De agrarische sector is hier gewoon een zware industrie
Ik zie de laatste dagen op social media de nodige takes voorbij komen die lijken te suggereren dat boeren en/of boerenprotesten inherent conservatief en reactionair zijn. Dat lijkt in ‘onze’ context misschien zo, maar het getuigt ook een beetje van een wester-centrische blik. Van de MST in Brazilië en de Zapatistas in Mexico tot de Koerdische onafhankelijkheidsbeweging in Rojava en Iraaks/Zuid-Koerdistan: in veel delen van het mondiale zuiden zijn boerenbewegingen vaak juist overwegend links en progressief. Verschil is dat die boeren vaak geen/weinig eigen land bezitten en dat de landbouw daar niet zo geïndustrialiseerd en geautomatiseerd is als in Europa en Noord-Amerika. Hier is de agrarische sector gewoon een zware industrie, met de infrastructuur en financiering die daar bij hoort. Dus in plaats van mee te gaan in het ruraal-romantisch-conservatieve beeld dat de sector, BBB, en Yvon Jaspers van de agrarische sector proberen te presenteren, zouden we er beter tegenin gaan. Er is weinig ‘ruraal’ aan deze industrie, en dit is helemaal geen ‘boerenbeweging’.
Mathijs van de Sande op Twitter.
Lieve mensen, herinner de genocide van de kringloopboeren in Nederland, door Mansholt en regering, daarna heeft landbouw Hogeschool Wageningen er nog een extra genocide laag overheen gedaan, waardoor het boerenleven (zoals in Amerika) verworden is tot……. wat het nu is.
Gedwongen monocultuur, kunstmest en pesticiden, industrieel, harteloos,
mens, plant en dier voedend en vernietigend, Ziektes kwekend.
Een geschiedenis weggeschreven. Met de slachtoffers en hun gezinnen.
Toch zullen we samen verder moeten en ZONDER BOER GEEN VOER, voor mens of dier.
Erken de geschiedenis en geef plek en recht aan een levende aarde/toekomst.
De kleine boeren in India en over de hele wereld zijn de volgende slachtoffers van dit uitbuit beleid.
In India hebben ze na bijna een jaar met miljoenen boeren/boerinnen protesten, gewonnen.
Belangrijk dat je deze geschiedenis even in de herinnering roept.
Ik zou zelf echter niet het woord genocide gebruiken in dit kader. Je kan de gedwongen industriële herstructurering van de landbouw niet vergelijken met de Shoah, de Holomodor, de Armeense genocide of de Tutsi genocide. Hoe erg die ombouw ook was voor de boeren die het moesten ondergaan, en er zullen ook doden bij gevallen zijn (onder meer door suïcide), maar het was geen genocide. Door dat begrip te gebruiken doe je bovendien ook af aan die daadwerkelijke dieptepunten van de moderne menselijke geschiedenis.