Climate Justice: Extinction Rebellion Leiden steunt de campagne voor een hoger minimumloon (video)
De speech van Sanne van Extinction Rebellion Leiden bij het Leidse stadhuis, halverwege de demonstratie voor 14 euro vandaag in Leiden. Je kan de tekst teruglezen onder de video.
Bekijk alles van de Leidse mars voor 14 euro! Het overzicht, en de toespraken van FNV-organizer Luisa Moreno Ruiz, van XR-activiste Sanne, van Doorbraak-activist en artistiek leider van De Generator Ioana Tudor en Doorbraak-activist Harry Westerink.
Wij zijn hier namens Extinction Rebellion Leiden. Als jullie ons nog niet kennen: we zetten ons in tegen de klimaat- en ecologische crisis waar we momenteel in zitten. Het lijkt misschien alsof dat weinig te maken heeft met het minimumloon. Dus laat me kort uitleggen waarom we ook hier bij zijn.
We eisen niet alleen dat de uitstoot van Nederland radicaal omlaag gaat, maar ook dat die transitie gebeurt op een manier waarbij de armsten, die vaak het minste hebben bijgedragen aan deze crisis, er niet het zwaarste door getroffen worden.
Kijk naar Rotterdam, waar de armste wijken vaak direct onder de uitstoot van de haven liggen en bovengemiddeld veel kinderen ademhalingsproblemen hebben. In heel Nederland begint nu al het fenomeen op te komen van ‘luchtvluchtelingen’, mensen die letterlijk hun woonplek moesten ontvluchten vanwege de ademhalingsproblemen die zij kregen door de verpeste lucht. Maar ook dat is iets dat niet iedereen zich kan veroorloven.
Die gezondheidsproblemen gelden niet alleen voor mensen die naast fabrieken wonen. Er is bijvoorbeeld ruim onderzoek gedaan naar wat het voor gevolgen heeft als je naast Schiphol woont. Weet je waar geen onderzoek naar gedaan is? Wat het met je gezondheid doet als je op Schiphol werkt. En dat is een plek die vooral draait op minimumloonbanen.
We hebben het nu over luchtkwaliteit, omdat we daar nu al de effecten van merken, maar dat is eigenlijk maar het begin van de problemen die de klimaatcrisis met zich mee gaat brengen. Denk aan overstromingen, het stijgen van voedselprijzen, of ondraaglijke hittegolven. En dan hebben we het alleen nog over de problemen in Nederland.
Zolang bedrijven geen consequenties zien voor hun vervuiling, zullen ze verder gaan met vervuilen. En zolang grote bedrijven hun werknemers niet fatsoenlijk betalen, zullen zij met hen net zo omgaan als ze nu met het klimaat omgaan. Als iets dat kan worden opgebruikt en weggegooid.
Wij zijn momenteel in gesprek met alle politieke partijen in Leiden. Het eerste dat we altijd vragen is dat de gemeente haar burgers inlicht over de crisis waar we ons in bevinden. En wat we dan vaak horen is: ‘joh, de meeste mensen maken zich zorgen om het einde van de maand, niet het einde van de wereld’. Dat is een extreem neerbuigende houding tegenover mensen die op je stemmen. Maar: het is niet onwaar. Als je vijftig uur per week werkt voor minder dan een tientje per uur om je gezin te onderhouden, heb je vaak geen energie om nog te gaan demonstreren. Maar betekent dat dat die mensen niet nadenken over de toekomst? Over de wereld die ze achterlaten voor hun kinderen? Nee, het betekent alleen dat ze zo worden afgebeuld dat ze geen tijd hebben om daar mee bezig te gaan. Sommigen van jullie hier zullen fulltime werk combineren met activisme, en jullie zullen ook weten wat een strijd dat al is.
Ik heb ook minimumloonbaantjes gehad. Niet alleen als bijbaan, maar om mezelf te moeten onderhouden. Inmiddels heb ik de mazzel dat ik in een sector werk waarin de lonen hoog genoeg zijn dat ik hier kan zijn op een zaterdag, in plaats van me druk te maken over mijn budget voor de kerst. Maar ik weet ook dat niet iedereen dat vooruitzicht heeft. Terwijl een minimumloon je toch minimaal in staat zou moeten stellen om hier vandaag bij te zijn. Daarom lopen we mee met jullie. Bedankt voor het organiseren. Fight the power.
*eventjes kort door de bocht* het lijkt me niet dat xr rebellion leiden met hun locale sympathie voor een verhoging van het minimumloon de discussie over xr rebellion uit de weg kunnen gaan dat er dubieuze standpunten elders in hun beweging zijn. ik herinner me iets over de nonchalante houding van xr rebellion over de holocaust wat heel veel stof heeft doen opwaaien in duitsland maar ook elders. met knippen en plakken van meningen kom je er niet.
Waar heb je vernomen dat de leden van XR Leiden discussies uit de weg gaan?
