Assertieve baanloze zet gemeente Leiden in haar hemd
Veel mensen in de bijstand willen graag een betaalde baan, en gemeenten pretenderen daar bij te helpen. Maar wanneer bijstandsgerechtigden op hun strepen gaan staan en concrete hulp eisen bij het vinden van een baan, blijkt pijnlijk snel hoe hol de praatjes van reïntegratieconsulenten zijn. Dat ondervond ook bijstandsgerechtigde Pieter: “Ik ga komende week de gemeente weer bellen: waar is jullie plan van aanpak om mij aan een baan te helpen? Zes weken geleden heb ik de gemeente daar om gevraagd, dus nu is de termijn wel over. Ik wil gewoon graag aan het werk.”
Pieter zit sinds twee jaar in Leiden in de bijstand, na twintig jaar in de bankwereld gewerkt te hebben. Hij heeft het hele reïntegratiecircus ondertussen wel doorlopen. Een aantal maanden geleden was hij de huichelarij van de gemeente zat, en schreef hij een brief met daarin dertien klachten. Hij begint zijn brief met een constatering over het beruchte Participatiecentrum bij de DZB, waar bijstandsgerechtigden dwangarbeid moeten doen: “Vorig jaar januari werd ik ’te werk gesteld’ in het werkkamp gevestigd aan de Le Pooleweg 11 te Leiden. Die taakstraf was al zwaar genoeg, en bovendien werd mij het leven tijdens de ‘sollicitatietraining’ (waar ik, in tegenstelling tot wat de gemeente Leiden en de bewakers op het werkkamp beweren, niks geleerd heb) door mijn coach behoorlijk moeilijk gemaakt.”
Bemoeizucht
Zijn eerste klacht gaat over de beruchte reïntegratieconsulent Angelique van Delft. Bij het intakegesprek in het DZB-gebouw kreeg Pieter van haar te horen: “Het is je eigen keuze om bijstand aan te vragen”. Van de bewakers van het dwangarbeidcentrum, zoals Emiel Gommans, kreeg hij soortgelijke dingen te horen. Met hun leuke baantje over de rug van mensen met een uitkering denken ze blijkbaar dat je voor je lol bijstand aanvraagt. De DZB stuurde een antwoord op de klachtenbrief van Pieter, en de gortdroge reactie op de eerste klacht was: “Aangezien er niemand is die u verplicht om een uitkering aan te vragen, is de opmerking van de consulent niet vreemd. Betreffende consulent heeft gehandeld naar de zin van de wet.” Het werd zo weer eens glashelder dat er een kilometers diepe kloof gaapt tussen de bureaucratische fabeltjeswereld van de consulenten en de keiharde werkelijkheid van mensen in de bijstand.
Met Van Delft had hij nog een aanvaring. Terwijl hij bij de DZB dwangarbeid deed, kwam ze een keer naar hem toe en vroeg ze hem waarom hij die week nog geen van zijn drie verplichte sollicitaties had gedaan. Ze beschuldigde hem ervan niet te willen werken. Pieter werd boos over haar bemoeizucht en hij stelde er later een aantal vragen over in de klachtenbrief: “1. Kunt u bevestigen dat een week uit zeven dagen bestaat? 2. Bent u het met mij eens dat donderdag de vierde dag is? 3. Heb ik het mis dat ik na donderdag nog drie dagen de tijd heb om te solliciteren? 4. Waarom was mijn coach zo voorbarig door te zeggen dat ik nog niet gesolliciteerd heb?”. De DZB moest schoorvoetend toegeven: “De opmerking van uw coach dat u nog niet had gesolliciteerd, was wellicht wat voorbarig”.
Gebakken lucht
Pieter houdt zich aardig staande, ondanks de aanvallen van consulenten als Van Delft en de manier waarop hij wordt behandeld. Af en toe doet hij een tegenaanval. De adviezen van de diverse consulenten en trainers van sollicitatiecursussen zijn namelijk onderling tegenstrijdig. Hij vertelde daarom aan zijn latere consulent, Johan Teske, dat hij twee cv’s heeft. Eentje om de consulent tevreden te stellen, en eentje om daadwerkelijk naar werkgevers en uitzendbureaus te sturen. De ruzie in het dwangarbeidcentrum had ook een positief gevolg. Blijkbaar had men genoeg van Pieters kritische houding. Hij werd weggestuurd en hoefde dus geen dwangarbeid meer te doen. De smoes: men denkt dat hij Asperger heeft. Daarom moest hij zich laten testen bij de GGD.
Hij is blij dat hij geen dwangarbeid meer hoeft te doen, maar hij wil wel graag hulp bij het vinden van een baan. Hij wachtte dan ook met smart op actie van de kant van de gemeente of de DZB. Omdat die actie uitbleef, “ben ik maar aan de bel gaan trekken”, schrijft hij in zijn brief. “Hier kwam uit dat mijn coach mijn dossier drie maanden heeft laten liggen (de gemeente Leiden vervolgens ook drie maanden). Dit terwijl er in de brief van de gemeente Leiden staat dat het Participatiecentrum er op gericht is om kandidaten zo snel mogelijk weer aan het werk te helpen. Persoonlijk vind ik drie maanden erg lang.” Uit de test bij de GGD bleek dat hij geen Asperger heeft. Vervolgens hoorde hij weer een tijd niets van de gemeente. Uiteindelijk werd hij opnieuw opgeroepen bij de DZB: “Begin dit jaar had ik weer een intakegesprek (ik blijf intaken)”. Zijn nieuwe consulent Teske deed een mooie belofte: “Ik krijg je wel voor het eind van het jaar aan het werk”.
