Bijstandsgerechtigden, klaag ambtenaren aan wegens dwangarbeid!
Lucifers in doosjes doen, gordijnhaakjes aanzetten, papiertjes prikken, en schoffelen in het park. Op grond van de Wet Werk en Bijstand (WWB) kunnen gemeenten alle bijstandsgerechtigden dwangarbeid opleggen. Wie niet werkt, zal niet eten, aldus de keiharde neo-liberale ideologie, ofwel: “kleerhangers sorteren of creperen”. Dwangarbeid staat echter op gespannen voet met het grondwettelijke recht op een vrije arbeidskeuze, en met internationale mensenrechtenverdragen.
Sinds de invoering in 2004 van de nieuwe Wet Werk en Bijstand (WWB) kan elke bijstandsgerechtigde verplicht aan het werk worden gezet. Maar in een aantal rechtszaken tegen deze dwangarbeid heeft de rechter de bijstandsgerechtigde in het gelijk gesteld en moesten de betrokken gemeenten bakzeil halen. Volgens de WWB is verplichte arbeid weliswaar toegestaan, maar alleen als de bijstandsgerechtigde met dat werk meer perspectief op de arbeidsmarkt krijgt en als het gaat om een reïntegratietraject dat op het betrokken individu is toegesneden, “maatwerk” dus. Vaak blijkt niet aan die twee voorwaarden te zijn voldaan, omdat bijstandsgerechtigden standaard worden gedumpt in zinloze en geestdodende “Work First”-projecten.
In dat soort gevallen handelen ambtenaren van de betrokken gemeentediensten dus in strijd met de WWB. Freelance journalist Louis van Overbeek adviseert bijstandsgerechtigden die met ongeoorloofde dwangarbeid te maken krijgen om aangifte te doen bij de politie wegens “ambtsmisbruik” van gemeente-ambtenaren. Op grond van artikel 365 van het Wetboek van Strafrecht moet een ambtenaar “die door misbruik van gezag iemand dwingt iets te doen, niet te doen of te dulden” worden gestraft met een gevangenisstraf of een geldboete. Gemeenten lappen de rechterlijke uitspraken tot nu toe aan hun laars. Daarom doen bijstandsgerechtigden er goed aan om de individuele ambtenaren die hen op de huid zitten met zinloze en geestdodende dwangarbeid, strafrechtelijk aan te pakken. Ze kunnen proberen om die ambtenaren veroordeeld te krijgen wegens machtsmisbruik. Zo krijgen ze mogelijk een effectief machtsmiddel in handen om het opleggen van dwangarbeid over de hele linie een halt toe te roepen. Gezien het huidige repressieve en stigmatiserende klimaat tegen werklozen is het wel van groot belang om zo’n strafrechtelijke procedure goed voor te bereiden met een strijdbare en deskundige advocaat of een steungroep voor bijstandsgerechtigden.
Het opbouwen van tegenmacht door bijstandsgerechtigden blijkt broodnodig, zoals ook Van Overbeek aangeeft. “Opvallend bij de invoering van de nieuwe, van staatswege verordonneerde arbeidsdwang in Nederland en andere Europese landen is de ongelooflijk gemakkelijke en brede acceptatie ervan in de samenleving. Gemor onder de bevolking valt nauwelijks te horen, pers en media zwijgen er nagenoeg over, juristen houden hun kaken op elkaar, vakbonden organiseren geen stakingen. Zelfs de leiders van de sociaal-democratische partijen hebben zich bekeerd tot de neo-liberale arbeidsdwang.”
De opstellers van het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM), dat ook Nederland heeft ondertekend, namen overigens een veel principiëler standpunt in met betrekking tot dwangarbeid dan de Nederlandse wetgeving. Volgens artikel 4 van dat verdrag is van dwangarbeid al sprake als het werk vergezeld gaat van de dreiging met een vorm van straf, en als de bijstandsgerechtigde tegen zijn wil in moet werken. Dergelijke dwangarbeid is volgens het EVRM verboden. Uitzonderingen erop zijn niet mogelijk.