Ik vraag me af waar u het over heeft als het gaat over ‘uit de weg gaan van dubieuze standpunten’. Ik geloof namelijk dat u niet helemaal op de hoogte bent: die ‘nonchalante houding tegenover de holocaust’ slaat neem ik aan op de uitlatingen van Roger Hallam co-founder van XR. Hallam heeft in een interview de holocaust vergeleken met de huidige klimaatcrisis. Dit is een uitspraak waarvan vele XR-groepen, waaronder XR Nederland, zich terecht van gedistantieerd hebben. Deze uitspraak is door vele XR groepen hard veroordeeld. Anders zou ik niet weten waar u het over hebt.
beste eric en puck, bedankt voor jullie reacties. ik verbaasde me over de bizarre samenwerking en waarom xr rebellion leiden zich expliciet bemoeit met het minimumloon. misschien geen armoede maar wel kapitalisme?
wie idealiseert kan xr rebellion als mondiale beweging beschouwen wat meteen ook begrijpelijk is als je eensgezind bent met het roepen van abstracte slogans. mijn mening is dat het eerder lijkt op een logo, een concept, een hausse, een gevoelskwestie wat je oproept als je xr rebel wilt zijn. daarom mijn reactie.
In een open brief eerder aan xr rebellion werd benadrukt om vooral ook aandacht te leggen op oorzaken die aan de wortels van de klimaatcrisis liggen – kapitalisme, mijnbouw, racisme, seksisme, klassediscriminatie, validisme en andere onderdrukkingssystemen -, het is nodig dat de klimaatbeweging in zijn verhaal de complexe realiteit van al onze levens weet te vatten, aldus de critici. een beweging voor klimaatrechtvaardigheid vorm die niet de armste groepen in de rijke landen de prijs van de klimaatcrisis laat betalen, en weigert om de mensen van het mondiale zuiden op te offeren om de burgers van het mondiale noorden te beschermen.
https://www.doorbraak.eu/een-open-brief-aan-extinction-rebellion/
Sorry, maar als er iets “bizar” is dan zijn het wel jouw reacties. Eerst verzin je dat XR Leiden met hun bijdrage aan de demonstratie “discussie uit de weg gaan” en daarna roep je dat ze “geen armoede maar wel kapitalisme” willen”.
Het lijkt me dat we voor een serieuze discussie wel uit moeten gaan van de feiten, en niet standpunten van anderen moeten gaan lopen verzinnen om die vervolgens te kunnen gaan bekritiseren.
@eric, -wat vervelend dat je me niet bebrijpt- xr rebellion leiden kan vrolijk verder gaan met o.a. hun deelname zonder expliciet stelling te nemen tegen hun guru Roger Hallam co-founder van XR. Hallam die in een interview de holocaust vergeleken heeft met de huidige klimaatcrisis. niks geen stellingname van hun volgens mij te vinden in hun berichtgeving https://www.facebook.com/XRLeiden/
@eric, en vindt jij iets terug in de toespraak dat ze tegen het kapitalisme zijn? of is het de herkenbare middenweg van xr rebellion dat ze vooral ook geld nodig heeft om klimaat activist te zijn? ik ben nieuwsgierig naar de feiten waarover je nu bericht geeft. hoe bijzonder xr rebellion leiden is. zijn ze zo radicaal tegen het kapitalisme, patriarchaat en racisme zoals doorbraak?
en nemen ze afscheid van een logo, een concept, een hausse, een gevoelskwestie wat je oproept als je xr rebel wilt zijn? tenslotte ben ik benieuwd wat je bedoelt met standpunten van iemand anders verzinnen. alsof mijn argumenten en mijn verontwaardiging niet authentiek zijn omdat je ze eerder hebt gehoord.
Luftantenne, het probleem is dat je dingen verzint, ze als waar aanneemt en er dan tegen ten strijde trekt. Je zegt nu dat je “nieuwsgierig bent”, maar dat blijkt nergens uit. Je hebt je mening al klaar over deze groep mensen zonder dat je er ook maar iets van weet.
XR Leiden bestaat nauwelijks een half jaar, en heeft nog niet over alle mogelijke thema’s iets gepubliceerd. Dat ze het met alles waarover ze nog geen kritische noot gepubliceerd hebben dús wel eens zullen zijn is echt een bizarre logica.
De campagne voor 14 euro heeft zich trouwens ook niet officieel tegen het kapitalisme uitgesproken. Ga je er dus voor het gemak maar vanuit dat die er voor is?
Waarom zouden ze afscheid moeten nemen van een “logo, een concept, een hausse”? Omdat ze volgens jou niet op een manier werken zoals jij dat zou willen?
