Anti-fascisten winnen: Grijze Wolven zeggen haatzanger Ozan Manas af

Zanger Ozan Manas maakt het Grijze Wolven-gebaar, de Turkse variant van de Hitlergroet.
Zanger Ozan Manas maakt het Grijze Wolven-gebaar, de Turkse variant van de Hitlergroet.

Doorbraak heeft de druk op het driedaagse Grijze Wolven-festival, dat dit weekeinde in Arnhem plaatsvindt, de afgelopen weken steeds verder opgevoerd. Tijdens het langdurige raadsdebat van afgelopen woensdag voelde de organisatie van het festival zich gedwongen om te beloven alle extreem-rechtse en racistische uitingen tegen te gaan. En vandaag zegt minister Wouter Koolmees in antwoord op Kamervragen van SP-er Jasper van Dijk dat “de organisatie van het festival heeft verklaard dat de Turkse zanger Ozan Manas niet zal komen”.

Het afzeggen van de haatzanger Ozan Manas is een grote overwinning voor alle anti-fascisten in Nederland. De Turkse Grijze Wolven kunnen nu niet langer meer ongehinderd propaganda maken en groepen bedreigen die ook in Turkije minderheden vormen, recht onder de neus van alle Nederlanders die geen Turks kunnen verstaan. Deze overwinning zal een hart onder de riem steken van alle linkse en feministische Turkse, Koerdische, alevitische en vooral ook Armeense Nederlanders. We hebben immers weten te voorkomen dat Ozan Manas Armeniërs kon komen bedreigen met teksten als: “We leggen jullie het eeuwige zwijgen op of we laten jullie bloed ophoesten”.

Vrees

Om ongestoord te kunnen organiseren en propaganda te kunnen maken doen de Grijze Wolven zich in Nederland voor als neutrale culturele organisaties. Veel Nederlanders trappen daarin, en dat geldt ook voor Koolmees, die in antwoord op de Kamervragen schrijft: “Het festival is een terugkerend initiatief van een lokale organisatie uit Arnhem die op woensdag 20 juni 2018 tijdens de gemeenteraadsvergadering van de gemeente Arnhem heeft verklaard geen directe banden te hebben met andere organisaties.” In de Turkstalige pers (zie krantenbericht hieronder) wordt echter gewoon openlijk toegegeven dat het festival jaarlijks georganiseerd wordt door het Arnhemse Grijze Wolven-filiaal Hoca Amed Yesevi. De inspreker vooraf aan het raadsdebat van woensdag, Abuzet Bozbiyik, stelde zich voor als vrijwilliger van het Turkse festival, maar hij verzweeg dat hij daarnaast ook bestuurslid is van die Arnhemse Grijze Wolven-afdeling. Hoca Ahmed Yesevi is een lidorganisatie van de Turkse Federatie Nederland (TFN), die weer gelieerd is aan de Turkse Grijze Wolven-organisatie Partij van de Nationalistische Beweging (MHP). Minister Koolmees zegt in zijn antwoord op de Kamervragen over de TFN en MHP: “Het kabinet is zich ervan bewust dat de TFN en MHP bekend staan om hun (nationalistische) gedachtegoed” en dat hij het onacceptabel vindt dat Grijze Wolven zich openlijk manifesteren tijdens de afsluitende optocht in Arnhem.

Grijze Wolven Arnhem organiseren jaarlijkse Turkse festival.
Grijze Wolven Arnhem organiseren jaarlijkse Turkse festival.

De angst zit er goed in bij de Grijze Wolven. De Telegraaf meldde gisteren dat “er grote vrees bestaat dat extreem-linkse activisten van ‘Doorbraak’ uit Nijmegen het festijn om politieke redenen willen verstoren”. Wij hebben nooit aangegeven iets dergelijks van plan te zijn, maar als het propagandafestival door zulke fantasieën minder ‘leuk’ wordt, is dat mooi meegenomen. Dat de Turkse fascisten meteen denken aan fysieke aanvallen, verbaast niets: het is immers een door henzelf veel beproefde tactiek, zowel in Turkije als hier. Zeker Koerden kunnen daarover een boekje opendoen.

Arnhemse achterkamertjes: het zwijgen van Marcouch

Opvallend aan de antwoorden van minister Koolmees is dat hij veel meer prijs geeft over de gesprekken die achter de schermen hebben plaatsgevonden tussen de Arnhemse burgemeester Marcouch en de Arnhemse Grijze Wolven dan Marcouch zelf. De PvdA-burgemeester liet het tijdens het raadsdebat bij een juridisch verhaal. Maar hij werd door de raadsleden ook niet bevraagd op zijn gesprekken achter de schermen. Van Koolmees leren we dat Marcouch “meerdere gesprekken” heeft gevoerd met de organisatie van het “Turks” festival en haar heeft gevraagd “om af te zien van eventuele controversiële programmaonderdelen”. De Grijze Wolven zijn daarmee akkoord gegaan en hebben beloofd aan de burgemeester “dat de Turkse zanger Ozan Manas niet zal komen”.

De annulering van het optreden van deze haatzanger is noch door Marcouch gemeld tijdens het raadsdebat, noch door de organisatoren van het festival tijdens hun inspreekgelegenheid. Dit roept de vraag op welke herenakkoorden er zijn gesloten in de Arnhemse achterkamertjes. Wilde Marcouch de Grijze Wolven behoeden voor openlijk gezichtsverlies, als beloning voor hun concessies? Gelooft Marcouch in een mogelijke ombouw van het druk bezochte festival in een positief, integratiebevorderend evenement – wat nogal naïef zou zijn – en wilde hij daarom de aftocht van Ozan Manas zoveel mogelijk onder het tapijt vegen om verdere imagoschade te voorkomen? Het blijft giswerk. Duidelijk is wel dat de Arnhemse raadsleden Marcouch met fluwelen handschoenen benaderden en hem zo in staat stelden om zich te verstoppen achter een puur legalistisch betoog.

Gezamenlijk succes

Eerder dit jaar hebben we een ander jaarlijks Grijze Wolven-evenement sterk weten te bemoeilijken: de herdenking van hun grote leider Alparslan Türkeş. Het Nijmeegse cultuurcentrum Lindenberg verklaarde dat de Grijze Wolven bij hen niet meer welkom zijn en trad daarover in overleg met de burgemeester. Dat er momenteel met succes steeds meer druk kan worden opgebouwd tegen de Turkse fascisten, is zeker niet alleen de verdienste van Doorbraak. Het is eerder een teken van het groeiende vertrouwen en de toenemende samenwerking in Nederland van linkse en feministische krachten met zowel Nederlandse, Turkse, Koerdische als Armeense achtergronden. Samen staan we sterk, zo is gebleken. En we gaan nog sterker worden, want het gaat hier zeker niet bij blijven.

Karel J. Molenaar
Eric Krebbers