Harry Westerink
ik wordt gekort op mijn uitkering, omdat ik mij ziek had gemeld op de zogenoemde werkplaatsvoorziening het werk wat ik doe is geestdodend en niet bevorderlijk voor de gezondheid van de mens. ik lig al nachten wakker omdat ik niet weet hoe ik rond moet komen ik vertik het om in het criminele circuit te gaan maar wordt door deze maatregel hier bijna wel tot toe gedwongen. ik ga dan vanaf vandaag ook stappen ondernemen tegen mijn zogeheten werkcoach, ik weet dat veel meer mensen in mijn omgeving ook met de gedachten lopen maar geen stappen ondernemen ik ga dit nu wel doen. en hoop op een goeie afloop
Groet Daniël
Beste Daniël, ik lees nu pas dit artikel en je reactie er op, maar wat je schrijft kan helemaal niet. Als je je ziek meldt mag je daar nooit straf voor krijgen. Wat ik je aanraad is om je overspannen te melden en een medische keuring te eisen. En ik zou zeker een klacht indienen tegen je jobcoach. Zelf heb ik me ook ziek gemeld toen ik dwangarbeid moest gaan doen, en ik ben inmiddels arbeidsongeschikt verklaard, de gemeente moet me nu met rust laten. Ik heb een klacht ingediend tegen mijn jobcoach omdat ze echt een heleboel fouten had gemaakt. Als gevolg kreeg ik een andere jobcoach en de medische keuring waar ik om vroeg. Maar omdat ik ontevreden was dat de jobcoach geen sancties opgelegd kreeg ben ik tegen de afhandeling van de klacht in beroep gegaan bij de gemeentelijke ombudscommissie. Daar heb ik mijn verhaal verteld, heb de jobcoach onderbroken toen ze daar weer zat te liegen en heb duidelijk gemaakt dat de jobcoach allesbehalve ‘maatwerk’ heeft geleverd. Ik heb om haar ontslag gevraagd, maar dat zal wel niet gebeuren (ook omdat de ombudscommissie alleen maar advies kan geven aan burgemeester en wethouders). In ieder geval voel ik me nu veel sterker naar de gemeente toe en ik ben blij dat ik niet over me heen heb laten lopen. Succes met je strijd!
Dit is een verkapte vorm van slavernij en het moet stoppen. We kunnen met een grote groep mensen de wethouder en regering en uitkerende instanties voor het Hooggerechtshof dagen, want ze maken zich strafbaar aan dwangarbeid.
Ik heb een petitie hierover opgesteld; https://petities.nl/petitie/maak-van-vrijwilligerswerk-geen-verkapte-vorm-van-slavernij
Willen jullie deze ajb. ondertekenen? Alvast mijn hartelijke dank! We kunnen dit alleen samen!
Morgen kom ik te gast in de uitzending van Lijn 1, van 10.30 -11.00 u. op Radio 1, met Josine Strörmann raadslid van de SP, en Dhr. Heijmen, PvdA raadslid. http://www.radio1.nl/lijn1
De pers en media mag dan zwijgen, wij spreken! 😉
Warme groet,
Assie.
Ik ben echt reuze benieuwd hoe alles volgend jaar uit gaat pakken i.v.m. die participatie wet?. Ik heb meer dan 40 jaar onafgebroken gewerkt als Hovenier, Tuin en Landschapsontwerper en een HBO opleiding gedaan in de avonduren.Na ruim 25 jaar als ondernemer gewerkt te hebben heb ik op eigen verzoek het faillissement ingediend van mijn bedrijf. Ik zie mij geen papiertjes prikken in de plantsoenen of straten vegen of andere onzin dat ik allemaal zo lees. Ik ben druk doende weer een bedrijf op poten te zetten hetgeen niet eenvoudig is omdat ik op allerlei manieren word gedwarsboomd door ambtenaren die geen enkel idee hebben wat ondernemen nou eigenlijk inhoudt. Om de tijd te overbruggen heb ik een 0 urencontract dat wordt aangevuld met een IOAZ uitkering omdat ik net niet genoeg verdien. Maar om terug te komen op alles wat ik lees, ik ga die onzin echt niet doen. Ik wil wel graag werken, maar met een redelijk salaris en anders niet!