Ik vind dit zo’n zinloze in de lucht zwevende discussie, laten we er alsjeblieft mee ophouden, en ons beperken tot de prima tekst die XR Leiden uitgesproken hebben. En schrijf hen aan op Facebook als je daadwerkelijk meer over hun andere standpunten wilt weten.
cc: xr rebellion leiden
beste eric, ondanks je mening dat ik maar iets verzin ben ik blij dat je hebt gereageerd. mijn vraag: hoe kan je samenwerken met de fnv en of individuen die zich niet expliciet uitspreken tegen het kapitalisme? met onder- onbetaald arbeid wordt je niet geholpen met de campagne 14 euro minimum loon. trouwens, hoe helpen we ongedocumenteerden die hoogstens 5 euro ontvangen en hebben we allemaal niet recht op nuttige werkloosheid? het verbaasd me dat doorbraak mee helpt met de 14 euro campagne…
mvg, luftantenne
En ik verbaas me eigenlijk helemaal niet zo over jouw verbazing. In de restanten van die oude, vermoeide, zichzelf herhalende actiebeweging afkomstig uit de jaren 8o hoor je het af en toe ook nog: het bizarre idee dat je alleen mee zou kunnen doen aan een campagne/strijd die in 1 keer alle denkbare problemen te lijf gaat. Het tekent een volkomen gebrek aan strategische overwegingen. Waarom zou iedereen met wie je samen strijdt zich expliciet moeten uitspreken tegen kapitalisme? Dat is een perfect recept om een 1 persoons’beweging’ te worden.
In je korte reactie lees ik zoveel problematische redeneringen in 1 keer dat ik haast niet weet waar te beginnen
– Het idee dat je maar 1 strijd/campagne tegelijk zou kunnen voeren. Wij doen mee aan #samenvoor14 én strijden tegelijk tegen dwangarbeid én we steunen ongedocumenteerden. En soms lukt het zelfs om de diverse strijden en bijgaande ideeën in andere strijden/campagnes te introduceren. Zo kan organisch een community groeien waarin mensen uit diverse bewegingen elkaar kennen en elkaars ideeën en strijden leren kennen, waarderen en steunen.
– Dat een concrete verbetering (14 euro) voor heel veel mensen aan de onderkant niet de moeite waard is omdat je er het kapitalisme niet mee omverwerpt. En niet inzien dat de belangrijkste overweging niet moet zijn of je in 1 keer je uiteindelijk doel eist, maar of een beweging de gewenste of een ongewenste kant op gaat. Of een beweging de mensen bijeenbrengt die je bijeen wilt zien te krijgen.
Afijn, ik hou ermee op. Waar we mee begonnen: ik ken een aardig aantal leden van XR Leiden, en ben een keer op hun vergadering geweest, en ik moet zeggen dat hun strijdbaarheid, hun gedrevenheid en hun bewustzijn over kapitalisme, racisme en ecologie me zeer inspireerde en dat jouw insinuaties naar aanleiding hun speech echt uit de lucht gegrepen zijn, pure verzinsels. Ik hou meer van discussies aan de hand van feiten en niet van alternatieve feiten.
bedankt voor je mening en wat eigenaardig dat je mij nu probeert te analyseren. je doet hetzelfde wat je me eerder kwalijk nam. “het lijkt me dat we voor een serieuze discussie wel uit moeten gaan van de feiten, en niet standpunten van anderen moeten gaan lopen verzinnen om die vervolgens te kunnen gaan bekritiseren.” en wie zijn dan de restanten van die oude, vermoeide, zichzelf herhalende actiebeweging afkomstig uit de jaren 8o en is het wel waar wat je stelt dat je alleen mee zou kunnen doen aan een campagne/strijd die in 1 keer alle denkbare problemen te lijf gaat? Zo’n campagne/strijd of discussie ken ik niet. Misschien dat je bedoelt welke thema’s relevant zijn om aan te werken; vluchtelingen, migratie o.i.d.?
volgens mij is er decennia lang nagedacht en gewerkt aan strategische overwegingen. het is juist belangrijk om eerst je eigen stellingname en keuzes duidelijk te hebben. dat maakt het mogelijk om openlijk met elkaar samen te werken waar je dat mogelijk acht. de ervaring leert dat je niet populair wordt maar wel consciëntieus en duidelijk bent. en inderdaad een keuze kan zijn dat iedereen met wie je samen strijdt zich bijvoorbeeld expliciet uitspreekt tegen kapitalisme? er zijn ook andere criteria maar dat hoef ik je niet uit te leggen. met een voorbereiding van een manifestatie kan je bijvoorbeeld elkaars bijdrages becommentarieren of zelfs kiezen om vervolgens iets anders of niet meer mee te gaan doen. ik vindt het belangrijk dat je afzonderlijk en hiermee ook gezamenlijk niet een meltingpot wordt met tegenstrijdige belangen en dat is niet een recept voor een 1 persoons’beweging’, integedeel.
ik bedenk me dat het misschien wel een goed idee is om weer eens aan een discussie over strategie te werken omdat we er toch over schrijven. ik weet dat zoiets heel veel tijd vergt en inzet vraagt en daarom heb ik me tot nu vooral gericht op mijn eigen werkzaamheden die als ze goed gaan tot een gewenst resultaat kunnen leiden. ik wens jou en doorbraak hetzelfde toe.
Suggereer je nu weer dat wij dat niet hebben?
Tenzij reacties direct betrekking hebben op de inhoud van de speech van XR worden ze niet meer doorgelaten.