Bewogen woonprotest in Leiden: strijd van onderop, pand gekraakt en repressieve politie (beeldverslag)
Zo’n 350 mensen namen zondag deel aan de Woonrevolutie in Leiden, een initiatief van de BPW, Doorbraak en anderen. Het was een van de vele woonprotesten sinds het najaar van 2021. Ook deze keer bleek weer hoe de woonstrijd een radicaal geluid van onderop naar voren wist te brengen. Dat gebeurde niet alleen door de muzikale inbreng van het duo Your Local Pirates en de band Hard Voor Weinig, maar ook via inspirerende toespraken over de ervaringen van internationale studenten, daklozen, mensen met een handicap en activisten die werken aan de opbouw van een strijdbare woonbeweging. De manifestatie op de Lammermarkt en de daaropvolgende demonstratie door de Leidse binnenstad verliepen zonder naar gedoe met de politie. Maar de gewapende tak van de staat liet de vlam toch weer in de pan slaan door na afloop maar liefst 24 demonstranten op te pakken.
De manifestatie op de Lammermarkt had wel wat weg van een verkiezingsmarkt. Want flink wat politieke partijen zagen hun kans schoon om zich met het oog op de gemeenteraadsverkiezingen in de actie-etalage te zetten. De SP, de PvdA, de Partij voor de Dieren en GroenLinks hoopten daarmee zieltjes te winnen, maar met name de laatste partij kwam van een koude kermis thuis. Gedurende de hele actie viel namelijk de leus “Niet Groen, niet Links, maar neo-liberaal” te horen. En vanaf het podium werd gevraagd: “Wie heeft ons verraden?”, waarop veel demonstranten luidkeels riepen: “De sociaal-democraten!”.
Alles over de Leidse Woonrevolutie van 13 februari 2022
– Aankondiging Woonrevolutie
– Bewogen woonprotest in Leiden: strijd van onderop, pand gekraakt en repressieve politie
– Jiska Ogier: “Wachten op een woning doet mensen met een handicap letterlijk pijn”
– Your Local Pirates: “Wat niet mag, dat kan nog steeds!”
– Robbert Brouwer: “Laten we veilige plekken maken van leegstaande kantoorgebouwen”
– Klara: “Stop structurele uitsluiting en discriminatie van internationale studenten”
– Bo Salomons: “De oplossing maken we zelf. Wij gaan ons organiseren!”
– Draadje tijdens de demonstratie op Twitter en Mastodon
Opvallend was de aanwezigheid van een behoorlijk groot zwart blok, zeker voor Leidse begrippen een zeldzaamheid bij het actievoeren. Dat zwarte blok voerde ook de demonstratie aan, nadat de politieke partijen de boodschap hadden meegekregen om toch vooral achteraan de demonstratie te gaan lopen, omdat de media dan mooie plaatjes zou kunnen schieten van de andere demonstranten. Maar GroenLinks en de PvdA bleken helemaal niet gekomen te zijn om mee te demonstreren: toen de mars vertrok, bleven ze op het plein achter om wat gezellige groepsfoto’s te maken. Ze leken tijdens de tocht niet te worden gemist: de strijdbaarheid leek juist te zijn toegenomen, getuige de vele spandoeken en actieborden die werden meegedragen en de vele leuzen die werden geroepen, zoals “Wet of geen wet, kraken gaat door”, “Huizen voor mensen, niet voor winst”, “Hoe laat is het? Solidariteit!”, “Say it loud, say it clear: refugees are welcome here” en “Politie, fascisten, staatsterroristen”.
Nadat de mars afgesloten was, vertrokken enkele tientallen actievoerders in kleine groepjes richting Van der Werffstraat. Zojuist was bekend geworden dat daar een pand was gekraakt, aan nummer 39. De politie kwam een kijkje nemen en zag geen reden om in te grijpen. Een flink aantal van de mensen die hun solidariteit waren gaan betuigen, ging daarop nog even langs bij de Vrijplaats en liep daarna richting het station. Dat werd een spontane demonstratie met spandoeken en leuzen, en kennelijk werd dat de politie teveel, want bij het station werden ze ingesloten door de politie die met minstens 15 bussen was uitgerukt. Een behoorlijk deel van de actievoerders zette het op een lopen en wist te ontkomen, maar de demonstranten die supermarkt Jumbo in vluchtten werden gearresteerd, 24 mensen in totaal. Het was niet de eerste keer dat een woonprotest ontsierd werd door schandalig politie-optreden. Maandag in de loop van de dag kwamen ze allemaal vrij.
Harry Westerink