Vriendelijke groet,
Henk Susebeek.
Zo denken wij er hier allemaal over Henk. De vraag is alleen hoeveel kans hebben we in januari nog om te weigeren zonder op straat te belanden….
In hoeverre kunnen we met de Partipatiewet nog terugvallen op voorgaande gerechtelijke uitspraken:
http://www.vngmagazine.nl/nieuws/14081/rechter-legt-tegenprestatie-voor-uitkering-aan-banden
Zoals in bovenstaande uitspraak, waarbij een rechter duidelijk maakt dat 32 uur per week een ’tegenprestatie’ leveren teveel is. Is het mogelijk om anno 2015 ons nog op deze uitspraak te beroepen?
http://demonitor.ncrv.nl/sociale-dienst/de-sociale-dienst-gaf-mij-het-la. Deze link kreeg ik binnen van de bijstandsbond in samenwerking met de NCRV. Meer dan 340 sociale dienst medewerkers hebben aan de bel getrokken bij de bijstandsbond omdat ook zij het niet meer verantwoord vinden hoe ze van de rijksoverheid de bijstandsgerechtigden aan moeten pakken.
Alle misstanden kunnen via de link gemeld worden.
Vraag aan Deva Daniel Luysterberg. Ik heb het zelfde gedaan als jij. Mezelf overspannen gemeld toen de sociale dienst mij naar de dwangarbeid wilde sturen. Echter nu heb ik de verplichting gekregen tot dwangtherapie en de rechter is hiermee akkoord gegaan. Heb jij dat ook meegemaakt? En wat zou jouw advies hierin zijn? Ik heb nu hoger beroep aangetekend tegen de uitspraak van de rechter. Kan ik wel winnen wellicht, maar ja, wat doe ik dan als ik weer gezond word verklaard en men mij weer opnieuw naar de dwangarbeid wil sturen. Wat zou jouw aanpak zijn?
Die uitspraak is nog altijd geldig ongeacht hoe je een wet noemt. Of dat nu de bijstandswet is of de participatie wet. Het probleem is dat gerechtelijke uitspraken, vaak weer omzeilt en/ of genegeerd worden, waardoor je vaak weer moet procederen. Onze eigen overheid is daar al een goed voorbeeld van dat de overheid, rechtelijke uitspraken, gewoon negeert.
Het betekend dus dat de overheid en ook lokale overheden, niet betrouwbaar zijn. Dit is 1 van de rede waarom ik altijd een normaal loon (inclusief de betaling van alle belastingen en premies) EIS. Als jij iets doet voor geld, word dit arbeid of werk genoemd en dan moet het voldoen aan de Nederlandse wetgingen. Het is normaal werk, dan moet er ook normaal betaald worden. Het is gewoon een recht.