Maar Teske blijkt gebakken lucht te verkopen. Tijdens afspraken ging “regelmatig zijn telefoon, terwijl ik hem altijd netjes uitzet”, aldus Pieter. “Tijdens ons laatste gesprek wel drie, vier keer. Bovendien kwam hij te laat op zijn afspraak, terwijl een kandidaat altijd geacht wordt om op tijd te komen.” Pieter praatte en praatte en praatte met Teske. Maar praatjes vullen geen gaatjes. Een baan voor Pieter blijkt nog even ver weg te zijn als altijd. Dat deelde hij ook mee aan zijn consulent: “Ik geloof niet dat ik ooit nog aan het werk ga komen”. Je zou zeggen dat dat voor de gemiddelde consulent een stimulans zou moeten zijn om eens wat moois te gaan zoeken voor de beste man. Maar niet voor Teske, die blijkbaar inzag dat hij ook niets voor Pieter kon betekenen. De ambtenaar sloot het “traject” af en Pieter mocht het zelf gaan uitzoeken.
Assertiviteit
Als conclusie meldt Pieter in zijn klachtenbrief: “De werkwijze van de coaches is dus blijkbaar dat ze óf een kutopmerking maken (‘volgens mij wil je niet werken’), of ze spelden zichzelf een brevet van onvermogen op door totaal tegenstrijdige dingen te vertellen dan in een ‘sollicitatietraining’ wordt verteld, waar ik dan blijkbaar niks van mag zeggen.” Sinds die tijd heeft hij bijna niets meer gehoord van de gemeente. Regelmatig belt hij naar de gemeente om te vragen hoe het staat met het plan om hem naar betaald werk te begeleiden, wat toch de centrale taak van het gemeentelijke reïntegratiebeleid is, zou je zeggen. Vooralsnog levert dat geen resultaat op. Hij is daarover erg teleurgesteld. Hij wil erg graag werken, want hij voelt zich minder goed, nu hij geen betaalde baan meer heeft. En doordat hij weinig geld heeft, is het moeilijk voor hem om zijn hobby’s, zoals hardlopen en aan wedstrijden meedoen, nog uit te oefenen.
Het verhaal van Pieter laat zien dat een kritische houding richting de gemeente en de DZB helpt. In zijn brief geeft hij aan dat hij “door de medewerkers van Re-integratie Leiden niet gehoord, niet geholpen wordt”. Als reactie daarop maakt de DZB duidelijk dat men bepaald niet zit te wachten op kritiek en assertiviteit van de kant van baanlozen. Men schrijft namelijk dat “uit dossieronderzoek en gesprekken” zou zijn gebleken “dat iedereen alle moeite heeft gedaan om u te ondersteunen, maar alle adviezen die u krijgt, leiden in de regel tot discussie. Dat staat het succesvol afronden van een traject in de weg.” Oftewel: het is allemaal je eigen schuld. Bijstandsgerechtigden met een kritische houding, zoals Pieter, prikken pijlsnel door de loze praatjes en zoethoudertjes van de reïntegratieconsulenten heen. Ze leggen daarmee de onmacht van de reïntegratie-industrie pijnlijk bloot en laten zien dat die industrie niet kan waarmaken waarvoor die in het leven zou zijn geroepen: mensen aan een betaalde baan helpen, in plaats van aan de dwangarbeid. Zulke assertieve baanlozen kan de gemeente missen als kiespijn!
Pieter laat de gemeente niet met rust. Hij wijst er zelfs op dat de gemeente nalatig is in het controleren van zijn sollicitaties. In zijn klachtenbrief meldt hij dat hij een tijd lang geen sollicitaties aan de gemeente heeft doorgegeven, “en daarover heb ik ook niemand vanuit uw organisatie gehoord, dit omdat ik om een andere coach gevraagd had en dus niet wist aan wie ik dit door moest geven.” De controle van sollicitatie-activiteiten ligt in handen van gemeente-ambtenaren, legt hij uit. “Deelt u mijn mening dat deze controle tekort schiet? Zo nee, hoe verklaart u het dat ik niks gehoord heb, zo ja, bent u bereid om hierover verbeterpunten binnen uw organisatie in te voeren? Indien u dit met nee beantwoordt, zou ik graag willen weten waarom niet.” Binnenkort gaat hij de telefoon weer oppakken om de gemeente en Teske nog eens achter de broek te zitten en hen te houden aan hun belofte: hem te helpen om betaald werk te vinden.
Pieter is een schuilnaam.
