“Als we met voldoende mensen zijn, kunnen we uitzettingen tegenhouden” (video)
“Als we met voldoende mensen zijn, kunnen we uitzettingen tegenhouden”. Dat zegt Harry Westerink van Doorbraak-spreekuur De Fabel van de illlegaal in de Leidse wijkdocumentaire “Voor mekaar!”. Hij refereert daarbij onder andere naar de buurtstrijd met en voor Gamal tegen diens uitzetting. De film van Jan Stap en acht actieve medewerkers van wijkvereniging Tussen de Rijnen gaat over burenhulp. Ze gaan samen op zoek naar antwoord op de vraag: “Wat doen we voor elkaar?”.
In Tussen de Rijnen best wel veel, zo bleek. Uit de tientallen voorbeelden die ze tegenkwamen, selecteerden ze er vijf, waaronder de Weggeefwinkel en De Fabel van de Illegaal, beide gevestigd in de Vrijplaats. Dat centrum krijgt zo langzamerhand een steeds belangrijker plek in de wijk, en de half uur durende film werd er dan ook meerdere keren vertoond. Hieronder het deel van de film over De Fabel: een interview met Westerink.
Eric Krebbers
Hallo Fabel van de illegaal,
Hebben jullie in Leiden een bed-bad-brood voorziening zonder voorwaarden, dat zodra mensen hier gebruik van maken hun medewerking niet hoeven te verlenen aan terugkeer/uitwijzing/deportatie? In Leeuwarden is dat niet zo. De bestaande regeling bed-bad-brood van de gemeente Leeuwarden creeert onvoldoende voorwaarden dat mensen zonder papieren een veilige plek kunnen krijgen. Daarom zijn we @bbbfrl gestart; we werken samen met andere initiatieven die leefgeld, onderdak en advies geven op ‘overleven’. In de praktijk zijn er veel gemeentes die een bed-bad-brood regeling hebben maar dat als instrument gebruiken om mensen zonder papieren gaandeweg te verwijderen. Je kan in aanmerking komen voor bed-bad-brood voor een paar maanden en als je niet meewerkt aan de eerder genoemde ‘terugkeerbeleid’ sta je vervolgens weer op straat. Hier is de regel: de gemeente verleent geen onderdak, tenzij dat de vorst intreedt. Dan maken mensen zonder papieren kans op de geringe slaapplaatsen in de dak- en thuislozen opvang die er zijn. @bbfrl overweegt om opnieuw onderdak te verlenen en een stapelbed te plaatsen omdat eerdergenoemde initiatieven hulp nodig hebben.
@bbbfrl werkt samen met Verenigd Links, de diakonie en Noodopvang Fryslan
Hallo mensen van Bedbadbroodfriesland, Voorzover ik weet en wat ik hoor van mensen zonder verblijfsrecht die in de Leidse bbb zitten, bestaat er formeel geen voorwaarde om mee te werken aan terugkeer naar het land van herkomst. Natuurlijk kan er altijd informeel op mensen druk worden uitgeoefend om Nederland te verlaten, maar meewerken aan terugkeer is geen formeel vereiste. Zo is het op dit moment. Natuurlijk kan dat altijd veranderen. Maar onze ervaring is dat er in de Leidse bbb wel flink wat andere drempels worden opgeworpen om in aanmerking te komen voor de bbb. De bbb is ook in Leiden een zo minimaal mogelijke voorziening. Maar het is in elk geval een voorziening, en dat is al heel wat (hoewel natuurlijk volstrekt niet genoeg). Jarenlang was er geen enkele gemeentelijke opvangvoorziening voor mensen zonder verblijfsrecht (tenzij ze “perspectief” zouden hebben op verblijfsrecht of terugkeer). Dat “perspectief”-vereiste wordt nu niet gesteld. We blijven de Leidse bbb kritisch volgen en ondersteunen mensen zonder verblijfsrecht daarbij. Zie ook dit artikel van enige tijd geleden: http://www.doorbraak.eu/leiden-en-het-bed-het-bad-en-het-brood We zijn van plan om over enige tijd weer een artikel over de Leidse bbb te publiceren. Wil je meer weten, mail (leiden@doorbraak.eu) of bel (071-5127619) dan even.
@doorbraak, we zijn nieuwsgierig, de situatie is hier heel anders…