meester project wat gerund word door ex verslaafde en junks daar kan je gaan kaarten want er is niks te doen
mijn leven is verwoest 4 maanden geen huur kunnen betalen en alle andere rekeningen kan ook nooit meer verhuizen met die schuld zelf ben ik een wrak gemaakt door zulke soort ambtenaren.Ik ben bezig met advocaat en krant en tv .Mensen sta hier tegen op ga de straat op want alleen online klagen laat dit niet over gaan als je je leven lief hebt.dit zijn feiten.ik zit al zonder geld vanaf 1 mei geen eten ik ben hartpatient mn zorgtoeslag is ook afgepakt.plus ik word gedreigt dat me komen gijzelen omdat ik niks meer kan betalen .Ik voel me een crimineel die net is vrij gelaten.gemeente Heerlen een van de aso gemeeZeer herkenbaar mijn uitkering is voor 4 maanden stop gezet omdat ze mij willen dwingen ergens te zitten in dit geval werkntes die hun burgers kapot maken
Paul. Ik vind het een super goede tip van jou die jij geeft aan de mensen hier om loon te EISEN voor arbeid (inclusief de betaling van belastingen en premies). Als iedereen dat doet is het inderdaad gauw afgelopen met de dwangarbeid. En ik ben ook wel voornemens om dat te gaan doen. Alleen ik heb daar wel een vraag over. Mijn gemeente is namelijk zo verdraaid gemeen om in mijn reïntegratieverplichtingen de volgende beschrijvingen op te nemen: de verplichting mee te werken aan voorzieningen gericht op werk, de verplichting mee te werken aan een werkstage of onderzoek naar de mogelijkheden daartoe, u bent beschikbaar voor voorzieningen gericht op werk, inclusief sociale activering (lekkere vage term ook sociale activering) enzovoorts. Tot slot schrijven ze ook nog: naar vermogen door het college opgedragen onbeloonde maatschappelijk nuttige werkzaamheden uit te voeren, die verricht worden naast of in aanvulling op reguliere arbeid en die niet leiden tot verdringing op de arbeidsmarkt. En vooral dit laatste is natuurlijk een discussie punt bij een eventuele rechtszaak tegen dwangarbeid. Sowieso al een discussie punt in een bezwaar. Hoe zou jij dit aanpakken? Ben ik benieuwd naar…
@ Raven,
Lees je eigen tekst nu eens en dan zie je toch heel duidelijk dat ze over werk en arbeid praten.
Zodra jij iets moet doen voor een geld bedrag of in natura, noemt men dat : arbeid. Zo staat het in de belasting en arbeidswet als definitie en die arbeid, als jij daar geld voor ontvangt, hoort te voldoen aan de wettelijke eisen, waaronder op zijn minst een minimum loon en de betaling van alle belastingen en premies.
Je kunt dit dus gewoon eisen en wil je er recht op hebben, ben je het zelfs verplicht om te eisen. Nergens in de hele bijstandswet staat dat jij dat niet mag eisen want had er gestaan dat jij aan hun voorwaardes moet voldoen en jij bestraft word als je dat niet doet, is dat zeker dwangarbeid.
Ik heb al vaker geschreven over synoniemen en verdraaien van woorden. maak die synoniemen en verdraaiingen duidelijk en dan zie je dat het om reguliere arbeid gaat, die hun proberen te camoufleren zodat het niet meer op arbeid lijkt.
Hoi Paul. Ben het met jou eens dat de gemeente synoniemen en verdraaiingen verzint om op die manier te camoufleren zodat het niet meer op arbeid lijkt. Bij termen zoals werkstage en verplicht vrijwilligerswerk is dat glashelder. En in dat geval lijkt het me ook niet zo moeilijk om gewoon direct loon te gaan eisen (met de daarbij behorende belastingen en premies niet te vergeten inderdaad). Echter bij de termen sociale activering en onbeloonde maatschappelijke nuttige werkzaamheden die een aanvulling zijn op reguliere arbeid en die niet tot verdringing op de arbeidsmarkt leiden ligt dat toch lastiger lijkt mij. Neem