Joris Hanse
@Pieter: Als je de betreffende Pieter bent, dan kan ik je alleen maar steun en succes toewensen. Het was geen veroordeling van mijn kant..
Mijn eigen methode is om het vriendelijk proberen aan te pakken. Ik probeer een goed contact met de gemeente te onderhouden. Waardoor ik hoop dat men mij als ex-psychiatrisch patiënt serieus blijft nemen, wanneer ik in een niet zo fatsoenlijk re-integratiebedrijf ben terecht gekomen…..
Maar natuurlijk zit ik mij ook boos te maken over de ontwikkelingen in ons land!
Waarom valt het mij op dat blijkbaar alleen incompetente ambtenaren de functie van job-coach kunnen vervullen…en competente mensen alleen werkloos kunnen zijn ! Wat mij de afgelopen jaren wel is op gevallen dat alle competente mensen de overheid gedag hebben gezegd…omdat er veel incompetente mensen zijn aangenomen door falende managers die door de piramide structuur liever geen slimme aan namen omdat die hun positie zou kunnen bedreigen…..en nu zitten we ermee ! Want hoe gaan we zoveel incompetentie verwijderen van leidinggevende positie,s ?
Hoi Bwana,
Gezien de doelen die gemeenten zich stellen, zijn de ambtenaren die baanlozen aan de dwangarbeid zetten zeker niet incompetent. De bedoeling is immers zoveel mogelijk mensen de uitkering uit jagen of uit houden (ivm bezuinigingen), en degenen die toch binnen weten te komen of weten te blijven kleineren en disciplineren. Ambtenaren die bot doen, kleineren, valse hoop geven, etc, dat is precies wat er van hun verwacht wordt. Zeer competent dus.
Inderdaad Eric, de Fabeltjeskrant is geloofwaardiger dan het reïntegratiebedrijf. Het meest trieste van het verhaal is, dat die coaches doen voorkomen of je het echt verkeerd hebt.
Gisteren was er in het nieuws dat slechts 10% van de bijstandsgerechtigden werk vind, terwijl men bij reintegratie Leiden met veel hogere percentages loopt te strooien (wellicht kunnen ze deze op deze site zetten, want ik weet dat ze dit in de gaten houden)??? Waarvoor dánk.
Mijn mening is dat je die alleen kan halen als je de absoluut kanslozen (waaronder mijn persoontje), weer lekker dumpt naar de gemeente Leiden, met de melding dat ze niet willen luisteren…..
@BWANA B Mijn ervaring is dat veel werkgevers door en door corrupt zijn en ten onder gaan aan mismanagement. Misschien heeft men daar liever geen al te slimme pottenkijkers bij? 🙂
@Pieter,
Mag ik de bron van dat artikel?
Van die 10% die werk vind, heeft waarschijnlijk iedereen zelf het werk gevonden zonder hulp van het werk of re-integratie bureau. Te bedenken dat er miljarden per jaar aan werk en re-integratie trajecten besteed worden die zoals we dit al jaren verkondigen, totaal geen effect hebben om mensen op grote schaal, tegen een normaal loon, langdurig aan het werk te helpen.
Hoi Paul,
Inderdaad, denk ook dat deze mensen zelfstandig werk zouden hebben gevonden. Ik ben ondertussen 3 keer weer bij de gemeente geweest, en nog geen meter op geschoten.
http://www.gemeente.nu/Burger-Bestuur/Nieuws-in-Burger–Bestuur/2015/10/Meer-bijstanders-vinden-werk-2701945W/
Als reden voor het nog niet uitnodigen voor een gesprek “In het kader van hoor en wederhoor”, gaf mijn consulente aan dat ze het “Druk” had, waarop ik aangaf dat ik geheel vrijwillig (men moet immers vrijwilligerswerk doen); graag haar team kwam versterken. Met uitzicht op een baan natuurlijk….. Dit hoefde niet natuurlijk, en kwam ze met een wollig verhaal over beleid natuurlijk…… Kortom, die mensen zitten daar allemaal om voor hun eigen hypotheek, en het interesseerd ze NIETS, maar dan ook helemaal NIETS of ik ooit nog aan het werk kom. Dit terwijl ik van mening ben, dat ik met een MEAO opleiding, en HEAO Propedeuse bepaald niet kansloos ben om aan het werk te gaan.
oh ja mensen ik kan dit bedrijf wel dromen ik ben er zelfs gedetacheerd blijkbaar. ben uitgenodigd maar alleen interesse om te eten denk maar niet dat ik er nog een zak ga doen verder .
Aangezien ik mijn sollicitatieactiviteiten toch moest doorgeven, heb ik gelijk de ondstaande link toegestuurd
http://www.nu.nl/economie/4344667/werkzoekenden-niet-goed-geholpen-gemeenten-en-uwv.html
Heb geschreven “Erg herkenbaar”, en heb als voorbeeld genoemd dat ik (ondanks dat er in Maart) mij is toegezegd dat ik weer naar het reintegratiebureau zou gaan, ik nog steeds niks gehoord heb (noch van het reïntegratiebureau, noch van mijn vorige contactpersoon Zohri, noch van mijn huidig contactpersoon Van Loef).