Criminalisering van bijstandsgerechtigden
Zo vroeg de gemeente Zoetermeer naar aanleiding van anonieme tips gegevens op bij Wehkamp om te controleren of een vrouw in de bijstand niet onterecht een uitkering ontving. De gemeente Tilburg onderzocht gegevens van Marktplaats om te controleren of iemand niet in het geheim spullen verkocht en zo illegaal bijverdiende naast de bijstand. En de gemeente Hilversum vroeg gegevens van zendmasten op om na te gaan of een man niet heimelijk samenwoonde en dus recht had op minder bijstand. De gemeente ontdekte dat de telefoons van de man en zijn vriendin 2033 keer contact hadden gemaakt met de zendmast het dichtst bij hun huis. Ambtenaren van de gemeente Blaricum gingen in een half jaar tijd meer dan honderd keer naar het huisadres van een bijstandsontvanger om te controleren of zij niet in het geheim samenwoonde. In Hengelo vroeg de gemeente het waterverbruik van een man op, om te verifiëren of hij wel op het adres woont waar hij bijstand ontvangt. In Opsterland had de gemeente zelfs het project “Waterproof”, waarmee ze het waterverbruik van bijstandsgerechtigden onderzocht. (…) “Gemeenten laten burgers in de val lopen. Bij een controle vragen ze schriftelijk bewijs van stortingen van vier of vijf jaar geleden. De onderklasse”, zegt Balkema, “heeft nooit bewijs, documenteren is iets van white collar workers. Als mijn klanten geld lenen, komt er geen overeenkomst maar spreken ze gewoon af dat ze het over een maand terugbetalen. Dan ziet de gemeente het als een gift en vordert de hele bijstand terug. De overheid waarschuwt nooit, en gebruikt het als truc om lekker makkelijk terug te vorderen.”
Karlijn Kuijpers en Marieke Rotman in ‘De situatie lijkt erg op de toeslagenaffaire’ (Groene.nl)
Dit is echt ongelooflijk!
Maar kan helaas niet zeggen dat het mij verbaasd
Bij mij eisten ze lid te kunnen worden van een FB groep van vrouwen..
Hebben mijn halve leven gecheckt
Toen ik niet eens in de provincie woonde EN geen uitkering had
Hoogste tijd dat dit stopt
Het is nog nooit anders geweest, gemeentes hebben gewoon een machtspositie. De uitkeringsgerechtigde wordt 99 keer van de 100 de dupe van hun werkwijze die vaak vele wetten overschrijd, de mensen in een vernederende, en moeilijk te bewijzen positie plaatst. Terugvordering stort de toch al belastbare, (emotioneel en fysiek) nog verder de ellende in, wat er op lijkt dat gemeentes er alles aan doen, om zo de macht/controle te behouden. Uitkeringsgerechtigden hebben geen rechten, en mogen niks bezitten. Ik kan er een boek over schrijven.
Ja inderdaad. Maarre… je had geen uitkering? Je had er wel een aangevraagd? Anders hoef je hen toch sowieso niets te laten zien?
Kreeg een tijdje terug mijn voorlopige aanslag inkomstenbelasting. Ik zou een klein bedrag terugkrijgen. Prompt 2 dagen later een brief van de soos (waarvan ik ongeveer 10 euro per maand krijg als aanvulling op mijn ww). Graag een kopie van de beschikking zodat ze zouden weten hoeveel er verrekend moest worden. Dus ze weten wel dat ik iets krijv, maar niet hoeveel? Geloof ik niets van. Daarnaast telt de teruggave in mijn geval niet als inkomen, omdat ik geld terugkrijg op basis van specifieke, persoonsgebonden ziektekosten. Overigens vind ik het raar dat het wettelijk zo is dat een teruggave van teveel betaalde belasting, gezien wordt als inkomen.