Botsing tussen liberalen en conservatieven in aardbeiconflict
Het interne VVD-conflict heeft een ideologische basis. Het gaat namelijk om een gevecht tussen de liberale en de conservatieve fractie binnen de klasse van kapitaalbezitters en hun handlangers. De liberalen willen dat bazen overal ter wereld arbeiders moeten kunnen ronselen die maximaal ingezet en uitgebuit kunnen worden om zoveel mogelijk winst uit hen te persen. De conservatieven kiezen er onder het motto “eigen arbeiders eerst” liever voor om Nederlandse werklozen voor het karretje van de ondernemers te spannen. De vraag is nu wie dit gevecht gaat winnen: de VVD-ers die meer letten op het materiële winststreven en het ondernemersrisico, of de VVD-ers die de voorrang geven aan de immaterële disciplinering van werklozen en de beheersing van migratie.
Een meerderheid van de Tweede Kamer vindt het niet kunnen dat Kamp zijn beleid tijdens het oogstseizoen aanscherpt. Ook werkgeversorganisaties willen een minder streng toelatingsbeleid voor bruikbare en gewenste arbeidsmigranten. Maar de PVV en de PvdA steunen Kamp.
Het beleid van de minister zou wel eens in strijd kunnen zijn met Europese regels. De Europese Commissie onderzoekt dat momenteel. Bij het ondertekenen van het Europese toetredingsverdrag mochten de andere EU-landen besluiten om de Bulgaren en Roemenen voor een vastgestelde periode te weren door hen de vereiste werkvergunningen te weigeren. Maar die afspraken mochten daarna niet weer veranderd en aangescherpt worden.
Harry Westerink
Klein spul dit vergeleken met hoe er bij het grootkapitaal wordt gedacht. Bestuursvoorzitter Peter Voser van Royal Dutch Shell vindt dat Nederland moet worden zoals India en China, waar zoals we weten de arbeidsomstandigheden en -voorwaarden fantastisch zijn, werknemers in de watten worden gelegd en uitstekende sociale voorzieningen voor een onbezorgde werkloze of oude dag zorgen… 🙁 .
Hij is de zoveelste vertegenvoordiger van werkgevers die oproept tot “flexibilisering van de arbeidsmarkt”. “Nederland moet een systeem opzetten voor bedrijven om zich te vestigen in Nederland. Dat betekent onder meer flexibliteit in arbeidsrecht”, aldus de grootverdiener. Hij bedoelt natuurlijk afschaffing van het minimumloon, geen bindende CAO’s, wegwerpwerknemers, langere werkweken en -dagen enz. Soepeler regels alom dus en vrij spel voor multinationals en andere grote bedrijven , met als lichtende voorbeelden voor deze uitbuiter blijkbaar het al genoemde India en China.