nu als voorbeeld sociale activering. Een enorm ruim begrip waarmee men alle kanten op kan. Omdat ik het zo’n vage term vond heb ik deze opgezocht in het woordenboek. De letterlijke vertaling luidt: Je begeven in de gemeenschap. Tja wat is dat? Dit kan van alles zijn. Sociale activering kan te maken hebben met arbeid, maar hoeft niet. Als ik verplicht word tot een dag per weer koffie drinken bij bejaarden om op die manier mezelf onder de mensen te begeven dan is dat sociale activering. Echter door deze sociale activering kan ik spelenderwijs per ongeluk toch in het vrijwilligerswerk terecht gaan komen. Mijn taken kunnen zich ongemerkt uit gaan breiden zodat het steeds meer op arbeid begint te lijken. Stel je voor een bejaarde vraagt of ik eens een boodschapje voor hem of haar wil doen enzovoorts. Dat weiger je dan ook niet zo gemakkelijk denk ik. Zeer zeker niet als je een sociaal persoon bent. Maar dan ben ik op die manier al in het vrijwilligerswerk gerold zodat ik geen loon meer kan eisen. Bij mij hebben ze dat overigens ook letterlijk zo geschreven. Volgens de gemeente zou ik nog lang niet klaar zijn voor de arbeidsmarkt, moest ik eerst aan sociale activering gaan doen, daarna vrijwilligerswerk gaan doen en daarna zou men nog eens opnieuw gaan bekijken of ik klaar zou zijn voor een normaal betaalde baan. Nou zul je begrijpen dat deze strategie een crime is voor iemand van mijn leeftijd (boven de 40 jaar). Want ja, op die manier kan ik wel tot mijn 67 ste jaar vrijwilligerswerk blijven doen. Nu heb ik de trukendoos van de gemeente wel door. Daar niet van. Maar ik geef maar aan hoe doortrapt men te werk gaat. En ook voor een advocaat is dat moeilijk als men het zo aanpakt. Want met die participatie wet heeft men natuurlijk wel een sterke troef in handen. Ik vind het belangrijk om deze termen onder de aandacht te brengen bij Doorbraak omdat ik maar aan wil geven dat de gemeente ook “de zachte hand” kan gebruiken om mensen met behoudt van uitkering aan het werk te zetten. Dit hoeft niet perse met “harde hand” te gebeuren en ook niet perse op een heel duidelijke manier. Ik vermoed dat men deze achterbakse strategie bij veel meer bijstandsgerechtigden toepast. Ik zal vast niet de enige zijn. Vooral bij de al wat oudere bijstandsgerechtigden die goed op de hoogte zijn van hun rechten en niet zomaar alles pikken zullen ze deze strategie toepassen vermoed ik. Zo ken ik in mijn omgeving nog een vrouw bij wie ze dit zo gedaan hebben. In de categorie “afstand tot de arbeidsmarkt” plaatsen, daarna sociaal laten activeren (ze zoeken een psycholoog die middels een rapportage bevestigd dat sociale activering nodig is), en daarna word je met zachte hand in het vrijwilligerswerk gedreven. Dat is natuurlijk wel moeilijk aan te vechten. Ik vraag me af of meer mensen hier op de site al met deze strategie van de gemeente te maken hebben gehad?
Sociale activering, onbeloonde maatschappelijke nuttige werkzaamheden, verplicht vrijwilligers werk, hoe je het ook noemt het zijn allemaal synoniemen, je moet iets verplicht doen voor een geld bedrag wat zij een uitkering noemen.
Maar ik noem het geen uitkering meer, maar, lees even mee, een geld bedrag. Immers het krijgen van een uitkering staat gelijk aan een geldbedrag. Je krijgt die uitkering pas als jij geen inkomen uit werk of vermogen meer hebt om van te leven. Maar als jij iets doet of moet iets doen iets voor een geld bedrag dan is dat de definitie van ………ARBEID.
Punt.
Hoe de gemeente dit nu denkt te camoufleren met synoniemen en verdraaiingen doet er niet toe. De definitie van arbeid is heel simpel en zo staat het ook in belasting en arbeidswet.
