Blokkade tegen EACOP: graag meer van zulke acties uit solidariteit met activisten in het globale zuiden!
Afgelopen vrijdag demonstreerden zo’n 150 activisten van Stop EACOP in Den Haag tegen de East African Crude Oil Pipeline (EACOP). Dat is een 1.400 kilometer lange pijplijn voor ruwe olie door Oeganda en Tanzania. Honderdduizend mensen moeten gedwongen verhuizen om plaats te maken voor de verwoestende pijplijn, die loopt door een aantal natuurgebieden en rivierbekkens en daar vrijwel zeker grote schade gaat veroorzaken. De fossiele reus Total is de grootste financierder van de pijplijn, en daarom vond de actie voor hun deur plaats. De Bezuidenhoutseweg die voor hun kantoor langs loopt, werd ongeveer drie uur lang geblokkeerd. De actie werd georganiseerd door Extinction Rebellion en Christian Climate Action.
De actie was vooral ook in solidariteit met Oegandese activisten van Justice Movement Uganda, die daar met gevaar voor eigen leven tegen de pijplijn demonstreren. Afgelopen maand werden daar zeven studenten gearresteerd die tegen EACOP protesteerden. Vrijdag, op de dag van de actie in Den Haag, vond ook een protest in Oeganda plaats, tegen EACOP en voor vrijlating van de zeven gearresteerde studenten die nog steeds vast zaten. Nog eens vier activisten werden gearresteerd, waaronder Bwete Abdul Aziz, de woordvoerder van Justice Movement Uganda. Zij wilden een petitie overhandigen bij het Oegandese parlement.
De eisen van de actie in Den Haag waren: stop de aanleg van de pijplijn, herstel de al ontstane schade, en help de veiligheid van activisten in Oeganda en Tanzania garanderen.
Bij aankomst bij het kantoor van Total, iets na 12:00 uur, werd een van de weghelften van de Bezuidenhoutseweg geblokkeerd. De politie was snel aanwezig met aardig wat politiebusjes, maar greep niet in. Na verloop van tijd liet de politie weten dat ze nog niet meteen in zouden grijpen en dat de burgemeester rond 14:00 uur de situatie opnieuw zou bekijken. En op dat tijdstip vertrok warempel het grootste deel van de aanwezige politie.
Daarop besloten de activisten om dan ook maar de andere weghelft te bezetten! Dat was duidelijk niet de bedoeling en de politie was al snel weer met een aantal busjes ter plaatse. Rond 15:00 uur werd te kennen gegeven dat we moesten vertrekken. Als we zouden vertrekken, dan konden we over de weg een mars richting het station lopen, die de politie zou faciliteren. Zouden we blijven, dan zou de politie ingrijpen. Een deel van de groep koos ervoor om in een mars naar het station te gaan, een ander deel bleef de weg blokkeren.
Daarop werd de groep die op de weg bleef zitten flink hardhandig en met het nodige machtsvertoon en geweld van de weg de stoep op gesleept. Daar ontstond een vreemde patstelling: de politie wilde klaarblijkelijk geen arrestaties uitvoeren, maar de activisten hadden geen zin om zo maar te vertrekken. Dat duurde zo een tijdje, zonder dat er veel gebeurde. Uiteindelijk besloten de activisten om toch maar richting het station te gaan, zonder dat er iemand gearresteerd was.
Het zou interessant zijn om na te gaan waarom de politie ervoor koos om niemand te arresteren. Was het een gebrek aan capaciteit, of wilden ze geen capaciteit kwijtraken aan het arresteren en verhoren van alle activisten? Of zijn ze ondertussen te vaak door een rechter op de vingers getikt voor het onrechtmatig arresteren van activisten?
Hoe dan ook was het een geslaagde actie, en de klimaatbeweging zou vaker zulke acties moeten doen: concrete steun aan en solidariteit met bewegingen in het globale zuiden. Bewegingen en bevolkingen die nu en al eeuwen de klappen vangen met de verwoesting van hun levens en hun land. Laten we die verwoestende koloniale verhoudingen ontmantelen.
Joris Hanse