en ultra-nationalistische menigte stichtte brand in een hotel waarin deelnemers aan een alevitisch festival hun toevlucht hadden gezocht. 35 mensen kwamen daarbij om het leven, waaronder de Nederlandse studente Carina Thuijs uit Doetinchem.
Een ANBI-status wordt verstrekt aan stichtingen die met minstens 90 procent van hun inzet bijdragen aan het algemeen nut. De status brengt belastingvoordelen met zich mee voor donateurs. Als je een donatie doet aan een stichting met ANBI-status, mag je dit aftrekken van je inkomsten- of vennootschapsbelasting. Bij specifiek een culturele ANBI mogen particulieren de gift vermenigvuldigen met 1,25 en vennootschappen met 1,5 en deze aftrekken bij het doen van de aangifte.
Doneren aan Stichting Namenmonument Sivas kan via deze link.