Sterker, jij doet iets voor je buurvrouw, ik noem maar iets, babysitten, de gemeente ziet dit als met geld waardeerbaar werk, die volgens het minimum loon of zelfs een markt conform loon moet word verrekend en dus opgegeven had moeten worden en straft jou er voor omdat je dat niet gedaan hebt omdat het volgens jou om iets onbetaalds ging. Ook al kreeg je niks betaald, de gemeente zegt dan dat het om een fictief bedrag gaat en dat jij dit loon had moeten eisen. De gemeente gebruikt die zelfde termen en definitie van arbeid nu tegen je. Je hebt iets gedaan waar je geld voor had of had kunnen moeten eisen = arbeid.
Misschien begrijp je het nu nog wat beter.
Een kopje koffie inschenken of wat praten met mensen is wat eerst de zusters en verpleegkundigen deden, maar die zijn nu weg bezuinigt, En van dat koffie inschenken word al heel snel wat meer zoals wat poetsen en verschonen ect. De zelfde werkzaamheden die eerst in het pakket van de verpleegkundige zaten. En dan praten we toch weer over reguliere werkzaamheden. Zo kan ik dit ook los laten op andere werkzaamheden die de uitkeringsgerechtigden, verplicht onder dreiging van een maatregel (lees straf) , vergeet dat zeker niet, moeten doen.
Over vrijwilligers werk en de term verplicht vrijwilligers werk hebben wij het ook diverse keren gehad.
Verplicht vrijwilligers werk. Wat klopt hier niet aan? Er word een verplichting opgelegd en als je die niet nakomt krijg je een ….Maatregel (lees straf). Dit heeft niks meer met vrijwilligers werk te maken. Nee hier word werk opgelegd.
Wat is nu de definitie van vrijwilligerswerk?
Dit pluk ik van de site van de vereniging van Nederlandse gemeentes:
http://www.vng.nl/onderwerpenindex/maatschappelijke-ondersteuning/vrijwilligers-mantelzorgers-en-maatschappelijke-stage/algemeen#Wat_is_de_definitie_van_vrijwilligerswerk
Wat is de definitie van vrijwilligerswerk?
De gangbare definitie van vrijwilligerswerk is “werk dat in enig georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald wordt verricht ten behoeve van anderen of de samenleving”.
Hmmm……. er staat toch echt dat het onverplicht is.
Officiële instanties, zoals het UWV en de belasting dienst, houden de volgende wettelijke definitie aan: Een vrijwilliger is iemand die niet in fictieve dienstbetrekking is en die niet ‘bij wijze van beroep’ werkt voor één van de volgende organisaties:
•Een organisatie die geen aangifte vennootschapsbelasting hoeft te doen
•Een sportorganisatie
•Een algemeen nut beogende instelling (ANBI)
Bij een sportorganisatie en een ANBI zijn de rechtsvorm en het wel of niet aangifte vennootschapsbelasting hoeven doen niet van belang.
Dus verplicht iets doen voor een geldbedrag is dus ARBEID.
En nu ben ik dus weer terug waar ik ooit begon. Jou word een verplichte arbeid opgelegd en je weigert, dan krijg je een maatregel (synoniem voor het woord straf) . De overheid zegt ook nog eens dat jij 24/7 beschikbaar moet zijn voor arbeid. Met andere woorden, je word dienstbaar gehouden.
Even de definitie van dienstbaar zodat deze term duidelijk is:
DIENSTBAAR
1) Bevorderlijk 2) Dienend 3) Dienstwillig 4) Gedienstig 5) Jukdragend 6) Nuttig 7) Nuttig voor een gewonde soldaat (crypt.) 8) Ondergeschikt 9) Slaafs 10) Serviel 11) Ten nutte van 12) Verslaafd 13) Volgzaam 14) Willig
Nu is het toch echt strijdig met artikel 4 van het EVRM en praten we toch over dwangarbeid.
De enigst ontsnapping is door een loon te eisen. Dit is je recht en ook een plicht.
Helder en duidelijk, Paul. Goed gezegd! Vanaf nu onder dit artikel alleen reacties m.b.t. het artikel erboven…
Paul. Dank je voor de uitleg